“Evo mene, eto vas” – Strip u službi obrazovanja

0

Dok u Rusiji njihov ministar kulture tvrdi da istorijske događaje treba pokušati objasniti na pristupačnom jeziku, tako da odgovaraju istorijskim činjenicama, ali nikako u formi stripa, mi u Srbiji imamo primer koji osporava njegovu tvrdnju.

Prikaz stripa “Evo mene, eto vas” autora Gorana Gorskog, Borislava Korice, Vladimira Merenika i Boška Ljubojevića u izdanju System Comics-a

Strip “Evo mene, eto vas” sa podnaslovom “Sećanja kneza Miloša na Drugi srpski ustanak” je moderan domaći strip koji za zadatak ima da se kroz ovaj medij osnovcima približi jedna istorijska epoha. Isto tako cilj je da se mladim naraštajima približi strip kao vid umetnosti i literature kome fali publika baš tog uzrasta. 

Čitanje iz udžbenika je svakodnevnica. Ali ono čega ljudi nisu svesni je da su informacije koje su dostavljene u obliku slike za klasu iznad ostalih. U stripu“Evo mene, eto vas” čitalac se susreće sa čarobnim likovnim kreacijama Gorana Đukića Gorskog. Njegov crtež je baziran na istorijskim činjenicama. Nošnje i oružja iz tog perioda su prikazani na veran i precizan način. Svojim realističnim crtežom uspešno prenosi epsku atmosferu svake bitke, te tenziju i strepnju u kadrovima u kome se nalazi izmučeni narod. Posebne reči hvale zaslužuju njegove vizuelne zamisli likova kao što su Hajduk Stanko, Karađorđe, Stojan Čupić i Stanoje Glavaš… Kolor nadograđuje epsku atmosferu svakog kadra i crteža.

Gorski je poznat po svom radu na naslovima poput Bafalo Bila i Tarzana. Redovan je ilustrator Politikinog Zabavnika. Bio je deo još jednog istorijskig, velikog strip projekta -“Linije Fronta”.

Prve četiri strane stripa autori posvećuju sažetom pojašnjenu Drugog srpskog ustanka u formi teksta, kako bi deca bolje shvatila ono što sledi u obliku stripa na nešto više od 20ak stranica. Zatim sledi deo ,,O Stripu” gde autori na tri strane objašnjavaju strip umetnost. Nakon stripa imamo biografije znamenitih ličnosti propraćene sjajnim ilustracijama Gorskog. Tu su Miloš Obrenović, Karađorđe, Prota Mateja Nenadović, Stojan Čupić, Stanoje Glavaš, Zeka Buljubaša, Hajduk Stanko i mnogi drugi. Kao pravo nastavno sredstvo, ovo izdanje sadrži ,,Pitanja i zadatke” na samom kraju, kao i rečnim manje poznatih reči i izraza.

Sam strip počinje sa Milošem Obrenovićem u njegovoj samrtnoj noći. Kako kažu da kada čovek umire ceo život mu proleće pred očima, tako verovatno biva i sa Milošem, a nama su predstavljeni samo oni probrani i bitni delovi. Miloš Obrenović do ovog izdanja nije bio preterano zastupljena ličnost u domaćim, istorijskim stripovima. Ovde su kroz njegova sećanja prikazani događaji od 1813. kada je nakog ugušenog Prvog srpskog ustanka usledila odmazda Osmanlija, do 1830. godine kada Srbija Hatišerifom postaje autonomna država. U tom periodu svedočimo Miloševim teškim momentima u kojima mora da pomaže Turcima u gušenju Hadži- Prodanove bune, preko začetka Drugog srpskog ustanka i prilično teškim diplomatskim odlukama koje kao vođa Miloš mora doneti. 

POVEZANO: Kako je obeležena stogodišnjica Velikog rata u stripu

Strip je kao nastavno sredstvo odobren od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Izdanje System Comics-a objavljeno je 2018. godine i dolazi u proširenom A4 formatu.

Iako je ovo izdanje dostupno već nekoliko godina, njegovo prisustvo u medijima mora biti konstantno. Zamena suvoparnog udžbenika za strip je u ovom slučaju atraktivan potez da se mladima približi novi, svojevrsni edukativni materijal, kao i sami stripovi. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x