Jovan Jovanović Zmaj i strip – ili srpska strip scena 19. veka!

0

U časopisu “Neven” koji je izlazio u dva intervala, od 1880. do 1891. i od 1898. do 1908, a uređivao ga je pesnik Jovan Jovanović Zmaj, pojavljivale su se ilustrovane priče koje mogu da se okarakterišu kao strip.

jovan jovanovic zmaj stripblog

Prva takva priča izašla je 1881. godine u 20. broju i zvala se “Pretovareno” (naslovna slika teksta). Iduće godine se na naslovnoj stranici jednog od brojeva našla ilustrovana priča “Samo jedna ruža”, urađena u tri scene. Nekoliko brojeva kasnije pojavljuje se priča u slikama koja se nije završila u konkretnom broju, već je njen kraj najavljen u sledećem broju. To je bila priča “Pitomo lišće i živina”, ona je sadržala čak 16 crteža. 

Pročitajte: „Dirigovana planeta“ i stvaralaštvo Žike Stripa

Kako bi Zdravko Zupan i Slavko Draginčić u knjizi Istorija jugoslovenskog stripa I – do 1941. godine” istakli, ne zna se šta je Jovana Jovanovića zmaja navelo na to da napravi ovakav presedan i štampa u časopisu priče u slikama. Moguće je to, da je sam Zmaj želeo da veže čitaoce za list koji je uređivao, pa se tako odlučio na ovakvu taktiku, sa pričom u slikama, kakvu su primenjivali pojedini časopisi u Evropi. 

jovan jovanovic zmaj stripblog
„Patuljci čestitaju svome caru krsno ime“ („Neven“, 1884)

-U toku narednih osam godina na stranicama „Nevena“ objavljen je čitav niz „priča u slikama“, od kojih su mnoge predstavljale vrhunski domet tadašnjeg stvaralaštva. Već 1883. godine u više nastavaka objavljene su priče „Tuga i žalost jednog miša“ i „Iz života malog Sime Boba“, u kojima su na veoma upečatljiv način prikazane tužne sudbine malog glodara i patuljka Sime Boba. Drugi broj 1884. godine doneo je poučnu priču o lisici, a zatim su u dva nastavka objavljeni nestašluci jednog šteneta pod naslovom „Iz štenačkog života Lolinog“, navodi se u knjizi “Istorija jugoslovenskog stripa I – do 1941. godine”.

Kasnijih godina u Nevenu su objavljivane mnoge ilustrovane priče, a crteži i postavka scena je bila sve savršenija i bolja. Objavljivane su i karikature, ozbiljne i humoristične priče. 

novi baner

Časopis “Neven” je nastao 1880. godine u Novom Sadu. Njegov osnivač i urednik je bio pesnik Jovan Jovanović Zmaj. Poznati novosadski grafičar Arsa Pajević je štampao ovaj časopis, koji je bio rađen u crno-beloj tehnici i prvobitno je izlazio kao mesečnik, a već u drugoj godini postojanja je objavljivan na svakih petnaest dana.

Objavljivanje ilustrovanih priča u časopisu “Neven” se može smatrati srpskom strip scenom 19. veka.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x