UDERZOVI VELIKANI: Na čemu smo zahvalni Uderzu?

1

Alber Uderzo je jedna od najznačajnijih figura evropske strip scene.

uderzovi velikani stripblog

Njegov rad je najpoznatiji po čuvenim galskim junacima Asteriksu i Obeliksu, ali radio je on i na drugim stripovima, koji su takođe imali značajn uticaj na njegov rad i stvaralaštvo. 

Uderzo je radio na tri veoma interesantna strip serijala, Asteriks, Umpah-Pah i Tangi i Laverdir. Prva dva serijala bila su zajedničko delo Uderza i Renea Gosinija, dok je treći strip doveo do realizacije sa Žan-Mišel Šarlijeom.

Pročitajte: Najavljen novi album Asteriksa i Obeliksa – “La Fille de Vercingétorix” (VIDEO)

uderzovi velikani stripblog

Nadaleko čuveni Asteriks i Obeliks svoje prvo pojavljivanje su imali u oktobru 1959. godine u francuskom magazinu “Pilote” u epizodi “Asteriks galski junak”. Ovaj serijal je postao veoma popularan širom Evrope i sveta, naročito zbog toga što su autori kroz prizmu radnje za vreme rimskog osvajanja, ismevali i opisivali prilike u društvu u kojem su živeli. Ono što je još jedna specifičnost ovog stripa jeste univerzalnost. Poenta epizoda može da se prenese na svako društvo u svetu i svako doba koje je bilo i koje će doći. Priče o ovim junacima su prevedene na preko 100 jezika i prodate u 370.000.000 primeraka.

strip blog

Mnogi govore kako je kvalitet rada na Asterisku opadao nakon smrti idejnog tvorca Renea Gosinija, ali takve tvrdnje su veoma teške za dokazati. Asteriks i Obeliks i danas zasmejavaju ljude širom planete svojim dogodovštinama i prate najsvežije društvene i svetske tokove. Njihovi autori su danas Uderzovi pomoćnici Žan-Iv Feri i Didier Konrad. 

uderzovi velikani stripblog

Sledeći junak Uderza i Gosinija je neodoljivi pripadnik izmišljenog severnoameričkog plemena starosedelaca Šavašavasi, Umpah-Pah. Radnja stripa je smeštena u osamnaesti vek, u vreme francuskog prodora na severnoamerički kontinent. Čuvena uzrečica Umpah-Paha je “jak, jak, jak” i obožava da jede specifično jelo, pemikan, mleveno ili sušeno meso pomešano sa mozgom i mašću jelena ili medveda. Strip se ne oslanja na istorijske činjenice. Strip je prvi put objavljen 2. aprila 1958. godine u Tintin magazinu, ali nakon pete epizode, autori su odlučili da se u potpunosti posvete radu na Asterisku.

uderzovi velikani stripblog

Sa Žan-Mišel Šarlijeom, Uderzo je radio strip Tangi i Laverdir. Strip smešten u savremenijem dobu od prva dva navedena. Kod nas je objavljivan u ediciji “Gigant”

Uderzo je ostavio veliki trag u strip umetnosti i zato mu se divimo i kažemo jedno veliko HVALA za sve bezbrižne trenutke čitanja njegovih stripova.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
geza šetet
geza šetet
4 years ago

sve je uglavnom rečeno

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x