“Mačak Fric – Fukara Fric”: Zašto dobri mačak uvek mora da ispadne zao?

0

Ne znamo zaista zbog čega uvek neki mačak mora da bude prikazan kao izazivač različitih smicalica, trapavac i potpuno nezianteresovan za čitav svet.

macak fric stripblog

Prikaz stripa “Mačak Fric – Fukara Fric” autora Roberta Kramba u izdanju izdavačke kuće Lom

Šalimo se, naravno da nam je jasno zbog čega su mačke u stripovima, crtanim i igranim filmovima predstavljeni, tako da kažemo, kao blagi negativci. Mačke su prilično samostalne životinje, poznata je poslovica da se pas vezuje za vlasnika, a mačka za kuću, tako da nije ni čudo što je Gejlordu Fokeru u čuvenoj ljubavnoj komediji “Njeni roditelji” baš zadala toliko muke, niti nam je čudno to što je Garfild toliko vešt u izbegavanju svih obaveza i svojeglav u svemu što želi da uradi. 

Kao starom, nadrndanom šaljivdžiji, Robertu Krambu, baš ova životinja je dala povod za strip, koji je počeo sa objavljivanjem u Help Magazinu 1965. godine, a reč je o mačku Fricu. 

Pročitajte: Robert Kramb: “Ko zasluži biće prozvan”

Mačak Fric je strip ostvarenje koje, iako za glavnog junaka ima mačka, što se ne bi moglo reći da je nešto novo, ipak odiše originalnošću. Fric je nadrndan mačak, koji ima porodicu, nema posao, ali zato ima godine i godine alkoholičarskog i narkomanskog staža. 

Epizoda “Fukara Fric” zatiče ovog mačka u savetovalištu za profesionalnu orjentaciju. On i njegova žena, sa kojom ima i dete, već godinu dana primaju socijlnu pomoć, Fric retko dolazi na savetovanja, a i ne traže mu se poslovi. Mačak Fric je velika kritika društva, političkih, ali i porodičnih odnosa.

macak fric stripblog

Naravno, žena ga izbacuje iz stana, nakon svega lošeg što je prošla sa njim, a on ne pokazuje ni trunku brige za to. Nastavlja svoje alkoholisane epizode, upada u političke krugove između komunista i nečega još goreg, ponekad se nađe i u krevetu neke dobre cice. Fric zaista ispada fukara u ovoj priči, a to dobro, na istančan satirički način pokazuje Robert Kramb. 

Krambovi crteži sa mnoštvo detalja, deluju kao da mu za svaku scenu treba čitava nedelja, njegove ženske figure prosto oslikavaju potrebu da iskaže dominaciju žena nad slabim muškim mozgom, ali i mušku lakoću da im ne odole. Ogromni ekstremiteti žena, svaku od njih prikazuju kao gospodaricu svega što pogleda.

macak fric stripblog

Mačak Fric je nastao 1965. godine, kao što smo već naveli, dok dve godine nakon toga Kramb pokreće satirični, andergraund strip Zap comix. Vremenom, on postaje junak svojih nezaboravnih priča kao što su dve zbirke satiričnih stripova “Kakav svet”, zatim strip album “Demonika”, serijal “Mačak Fric”, a dobro je poznat i kratak stripić, kao crtani film na papiru “Stoned again”. Strip “Mačak Fric – Fukara Fric” je objavila izdavačka kuća Lom za naše tržište, 2009. godine, dok je sama epizoda objavljena krajem šesdesetih godina prošlog veka, najverovatnije 1968. godine sudeći po Krambovom potpisu na tablama.

Godine 1972. reditelj Ralf Bakši pravi, na osnovu svog i Krambovog scenaria i crtani film “Mačak Fric”, u kojem je glas mačku dao Skip Hinant, dok dve godine kasnije reditelj Robert Tejlor snima crtani film “Devet života mačka Frica”, u kojem glas Fricu daje isti glumac, a u scenarističkom timu su bili Fred Halidej, Erik Monte, Robert Tejlor i Robert Kramb. 

Fric je zaista prava fukara, pročitajte, pa ćete videti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x