Zlatna serija “Četiri obračuna” – da li je to prva epizoda u kojoj smo upoznali Teksa?

0

Kada govorimo o tome kada se domaća publika prvi put upoznala sa strip junakom Teks Vilerom, obično se kaže da je to bilo u prvom broju Zlatne serij “Četiri obračuna” 1968. godine.

cetiri obracuna stripblog

Međutim, malo se zna da je epizoda “Četiri obračuna” zapravo strip o dogodovštinama Bilija Mek Gregora, šerifa Čeroki Stripa, “koji je bio odličan poznavalac fizionomije”…

Ovo je početna epizoda, od tri koje sadrži prvi broj stare Zlatne serije. Pored toga tu je i priča o novinarki Džejn. U toj priči državom San Karlo vladao je surovi diktator, protiv čije vladavine i terora je ustalo mnogo poštenih ljudi. 

Pročitajte: Pre tačno 50 godina objavljen prvi broj Zlatne serije

Teksa upoznajemo, tek na poslednih tridesetak ili četrdeset stranica stripa, u epizodi koja se zove “Sudija Kolt”. Tu pronalazimo lik mladog Teksa Vilera, koji još uvek nije postao arizonski rendžer i borac u ime zakona. On je došao u Klark Siti kako bi osvetio svog brata Sema Vilera koje je lokalni moćnik ubio zato što je želeo da mu otme ranč, što je i učinio.

Viler je uspeo da osveti svog brata, ali na kraju priče, dok pripoveda tu dogodovštinu svojim saborcima, Tiger Džeku i Kit Karsonu, on je spomenuo da je tako postao šampion rodea…

cetiri obracuna stripblog

Zapravo tu i leži caka. Strip iz kojeg je izdvojen kraj i napravljena epizoda “Sudija Kolt” je nastavak, tačnije drugi po redu strip koji pripoveda o Teksovoj mladosti. “Šampion rodea” objavljen u Italiji od strane izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore u broju 84. Kod nas je taj broj objavljen u 16. broju Lunov Magnus Stripa – “Junak rodea” i 617. broju Zlatne serije – “Šampion rodea”. 

Prvi broj strip edicije “Zlatna serija”, “Teks – Četiri obračuna” objavljen je 15 januara, 1968. godine. Izdavač edicije bio je Dnevnik iz Novog Sada. Serijal je izlazio sve do 1992. godine i dogurao je do 1103. broja serije. 

Ovo je jedna interesantna povest o strip junaku, ali i o početku zlatnog vremena stripa u Jugoslaviji, koje sa sobom donosi mnogo nedoumica.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x