7 godina Thora Jason Aarona 2. deo: Unworthy Thor Odinson i Jane Foster Thor

0

Kako je Thor Odinson postao nedostojan moći Mjolnira? Kako je Jane Foster preuzela titulu Thora i stekla poštovanje Asgarda?

7 godina Thora Jason Aarona 2. deo: Unworthy Thor Odinson i Jane Foster Thor strip blog

Drugi deo prikaza Thor ciklusa pisca Jason Aarona

Original Sin
Nakon God Butcher Sage u Thorovim stripovima se pojavljuje Malekith the Accursed kao negativac iza sjena. On započinje saditi konflikte između relmova koji će roditi plodom u Marvelovom War of the Realms (2019) eventu. Ali ništa nije bilo toliko uznemirujuće za Thorov lik poput Original Sin (2014) priče koja ga razoruža Mjolnira te ga ostavi nedostojnog njegovih moći. Original Sin priča započinje sa mrtvim tijelom Uatu The Watchera, te na kraju otkrivamo da orginalni Nick Fury stoji iza ubojstva. U konačnoj bitci služi se sa jednim okom The Watchera koje mu daje uvid u sve najmračnije tajne Marvelovih heroja pa tako uspije poraziti Thora sa jednom tajanstvenom rečenicom koju mu šapće u uho. U The Unworthy Thor #5 (2016) stranicama napokon saznajemo da je Nick Fury šapnuo “Gorr je bio u pravu”, te da mu je ta sitna fraza vratila sumnju u srce zbog koje je postao nedostojan moći Mjolnira. U međuvremenu Jane Foster čuje poziv Mjolnira kojeg pronađe na plavoj strani mjeseca gdje se dogodila bitka između Thora i Nick Fury-a, te uspije podignuti čekić kako bi postala vrijedna moći Thora.
 
Jane Foster Thor
Nakon Original Sin eventa Jane Foster postaje vrijedna Mjolnira te je zato podarena moćima Thora. Ukratko nakon God Butcher Sage otkrivamo da Jane Foster umire od raka, u stranicama God of Thunder #12 stripa. Svaki put kada Jane Foster aktivira moći Mjolnira i postaje Thor, ona briše sav napredak liječenja kroz kemoterapiju. Na taj način pisac Jason Aaron radi tempiranu bombu od Jane Foster Thora, jer u bilo kojem momentu njezin život može prestati, te zbog toga znamo da će se kad tad Mjolnir morati vratiti Thor Odinsonu. Unatoč takvim očitim hintovima, ljudi na internetu su poludjeli oko ovakve promjene Thorovog mithosa. No fanovi Jason Aaronovog pisanja su znali da će se sve na kraju vratiti u normalu pa su mogli uživati u novim oblicima priča kroz oči žene koja bira cijeli svijet prije svojeg zdravlja. Poput podijeljenih čitatelja stripova, Jason Aaron podijeli kraljevstvo Asgarda oko novog Thora, zbog kojeg izbije građanski rat sa Odinom i Freyom na različitim stranama. 
Kroz život Jane Foster kao Thora smo mogli svjedočiti impresivne prizore poput borba protiv Phoenix Forcea, sukob sa Mangogom kojeg se i sami Odin plaši, te sve događaje u pozadini koji su vodili direktno u War of The Realms (2019) event. Njezino vrijeme kao glavne junakinje Thorovih priča završava kada žrtvuje Mjolnir kako bi katapultirala Mangoga u sunce, žrtvujući i samu sebe u procesu. Mjolnir je kompletno uništen, a Asgard je izgubio svoje najmoćnije oružje. 
Srećom za sve Jane Foster fanove, ona preživi sukob i rak, te postaje nova Valkyrie sa svojim vlastitim solo stripovima. 
Neispričana priča o porijeklu Mjolnir-a
Od kada je Mjolnir odabrao Jane Foster kao vrijednu nasljednicu moći Thora, posađeni su sitni hintovi njezine svijesti. Na početcima njezinih avantura i otkrivanja svojih novih moći, Jane Foster je imala osjećaj kao da ju Mjolnir vodi tamo gdje bi trebala biti, umjesto da ona svjesno vodi put. Pa je zato otišla do Halls of The All-Knowing knjižnice koju smo spomenuli u prijašnjem tekstu. Ovdje stoje sve epske priče Multiversea, uključujući i nastanak moćnog čekića Mjolnira.
Za vrijeme velikog rata između Dwarfova i Trollova, Odin se upleo u bitku te uskočio u pomoć Dwarfovima kako bi spriječio invaziju Trollova. Kao nagradu za njegovu pomoć, Dwarfovi mu daruju vrijedan komad Uru metala koji je iskovan iz umirujućeg sunca. Na drugoj strani kosmosa bruji kosmička oluja koja guta planete te juri prema kraljevstvu Asgarda. Kako bi ju spriječio Odin uzima Uru metal koji su mu Dwarfovi darovali, kako bi zatočio tu nevjerojatno moćnu oluju u metal koji je pojačan sa magičnim svojstvima i kovan uz pomoć Dwarfova u jedno od najmoćnijih oružja u Marvelovom svemiru. Kasnije otkrivamo da je oluja unutar čekića živa te da ona sama bira tko će biti vrijedan njezinih moći.
War Thor
Nakon Secret Wars (2015) eventa, čekić od Ultimate verzije Thora završi na zemlji. Više nalik na sjekiru nego čekić, takozvani Ultimate Mjolnir funkcionira drugačije od svojeg originala. Ako netko ko nije vrijedan njegovih moći pokuša podignuti Ultimate Mjolnira, onda će ga čekić uništiti. Sukobi koji su vodili u neizbježni War of The Realms (2019) event su imali utjecaje na sva bića u 9 realmova. Pa se tako Volstagg, jedan od heroja Asgarda pronašao u situaciji gdje je bespomoćno promatrao uništenje naroda koji je pokušavao spasiti. Zbog toga je doživio živčani slom koji ga je naveo da podigne Ultimate Mjolnir te postane War Thor. Od momenta podizanja Ultimate Mjolnira, Volstagg ulazi u nekontrolirani bijes sa kojim uništava sve prepreke koje mu se nađu na putu. Nove emocije savladaju Volstagga pa su ga jedino udružene moći Jane Foster Thora i Odinosona uspijele spriječiti kako se ne bi izgubio u bijesu War Thora. 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x