Punisher satire Marvelov univerzum

0

Šta bi bilo da se Punisher okrene protiv svih superljudi u Marvelovom univerzumu, superheroja i negativaca zajedno, sa ciljem da ih sve eliminiše?

Punisher satire Marvelov univerzum Strip Blog

Takva priča zapravo postoji i zove se Punisher Kills the Marvel Universe. Ovaj ŠtaBiBiloKadBiBilo (What If…) one-shot iz 1995. je napisao Garth Ennis, a ilustrovao Doug Braithwaite. 

Ova tmurna priča počinje zajedničkom borbom X-Mena i Avengersa protiv vanzemaljskih stvorenja koja napadaju Zemlju. Vanzemaljska pretnja je brzo sankcionisana zahvaljujući ovim superherojskim timovima, ali su u toj borbi nastradali mnogi nedužni građani.

Među nedužno nastradalim se nalaze žena i dete Franka Castlea, Punishera. Kada sazna šta se dogodilo, Punishera odmah preuzima bes i on raspaljuje vatru na superheroje ubijajući neke od članova X-Men tima. Zbog ovoga je uhapšen, te je uprkos njegovim velikim zaslugama i sjajnom vojnom dosijeu ipak osuđen na doživotnu robiju. Čak ni njegov advokat Matt Murdock (Daredevil) koji ga je branio na sudu nije mogao da uradi ništa kako bi mu smanjio kaznu.

Pročitajte: Besplatan strip: Kako je Betmen sreo Ktulua (DOWNLOAD)

Ipak, umesto u zatvoru, Punisher završava na drugom mestu. Posebna grupa običnih ljudi, onih koji su bili žrtve superherojskih sukoba i u tim sukobima su osakaćeni i obogaljeni za čitav život, spašava Punishera zatvora. Oni razumeju njegovu bol i u njemu vide oružje koje će istrebiti sve superljude, heroje i zlikovce. Pružaju mu neophodne resurse, podatke o superljudima i oružje kako bi on ispunio njihovu osvetničku misiju. 

Punisher kreće u krtaški rat sa superherojima i superzlikovcima. On zna njihove tajne i njihove slabosti. Prvi koji je pao od njegove ruke bio je Spider-Man, a nastavilo se sa Hulkom, Kingpinom. Dr. Doom je ubijen u svom sopstvenom dvoru. Na X-Mene je bačena nuklearna bomba. U borbama jedan na jedan stradaju Wolverine i Captain America. Kroz nekoliko godina Punisher je istrebio preko 500 heroja i zlikovaca. Ostao mu je samo Daredevil, koji je u ovoj priči Punisherov prijatelj iz detinjstva.

Strip nije preterano krvav uprkos svojoj tematici. Većina ubistava se odvija izvan panela i očiju čitaoca. U pitanju je jedna od onih preterano naivnih, istovremeno bombastičnih priča koju čitate samo da bi videli kako je moguće da se ovako nešto odigra u Marvelovom univerzumu. Garth Ennis nije preterani ljubitelj superheroja i ovde je to jasno pokazao na najbolji način.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x