Tvorac čuvenog partizanskog dvojca Mirka i Slavka – bio je četnik!

0

Široj javnosti ime Desimir Žižović Buin verovatno ne znači mnogo ukoliko baš nisu iz Gornjeg Milanovca.

mirka i slavka stripblog

Međutim, pasionirani poznavaoci stripa sigurno će se setiti da se radi o autoru sigurno najpopularnijeg domaćeg strip serijala NIKAD ROBOM.

Ovaj serijal koji je zapravo poznatiji po glavnim junacima Mirku i Slavku je svoj život započeo 25. novembra 1958. godine. Desimir Žižović je Mirkove i Slavkove doživljaje iz Narodnooslobodilačke borbe tokom drugog svetskog rata opisao u 450 epizoda a verovali ili ne ovaj strip je preveden na sve velike svetske jezike uključujući i kineski.

Pročitajte: Jovan Jovanović Zmaj i strip – ili srpska strip scena 19. veka!

Zanimljivo je da je Desimir postao poznat po stripu koji veliča borbu partizana protiv nemačkih okupatora a da je tokom rata deo života proveo kao pripadnik tzv. Kraljevske otadžbinske vojske tj – četničkog pokreta.  

mirka i slavka stripblog

Doduše Desimir nije aktivno učestvovao u borbama već je radio kao ilustrator za časopise Ravnogorski borac i Mladi Ravnogorac. Krajem 1944. godine napušta četnike i prelazi u partizane i to u Umetničku zadrugu koji je vodio slikar i vajar Đorđe Andrejević Kun koji je poznat kao autor grba nove Jugoslavije. Pošto je saznao za Desimirovu četničku prošlost Andrejević slabo ocenjuje njegove radove i šalje ga na Sremski front. Priča o tome kako je preživeo jednu od najkrvavijih bitki iz Drugog svetskog rata je priča za sebe. Bilo kako bilo, Desimir je živ izašao iz rata, teškom mukom našao zaposlenje u Tipoplastici a kao rezultat mnogobrojnih kafanskih priča dolazi na ideju o stripu Nikad robom.

Iako je rad Desimira Žižovića najpoznatiji po Mirku i Slavku, on je radio i na stripovima prema srpskim epskim pesmama i pričama Kraljević Marko i Musa Kesedžija, Nemušti jezik, Magelan, Rudnička ofanziva, Poslednji osvetnik, Pustolovine pevca Pece, Pijuko Pecin… 

novi baner

Mirko i Slavko su u stripu Desimira Žižovića Buina ubili veliki broj nemačkih vojnika. Zli jezici kažu da je mrtva trka između njih i Bate Živojinovića. Međutim, za razliku od slavnog glumca, u svojim akcijama nikada nisu ubili ni jednog pripadnika četnika! Zanimljivo, zar ne?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x