„Dirigovana planeta“ i stvaralaštvo Žike Stripa

0

Zdravko Zupan u svojoj publikaciji “Strip u Srbiji” svedoči o jednoj ličnosti, važnoj za srpski strip, a to je Živojin Žika Todorović – Žika Strip.

dirigovana planeta stripblog

-Naredne godine (1958. godine) Živojin Žika Todorović, poznatiji kao Žika Strip, zajedno sa Marom Ratić izdaje svesku svog naučno-fantastičnog stripa „Dirigovana planeta“, „fantastičan strip o veštačkom satelitu“. Isti tandem pokrenuće krajem 1960. zabavnik „Raketa“ i uspeti da izda pet brojeva. U svim brojevima kao izdavač potpisan je „Zenit“ iz Subotice, izuzev četvrtog u kome su kao izdavači naznačeni autori. Todorović se obično potpisivao pseudonimima Zyke Stryp, Ž. Strip, Strajp Žajk, Žika Strip i Zike Stryp. U svojoj knjizi „Beograd za početnike“ Bogdan Tirnanić je jedno poglavlje posvetio Živojinu Todoroviću, koji je u literaturi ostao poznat kao Žak Sebastijan. Ovaj kontroverzni boem i kockar promenio je više zanimanja. Zbog bolesti koja ga je zadesila okrenuo se slikarstvu, ilustraciji, reklami, ekonomskoj propagandi, pisanju kriminalističkih romana i crtanju stripova. O njemu su ispevali stihove pesnici Brana Petrović, Jakov Grobarov, a Božidar Šujica mu je posvetio pesmu „Bezistan“. Stanovao je u potkrovlju iznad bioskopa „Zvezda“. Pred kraj života, kada više nije mogao da se kreće, beogradski mangupi su ga na rukama donosili u „Bezistan“, njegovu omiljenu kafanu na Terazijama, zapisao je Zdravko Zupan, radovi “Strip u Srbiji” objavljeni su na sajtu Projekat Rastko.

dirigovana planeta stripblog

Ovom prilikom ćemo vam predstaviti i naslovnicu, kao i tablu stripa, da vidite kako je to izgledalo. A moramo napomenuti da je i izdavačka kuća Komiko, iz Novog Sada, u svojoj ediciji “Zlatno doba: Vremepolov kroz svet srpskog stripa”, u devetom broju objavila strip „Dirigovana planeta“.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x