“Lobačev sabrana dela 2”: Drugi tom svedočanstva “kad se Volga ulivala u Savu”!

0

Druga knjiga sabranih dela Đorđa Lobačeva “Lobačev – sabrana dela 2”, objavila je izdavačka kuća Makondo uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, na kraju 2019. godine.

lobacev sabrana dela stripblog

Prikaz stripa “Lobačev sabrana dela 2” autora Đorđa Lobačeva u izdanju Makonda

U ovoj knjizi, izuzetno urađenoj, sa tvrdim, kvalitetnim koricama i masnim papirom, koji, na iznenađenje mnogih, ne ispada iz korica i poveza, kao što nije ispadao ni u prvoj knjizi, nalazimo radove koje je Lobačev uradio od 1937. do 1940. godine u časopisima Mika Miš, Tarcan, Mikijevo carstvo i Plavi zabavnik. Nekoliko serijala, predstavljeno je publici i cela knjiga je urađena na ćiriličnom pismu.

Prvi strip na koji nailazimo je “Prepad u avionu”, tu pronalazimo jednu kratku priču, ispričanu na desetak tabli, sa krimi radnjom. Klasnična otmica aviona, zbog devojke koja je ćerka jednog bogatog čoveka. Zatim posle ove priče u izdanju je trodelni strip serijal “Beli duh”, koji nastavlja Lobačev rad na krimi stripovima, poput stripa koji smo spomenuli, “Prepad u avionu”, zatim “Plave pustolovke” i “Krvavog nasledstva”. Mora se uočiti veliki napredak u kvalitetu samog crteža Đorđa Lobačeva u ovom serijalu, u odnosu na strip “Prepad u avionu”.

Pročitajte: Prvi tom svedočanstva “kad se Volga ulivala u Savu” (VIDEO)

Serijal “Princeza Ru” je veoma interesantan i po radnji, ali pre svega po tome, što je on stekao slavu u Francuskoj, pod imenom “Princesse Thanit” i tamo se vodio tako da nije imao autora, ali mu je autor bio Đorđe Lobačev. Ovaj strip je na Salonu u Bordigeri 1955. godine od strane Pjera Strinatija proglašen za najnadrealističniji strip svih vremena.

Nakon toga nalazimo strip “Šeikov sin” i serijal “Gospodar smrti” i to četiri epizode. “Gospodar smrti” se posmatra kao antiratni strip, koji je Lobačev počeo da radi na putu iz Francuske 1939. godine, dok je prelazio preko teritorije Trećeg rajha. On je shvatio zlo kakvo se sprema Jugoslaviji.

lobacev sabrana dela stripblog

Lobačev se “Gospodarom smrti” pridružio gotičkom strilu, kroz priču o propasti i tamnoj sudbini jedne plemićke porodice. U prilozima i propratnim tekstovima u knjizi piše da je “Gospodar smrti” jedan od tri najznačajnija maskirana pravednika Zlatnog doba stripa u našoj zemlji. On predstavlja neku vrstu uvoda u superherojski žanr, sa domaćom dušom.

Pored svog sadržaja, knjiga je obogaćena uvodnikom Zdravka Zupana, napomenama urednika izdavačkog projekta Zorana Stefanovića, citatima iz Lobačeve autobiografije “Kad se Volga ulivala u Savu” i spisak Lobačevih radova po godinama objavljivanja.

novi baner

Đorđe Lobačev, pod pravim imenom Jurij Lobačev, Rus po poreklu, je jedan od pionira strip umetnosti na ovim prostorima. Rođen je u okolini Skadra 1909. godine, a preminuo je u Sankt Petersburgu 2002. godine. Poznat je po radovima u časopisima “Mika Miš”, Mikijevo carstvo”, “Politikin zabavnik” i drugim. Njegova najpoznatija dela su “Plava pustolovka”, “Gospodar smrti”, “Baš čelik” i mnoga druga… Lobačev je praktično napravo srpsko, stripovsko, nacionalno blago.

Ova knjiga je blago svake kolekcije.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x