“Skalpirani – Na kraju puta”: Pravo je vreme da se nekome uzme skalp!

0

“Na kraju puta” i kraj velikog serijala i velike priče o životu u rezervatu modernih Indijanaca. Ogromna ekipa je bila angažovana oko ovog serijala, ali scenarista Jason Aaron i crtač Rajko Milošević Guera su podneli najveći teret, kako uspeha tako i kritika na račun serijala.

na kraju puta stripblog

Prikaz stripa “Skalpirani – Na kraju puta” autora Jasona Aarona i R. M. Guere u izdanju Fibre 

“Na kraju puta” je naziv poslednje, pete knjige integrala u izdanju izdavačke kuće Fibra, u kojoj se nalaze epizode od 50. do poslednje 60. epizode. Integral je objavljen 2016. godine, dok su originalne epizode (u izdanju Vertiga) unutar knjige objavljivane pojedinačno od 2011. do 2012. godine. Kolor u ovim epizodama je radio Giulia Brusco, a gostujući crtači su bili Igor Kordej, Tim Truman, Jill Thompson, Jordi Bernet, Denys Cowan, Dean Haspiel, Brendan McCarthy i Steve Dillon. Naslovnice za epizode je radio Jock, dok je naslovnicu za integral broj 5. nacrtao Rajko Milošević Guera.

Poslednjih deset epizoda serijala nam donosi konačan rasplet priče, zapravo rešavanje slučajeva ubijenih agenata FBI za čijim ubicom traga inspektor Nitz, zatim ubistvo Dašijelove majke Đine Zli Konj i razotkrivanje najvećeg ubice u rezervatu. Takođe rešava se i ljubavna priča između Dašijela i Kerol, slučaj Crvene Vrane i otkriva se skrivena priroda poglavicinog najbližeg saradnika Shunke. Jednom rečju: KRAJ!

na kraju puta stripblog
Foto: Kolekcija vredna divljenja

Moramo otkriti jedan detalj, a to je poslednja scena, zapravo završni kadar. Dašijel je uvek želeo da pobegne iz rezervata, uvek je težio da nestane iz njega i da odseče sve repove koji ga vežu za rezervat, na kraju, to je uspeo. Ovo smo vam otkrili zbog toga što hoćemo da probudimo želju u vama da pročitate pažljivo ceo serijal i strip, jer se u poslednjih nekoliko epizoda toliko stvari izdešava da je to prosto neverovatno i teško sve odjednom primiti. Poslednje epizode su pune preokreta i taman kada mislite da je kraj, i pitate se šta do ostatka knjige (koji jeste pozamašan nakon prvog nagoveštaja kraja), može da se dogodi još? Ali tu se varaju svi čitaoci i ono što ostaje na kraju je sama srž serijala. Da li na kraju svako dobija svoje? To ćete morati sami da procenite.

Ovaj serijal je proglašen jednom peti, zatim treći, a onda tri puta prvi na listi Njujork tajmsa za najbolju knjigu. Takođe, interesantno je spomenuti i to, kakve su sve kritike primali autori za samu radnju stripa. Jedan od kritičara ih je optužio da su iskoristili tragediju jednog naroda (misleći na starosedelački narod Severne Amerike) kako bi napravili krimi priču od koje će zarađivati pare. Njemu je zasmetala scena u kojoj klinci iz rezeravata piju pivo i bacaju prazne limenke na hrpu praznih limenki, veću od njih. Međutim, za taj slučaj javila se osoba, potomak drevnih ratnika, koja je odrasla u rezervatu.

novi baner

-Kritičar, mislim da se zove Šulc, nakačio se na nas, kazao je da se koristimo indijanskom tragedijom da bi pravili jeftinu krimi priču. Tada smo se javljali i Jason i ja i tu smo mu objašnjavali da je to ipak jedna krimi priča. I stvarno je bio gadan. I odjednom se javi ta žena, prava Indijanka, i rekla mu je da je on kliše, a ne mi. “Ja sam Indijanka i moj je život bio takav.” A radilo se o sceni gde se neki indijanski klinci spremaju u zezanje i kupuju konzerve piva i onda sede na groblju automobila, piju pivo i bacaju i onda se vidi da bacaju konzerve na tonu konzervi. To je nju dotaklo i rekla da je to bila njena mladost. A kasnije su se i drugi javljali, izjavio je crtač Skalpiranih Rajko Milošević Guera u razgovoru za Strip Blog.

POVEZANO

Život u rezervatu modernih indaijanaca

“Skalpirani – Mrtve majke”: Sjajan dan za skalpove (VIDEO)

“Skalpirani – Urokan do daske”: Ko je sledeći da mu se skine skalp?

“Skalpirani – Rezervatski bluz”: Balada o crvenom i belom svetu!

Intervju Rajko Milošević Gera: Za procvat stripa u Srbiji najvažnije je ekonomsko blagostanje!

Jason Aaron je u izvodniku koje se nalazi na kraju pete integralne knjige napisao jednu interesantnu epizodu iz svog života. Kada ga je pozvao Vil Denis, urednik u Vertigu, specijalnoj ediciji DC Comics izdavačke kuće i rekao da je pronašao crtača za Skalpirane i da će serijal da ide, Aaron je u to doba radio u jednom skladištu. Za nekoliko meseci život mu se prevrnuo naglavačke, baš kao i radnja u serijalu o kojem govorimo.

Rajko Milošević Guera i Jason Aaron su stvaralački tandem koji je poznat po radu na serijalu “Skalpirani”, ali zajedno su radili i na pričama iz serijala “Prokleti”. Guera je poznat i po tome što ga je lično reditelj Kventin Tarantino angažovao da uradi strip o Đangu.

Na kraju bismo spomenuli i rad prevodioca serijala za Fibrino izdanje, Roberta Solanovića. Prevod je jasan i koriste se fraze kao u stripu samo prilagođene duhu jezika naših naroda i narodnosti. Oštar, jasan, bezkompromisan prevod, sirov i grub govor, baš kako govore likovi u stripu po scenariju.

Da li ste spremni da nekome uzmete skalp?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x