“Dupli skalp”: Sećate li se kako smo upoznali Umpah-Paha?

0

Kada se spomenu imena scenariste Renea Gosinija i crtača Alberta Uderza, odmah kao asocijacija iskače serijal Asteriks po kojem su planetarno poznati.

dupli skalp stripblog

Međutim, godinu dana pre Asteriksa, ovaj dvojac je stvorio strip junaka Umpah-Paha, neustrašivog ratnika iz domorodačko plemena severno-američkog kontinenta Šavašavasi.

Prva priča sa ovim junakom objavljena je 2. aprila 1958. godine u Tintin magazinu, ali to objavljivanje nije donelo mnogo uspeha stripu, ali kada ga je tri godine kasnije preuzeo Lombard i Dargaud strip je počeo dobijati svoju publiku. Ukupno je objavljeno pet epizoda ovog stripa (“Dupli skalp”, “Na ratničkoj stazi”, “I gusari”, “Tajna misija” i “Opsada”), a objavljivan je i kod nas u časopisima Panorama, Edicija Klasik Marketprint. 

Pročitajte: UDERZOVI VELIKANI: Na čemu smo zahvalni Uderzu?

dupli skalp stripblog
A evo i zašto “Dupli skalp”

Umpah-Paha upoznajemo u epizodi “Dupli skalp” kada mladi, francuski vitez Hubert od Kisele Štrudle, na velikoj, osvajačkoj galiji dolazi na američko tle i tu, svojom nespretnošću pada u ruke Umpah-Paha i Šavašavasianaca. Naš glavni junak, starosedelac američkog kontinenta, postaje prijatelj sa vitezom od Kisele Štrudle i prolazi mnoge nezgode kako bi mu sačuvao glavu u plemenu i dobio ga samo za sebe.

Radnja stripa je zabavna, sa humorističnim dijalogom i lakim dosetkama koje Gosini prosipa iz usta svojih likova kao od šale. O Uderzovom crtežu ne treba ni govoriti, sve je po najvišim standardima na kakve smo navikli u Asterisku.

Kao što smo i rekli, radnja stripa je smeštena u osamnaesti vek, u vreme francuskog prodora na severnoamerički kontinent. Čuvena uzrečica Umpah-Paha je “jak, jak, jak” i obožava da jede specifično jelo, pemikan, mleveno ili sušeno meso pomešano sa mozgom i mašću jelena ili medveda. Strip se ne oslanja na istorijske činjenice. 

Iako se nazire u pričama kritika društva i šire zajednice po kojoj su poznati autori, ipak je u Umpah-Pahu dosta mlaka, pa je možda to jedan od razloga koji je manje publike privukao stripu, a autore naveo na to da odustanu od projekta i posvete se Asteriksu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x