“Nezaobilazni Kalvin i Hobs”: Naizgled humorističan, a zapravo veoma kompleksan strip!

0

Strip “Kalvin i Hobs” je obeležio detinjstvo mnogih generacijama dece rođene osamdesetih i devedesetih godina. Priče o nestašnom dečaku Kalvinu i njegovom tigru Hobsu postale su nezaobilazno štivo uz koje su odrastali ljudi različitih profila ličnosti.

nezaobilazni kalvin i hobs stripblog

“Kalvin i Hobs” su strip likovi koji su izašli iz pera umetnika Bila Votersona 1985. godine i objavljivani su od strane Universal Press Syndicate. Priča govori o odrastanju šestogodišnjeg dečaka Kalvina, uz njegovog tigra Hobsa. Kalvin je jedinac, živi samo sa majkom i ocem, ide u školu i živi prosečan život jednog običnog deteta, prosečne porodice u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, Voterson je baš u tom običnom, porodičnom životu koji opisuje prepoznao more neobičnosti, te je tako Kalvinu dao nekoliko karakteristika ličnosti.

Kalvin je pre svega maza svojih roditelja, ali i veoma nestašno dete željno slobode i toga da tok života porodice ide po njegovom. Takođe, on je veoma domišljato i maštovito dete, koje pored realnog života, vreme provodi i u svojoj uobrazilji, te tako često baca u rebus čitaoce oko toga šta je realnost u priči, a šta je plod dečakove mašte.

Dužni smo da objasnimo svaku tvrdnju posebno. Pre svega Kalvin je maza zbog toga što u svojim roditeljima traži sigurnost, naročito kada krene da spava i onda zove svoje roditelje da provere da se slučajno neko čudovište nije sakrilo ispod kreveta. Da je dete koje želi slobodu, tu tvrdnju najbolje opisuju njegovi nestašluci. Kalvin ne želi da sluša apsolutno nikoga. Nipodaštava roditeljska pravila ponašanja, ne obazire se na grdnje svoje nastavnice u školi, niti mnogo mari za savete svog prijatelja, tigra Hobsa. Svojeglav je i čini sve prema svom nahođenju.

Preuzeto sa sajta http://darkwood.co.rs

Da je Klavin domišljat dečak pokazuje nam to što on vešto izbegava svoje obaveze vezane za školu, kuću ili porodicu. Maštovitost mu je možda i najjača strana, a za to postoje dva velika segmenta priče. Ono što intrigira mnoge kritičare i ljubitelje stripa jesu faze u kojima Hobs postaje živo biće i one u kojima se pretvara u običnu plišanu igračku. O ovom pitanju su čak vođene i polemike, a zagovornici svake strane imaju argumente za svoje tvrdnje. U svakom slučaju možemo oceniti da Hobs postaje živo biće u Kalvinovoj maštu, zato što je on živ samo kad su njih dvojica sami, kada se neko pojavi u njihovom društvu, Hobs postaje nepomična, plišana igračka. Drugi segment ove tvrdnje, o maštovitosti dečaka je taj što on uvek beži u maštu kada ga grdi nastavnica u školi. Kalvin je loš đak i nemaran je, ne pazi na času, nema koncentraciju i kad god mu se približi predavačica Kalvin postaje neustrašivi kosmonaut Klik, a nastavnica zao vanzemaljac Zongrad, u obliku najbližem aždaji.

Na osnovu svega napisanog možemo reći da je strip “Kalvin i Hobs” veoma kompleksan po svom sadržaju i u njemu je Voterson na veoma istančan i suptilan način provukao mnoge psihološke momente. Kao na primer Frojdovski alterego kod Kalvina, čiju ulogu, prema pisanju nekih teoretičara stripa preuzima Hobs.

Preuzeto sa sajta http://darkwood.co.rs

Bil Voterson je izuzetna ličnost u svetu stripa. Kalvina je radio punu deceniju, prva epizoda je izašla 18. novembra 1985. godine, a poslednja 31. decembra 1995. Kada je govorio o ovom stripu, Voterson je naveo da Kalvin predstavlja njegovo odraslo doba, više nego detinjstvo. On je jednom prilikom otkrio da su Kalvinove teškoće, samo metafore njegovih sopstvenih.

Ono što je interesantno Kalvin i Hobs nikada nisu dobili svoju animiranu seriju, iako je Voterson bio zadivljen animacijom i svim mogućnostima koje ona pruža.

Crtež u stripu je proizvoljan i pun lakih linija. Bez mnogo preteranih dekora Voterson dostiže poentu priče i prikazuje samo ono što mu je bitno u radnji. Neke epizode su crno bele, neke su u boji.

Kalvin i Hobs novo domaće izdanje

novi baner

Saradnja izdavačkih kuća Darkwooda i System Comicsa donela nam je integralnu knjigu “Nezaobilazni Kalvin i Hobs” u kojoj se nalaze epizode objavljene u kolekcijama “Kalvin i Hobs” i “Nešto balavi pod krevetom”. Ovo kapitalno izdanje nam dolazi na preko 250 stranica, sa tvrdim povezom i uvodnikom strip umetnika Čarlsa Šulca.

Međutim, ono što bode oči je zapravo to, što osim Šulcovog uvodnika, u kojem ne dobijamo mnogo faktografskih informacija o stripu i njegovom autoru, nema propratnih tekstova koji bi nam govorili o samom stripu. Tako da onaj koji nikada nije čitao Kalvina i Hobsa putem ovog izdanja ne može dobiti informacije o tome kada su nastali, gde su izlazili i sve ostale fakte o njima.

Papir na kojem je štampan je izuzetno kvalitetan, a prevod Milana Jovanovića fenomenalno uklapa fraze originalnog teksta sa ovdašnjim izgovorom i narečjem. Savremen je, a opet odaje duh vremena iz kojeg nam dolazi strip.

nezaobilazni kalvin i hobs stripblog

Izdanje je objavljeno 2019. godine za Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, a ovakvo izdanje je u SAD štampano 1988. godine.

I što bi Šulc u svom uvodniku rekao: “Strip Kalvin i Hobs, međutim, sazdan je od urnebesnih slika koje je nemoguće kopirati u bilo kom drugom mediju. Ukratko rečeno, zabavan je za gledanje – i upravo to je Bilovom delu donelo zadivljujući uspeh.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x