Zašto je epizoda Alan Forda “Godišnji odmor” morala biti ZABRANJENA?

0

Mnoge ljubitelje Alan Forda intrigira činjenica da jedna epizoda, priča pod naslovom “Godišnji odmor” nije bila objavljena kada je na nju došao red, već je svoje Fordovsko izdanje dobila tek pred kraj osamdesetih godina dvadesetog veka.

godišnji odmor stripblog

S obzirom na to da je zagrebački Vijesnik počeo da objavljuje serijal Alan Ford, autora Lučiano Sekija Bunkera i Roberta Raviole Magnusa, 1970. godine, spomenuta epizoda “Godišnji odmor”, koja je prema italijanskoj numeraciji dolazila 38. na red, tebalo je da bude objavljena baš tih sedamdesetih godina, međutim nije.

Mnogo se spekuliše o toj epizodi danas, možda više nego tada, jer tada ljudi i nisu bili mnogo upoznati sa numeracijama redovnog serijala, a i malo je onih koji su čitali necenzurisane priče, bilo kojeg stripa. Međutim, danas kada se govori o stripovima iz Jugoslavije i oni koji se sećaju s nostalgijom tog vremena, ali i oni koji su ipak ogorčeni zbog cenzure, koja je postojala i ranije, ipak imaju slična osećanja prema ovoj epizodi.

Pročitajte: Preminuo crtač Alan Forda i Martija Misterije – Đovani Romanini!

Epizoda je objavljena tek 1987. godine, a mnogima su asocijacije na njeno uklanjanje bile moguća smetnja velikih klasnih podela na sirotinju i bogataše cenzorima štampe, koju je scenarista Bunker sarkastično opisivao, a o kojoj se u tadašnjoj, komunističkoj Jugoslaviji nije smelo govoriti. 

Zašto je to tako i šta se zapravo zbilo sa ovom epizodom pitali smo Davora Brixy-ja, prevodioca Alan Forada za Vijesnik i sina legendarnog prevodioca ovog serijala Nenada Brixy-ja?

-Koliko se sjećam, a to nije puno, bilo je spomena da se u njoj rugaju Jugoslaviji. Uopće se ne sjećam da je talijansko izdanje došlo k nama u kuću tako da nemojte za sigurno uzimati moj odgovor. Tih godina nisam imao previše interesa za politiku i nisma baš razumio zašto se moralo sve korigirati u stripovima ako je ličilo na Ruse, na američku vojsku i sl. Niti sam sa tatom o tome razgovarao, tada. Poslije sam zaboravio da li je uopće to bilo ili nije, rekao je Davor Brixy za Strip Blog.

Međutim, epizoda Alan Forda “Godišnji odmor” nije značajna samo po tome što je bila izostavljena iz štampe, već i po tome što se u njoj pojavljuje jedan od najvećih neprijatelja grupe TNT – Konspirator, maleni, tajanstveni, debeljuškasti superagent odeven uvek u crno.

A kako je Konspirator obučen u crno i sama epizoda je nekako pokrivena nekim velom tajanstvenosti…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x