“Skalpirani – Rezervatski bluz”: Balada o crvenom i belom svetu!

0

Nedavno smo, u razgovoru, strip crtaču Rajku Miloševiću Gueri postavili jedno, naizgled naivno i banalno pitanje, ali pitanje sa puno simbolike i poruka – gde je rezervatski bluz?

rezervatski bluz stripblog

Prikaz stripa “Skalpirani – Rezervatski bluz” autora Jasona Aarona i R. M. Guere u izdanju Fibre

-(smeh) Prvo sam počeo sa stripom, ali muzika je slična. To je samo drugi izlazni kanal istog nuklea kod mene. Izražavaš nešto, zašto imamo potrebu da se izražavamo ne znam. Meni teško pada da gledam svoje table, jer uvek vidim nešto što jos može ovako ili onako, ali gotovo je, izašlo je. Mada, imaš čoveka koji vozi taksi ceo život, a ti ipak radiš ono što voliš. Mislim da je jedini uslov sreći zahvalnost. Nađi način da budeš zahvalan, za talenat, za porodicu, poziciju, biće bolje. Svi nešto zahtevaju – ama budi prvo zahvalan, odgovorio je Gera na to pitanje.

Taj “Rezervatski bluz” je naziv i četvrte knjige, integralnog izdanja serijala “Skalpirani” koju je izdavačka kuća Fibra objavila 2017. godine. Ovo je deo serijala u kojem se otkrivaju mnoge istine i nagoveštava se rasplet nekih starih događaja iz rezervatske prošlosti. Integral broj 4. u sebi sadrži originalne epizode od 35. do 49. Uz tvorce, scenaristu Jasona Aarona i R. M. Gueru, tu su i gostujući crtači poput Danijela Žeželja i Davidea Furnoa. Kolor su radili Trish Mulvihill i Giulia Brusco. Naslovnice originalnih izdanja radio je Jock, a naslovnicu knjige R. M. Guera.

Pročitajte: “Skalpirani – Urokan do daske”: Ko je sledeći da mu se skine skalp?

Knjiga počinje sa epizodom “Slušajući zemlju kako se okreće”. Ova epizoda nema mnogo veze sa radnjom celog serijala, već samo prenosi jednu životinu priču muža i žene, potomaka starosedelačkog naroda koji živi, kao i njihovi saplemenici u veoma lošoj materijalnoj situaciji. Ovde se opisuje atmosfera života u rezervatu, surovi uslovi u kojima nema mnogo izgleda za preživljavanje.

U kasnijim epizodama pojavljuju se novi likovi, dok neki stari pokazuju svoje pravo lice i iznose pred oči čitalaca svoju drugu prirodu. Takođe, Dašijel Zli Konj, je sve bliži ostvarenju svog cilja, likvidaciji poglavice u rezervatu Prerijska Ruža, Crvene Vrane.

Crvena Vrana u jednom momentu otkriva mnoštvo svojih tajni Dašijelu i nastoji ga pridobiti na svoju stranu. Dašijel, na drugoj strani je zaokupljen grižom savesti zbog ubistva njegove majke i sve više želi da pronađe onoga koji joj je tu strašnu stvar učinio. Takođe, saznaće se i o tome šta će se desiti sa Dašijelovim i Kerolinim detetom.

Ovo je deo serijala, tačnije integral u kojem će se mnogo toga saznati i koji je zapravo u najboljem svetlu opisao život u rezervatu. Zašto je to tako? Iako smo i ranije imali takve scene, ovde su prikazane u mnogo većoj meri ljudske sudbine i njihov svakodnevni život, ovde je opisan pravi “rezervatski bluz”.

strip blog

Rajko Milošević Guera i Jason Aaron su stvaralački par koji je poznat po radu na serijalu “Skalpirani”, ali zajedno su radili i na pričama iz serijala “Prokleti”. Guera je poznat i po tome što ga je lično reditelj Kventin Tarantino angažovao da uradi strip o Đangu.

Serijal “Skalpirani” objavljivan je od 2007. godine do 2012. Objavljeno je 60 nastavaka, koji zaokružuju celu priču, u okviru DC Comics Vertigo edicije.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x