7 godina Thora Jason Aarona: Od “God of Thunder” do “King Thor”

0

Kako je započela jedna od najbolje definirajućih priča o Thoru i njegovom bratu Lokiju? Koje sve promjene njegovom mithosu su izašle iz ovog dugogodišnjeg tretmana njegovog lika? Ovo je prvi u nizu analitičkih tekstova o ciklusu Thora pisca Jasona Aarona.

Prvi deo prikaza Thor ciklusa pisca Jason Aarona

Sve započinje sa God of Thunder Vol. 1 – The God Butcher (2013) pričom koja je bila glavna tema u Marvelovim uredima. Apsolutno svi su poludjeli za novim stripovima od pisca Jason Aarona i umjetnika Esada Ribića koji potječe s naših prostora. Njegov stil crtanja je bio savršen spoj sa Norveškim mitologijama koje je Esad Ribić do tada već usavršio, crtajući stripove poput: Thor & Loki: Blood Brothers (2004), The Mighty Thor: Loki (2007) prije suradnje sa Jason Aaronom. 

Sva ta uvježbanost je savršeno dočarala novi dodatak Thorovoj galeriji negativaca u obliku Gorr The God Butchera. Jedna zanimljiva činjenica jest da se u prvom Thorovom stripu Journey into Mystery #83 (1952) pojavljuje jedan kameni golem sa imenom Gorr. Od tuda je Jason Aaron posudio ime za God Butchera, kako bi se zvao po jednom od prvih Thorovih negativaca. Gorr je jako kompleksan lik sa tragičnim životom koji je ubrzo ulovio srca novih čitatelja. Rođen je na planetu sa malo resursa, gdje se štuju bogovi koji su zaboravili na svoje podanike. Gorr pronađe drevno oružje The Necrosword pored dva mrtva boga koji su zanemarili njega i njegovu nedavno preminulu obitelj. Potopljen u osjećaju mržnje prema svim bogovima uzima The Necrosword kako bi pokrenuo kampanju pokolja bogova kroz cijelu galaksiju. Kasnije otkrivamo u Donny Catesovim Venom (2019) stripovima da je taj isti Necrosword pripadao Knull The Symbiot God-u, te kako je došao do Gorrovog planeta. 

God Butcher saga je jako ambiciozna u svojem nelinearnom pričanju avanture Thora iz tri različita razdoblja njegovog života. Uključuje Thora dok je bio mlad, tvrdoglav i još nije bio vrijedan Mjolnira sa modernim Avenger Thorom i King Thorom koji je više nalik na svojeg oca Odina. Esad Ribić uspije razlikovati svakog Thora sa sitnim detaljima koji čine velike razlike poput: držanja tijela mladog Thora da izgleda kao divljak i slomljenog nosa King Thora na kojem se vidi da je iskusio puno teških borbi kroz svoj milenijski život. Kroz priču svaki od tri različita Thora se sukobio sa Gorrom u svojem vremenu te se na kraju moraju udružiti kako bi ga uspijeli spriječiti. Njegov plan je napraviti eksploziju uz pomoć boga bombi, koja će uništiti sve bogove koji su ikada i koji će ikada postojati. Finalna bitka sadrži zanimljive prizore poput Avenger Thora koji drži dva Mjolnira i preuzima moći Necrosworda kako bi spasio sve bogove u postojanju. Jason Aaron je u jednoj velikoj epskoj bitci uspio vratiti interes u Thora tako što je prikazao sve njegove strane kroz udruženje tri različita Thora. God of Thunder zato služi kao savršen strip za nove čitatelje jer istovremeno prikazuje sve što trebate znati o njegovoj prošlosti, gdje se nalazi trenutno u Marvelovom svemiru i gdje će završiti kao kralj Asgarda.

Osim Gorr The God Butchera Jason Aaron ubacuje i kćeri Thora kao nove likove sa kojima se prvi puta upoznajemo te je izmislio novo drevno mjesto Halls of The All-Knowing koje služi kao knjižnica svih epskih priča kroz cijeli Multiverse. Jedan od vrhunaca cijele sage su međusobni razgovori mlađih i starijih verzija Thora koji služe kao prenošenje mudrosti dok istovremeno tek tada shvaćaju lekcije koje sami propovijedanju. Nigdje to nije kristalnije jasno poput razgovor između King Thora koji se dere na Avenger Thora, pokušavajući mu objasniti da nikada neće dobiti odobrenje svojeg oca Odina. Kao da sam sebi pokušava olakšati frustracije koje nije uspio riješiti u dalekoj budućnosti. Thor je plemenit, tvrdoglav, uvijek pokušava biti bolji i mudriji, a Jason Aaron nas uspiješno podsjeti na sve te stvari koje čine God of Thunder-a.

Unatoč Gorrovih uvjerenja da bi svemir bio bolji bez bogova koji su egocentrični te u večinu slučajeva samo destruktivni, Thor ostane vjeran samom sebi te nastavi služiti sva bića koja mu posvete svoje molitve. 

Autor: Tomislav Antolić

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x