Popaj – Zanimljivosti o voljenom mornaru koje niste znali

0

Popaj se prvi put pojavio 1929. godine kao kreacija Elzi Segara.

Popaj - Zanimljivosti o voljenom mornaru koje niste znali strip blog

Popaj je prvobitno bio samo jedan od mnogih likova u strip serijalu pod nazivom “Thimble Theater”, koji je postojao deset godina pre nastanka Popaja. Jednooki 34-godišnjak, rođen u tajfunu u Santa Monici, Kalifornija, polu-deformisani mornar sa ozbiljnom govornom manom brzo je postao popularan. Doveo je do toga da se strip serijal preimenuje u “Thimble Theater starring Popeye”, da bi kasnije bio preimenovan u samo “Popeye”, naslov koji nosi i dan danas.

Iako je bio popularan u svom strip izdanju, mejnstrim publika ga uglavnom poznaje zahvaljujući crtanim filmovima. Popaj se kao lik iz crtanog prvi put pojavio u crtanom filmu u produkciji Paramount-a uz popularnu “Betty Boop” 1933. godine.

Prateći uspeh koji su imali crtani filmovi o Miki Mausu, Popaj takođe dostiže veliku popularnost da bi 1937. dobio kip u Kristal Sitiju u Teksasu, što je ujedno bio prvi put u istoriji da jedan grad podigne statuu u čast crtanog lika.

Zahvaljujući crtanom serijalu Popaj, u engleski jezik su uvedeni novi termini. Pera Ždera, Popajev apatični prijatelj koji obožava hamburgere, izvor je reči “wimp” (J. Wellington Wimpy njegovo originalno ime) što znači plašljiv ili kukavica. “Wimpy’s” je takođe popularan lanac brzih restorana u Engleskoj gde je specijalitet hamburger.

Pročitajte: Brži i od svoje senke: Talični Tom – strip za sva vremena!

Reč “goon”, sleng koji označava kriminalca ili razbojnika ne potiče iz crtanog o Popaju, ali je crtani popularizovao reč zahvaljujući “Goon” porodici. U pitanju je porodica čudnih bića još čudnijeg izgleda. To je reči “goon” dalo drugo značenje – uvrnuto ili čudnog izgleda.

U kasnijim izdanjima stripa o Popaju se pojavio njegov nećak Dufus. Zbog svoje trapavosti “Dufus” (Doofus) u američkom govornom području zauzima mesto kao reč koja označava budalastu i glupavu osobu.

William Costello je bio čovek koji je Popaju originalno davao glas u periodu 1933-1935. Njega su zbog nedoličnog ponašanja otpustili iz Paramount-a, a nasledio ga je Jack Mercer, koje je opšte prihvaćen kao čovek koji je Popaju dao najzabavnije i najsmešnije performanse. Dijalog i scenario nisu bili najsmešniji delovi Popaja. Mercer je bio izuzetno zabavna ličnost i on je dajući glas Popaju često dodavao svoje komentare i opaske. Studio je prvobitno bio zabrinut jer se usta Popaja nisu pomerala, a Mercer je ubacivao svoje fore, pa je delovao kao da govori iz trbuha. Publika nije brinula za pravilnu sinhronizaciju i volela je ove smešne upadice. To je postalo Popajev zaštitni znak.

U domaćoj sinhronizaciji crtaća o popaju glas mu je davao Mića Tadić. Olivu je tumačila Nada Blam, dok je Badža bio Ljubiša Bačić. 

U stripu je Popaj prvobitno dobijao snagu kada protrlja glavu ptice “Whiffle Hen”. Kasnije je ovaj trik promenjen u spanać.

Spanać nije davao Popaju samo nadljusku snagu, već i sposobnost da bude virtuozan plesač i da svira klavir.

Crtani Filmovi o Popaju su bili toliko popularni da su doveli do toga da prodaja spanaća poraste za čak 33%. Jedno vreme je spanać bio treća najpopularnija hrana za decu pored ćuretine i sladoleda.

Marka spanaća Popaj je i danas druga najpopularnija marka spanaća u Americi.

U jednoj od epizoda Popaj priča nećacima kako je on potomak slavnog Herkula i kako je njegov daleki predak snagu dobijao udisanjem mirisa belog luka.

Takođe, u jednoj od epizoda Popajev negativac,  Badža,  pojeo je spanać, pretukao Popaja i dobio naklonost i simpatije od Olive. Isto tako je u jednoj epizodi Oliva pojela spanać kako bi pretukla svaku seksipilnu ženu u teretani. 

Tokom Drugog sveskog rata crtani filmovi o Popaju su dostigli novi nivo popularnosti i koriščeni su za jačanje morala u Americi uglavnom zato što je pregršt ovih crtanih filmova ispoljavao rasne uvrede na račun Japanaca.

Jedna zabranena epizoda koja se zove “Seein’ Red, White ‘n Blue” je donela istorijski presedan u Popaju jer u njoj on i Badža udružuju snage kada podele konzervu spanaća, dobiju nadljudsku snagu i bore se sa japanskim vojnicima. 

Neke moderne televizije su izmenile delove crtanih filmova o Popaju zbog uvredljivih i rasistički prikaza Afroamerikanaca.

Nikada nije bilo sasvim jasno da li Popaj ima samo jedno oko ili jednostavno žmuri i drži drugo oko zatvoreno. Jedini put kada je to definisano je kada ga Badža u jednoj od epizoda naziva ”jednookim, zakržljalim žgoljavcem”.

U prvim stripovima u serijalu “Thimble Theater”, Oliva je imala momka, ali je on izbačen zbog sve veće popularnosti Popaja. 

Uprkos anoreksičnom i nevinom izgledu, Oliva u stripovima i crtanim filmovima često vređa Popaja i upućuje mu razne bezobrazluke. Rutinski je neverna i tretira ga kao smeće. U više od jedne epizode crtanog filma ona čak udara ili čak totalno istuče nesrećnog Popaja. Uprkos tome i nedostatku bilo kakve seksualne privlačnosti, Popajeva neumoljiva ljubav prema Olivi traje tokom čitave karijere ovog mornara.

Popajeve strip avanture su dostupne domaćoj publici na srpskom jeziku zahvaljujući izdavačkoj kući Komiko koja je do sada izdala dva strip albuma u kojima su obuhvaćene epizode koje su izlazile u periodu 1928-1931. godine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x