Denis napast – večiti petogodišnjak slavi 68. rođendan

0

Davne 1951. godine, karikaturista Henk Kečam poziva čitaoce novina i roditelje da se bolje osećaju kada se radi o nevoljama i ponašanju njihove dece. 

denis napast strip blog

Denis napast je novinski strip koji je prikazivao divlji niz nesreća petogodišnjeg dečaka Denisa Mičela. Njegov autor Henri Kečam je oduvek želeo da bude crtač stripova. 1938. godine počinje da radi kao animator na Peri Detliću, a kasnije stiže i do Diznija. Radio je na stripovima o Pinokiju, Bambiju i Patku Dači, dok se tokom drugog svetskog rata istakao crtanjem motivacionih postera u američkoj mornarici. 1951. stvara novog strip junaka Denisa koji vremenom stiče svetsku slavu i postaje sinonim za hiperaktivnu decu. 

Pozabavićemo se nekim zanimljivostima u vezi Denisa, inspiracije za njegov nastanak, kako se bavio rasnim odnosima i pokušavao da smanji tenzije između SAD i Sovjetskog Saveza.

1) Inspiracija je došla od Kečamovog sina

Tokom 1950. Kečam je pronalazio svoj put u karijeri crtača stripova. Njegova prva žena Alis, jednog dana upala je u njegov radni studio besna zbog nereda koji je njihov četvorogodišnji sin napravio u svojoj sobi igrajući se fekalijama koje je pronašao u svom donjem vešu. Alis je iskoristila reč ”napast”. Kečam je ostao da razmišlja o ovome i kroz pet meseci 16 listova je štampalo strip “Denis napast”. Broj listova je vremenom rastao i na kraju prešao cifru od 1.000. 

2) Još jedan Denis napast je debitovao pet dana kasnije u Velikoj Britaniji

denis napast strip blogU jednom čudnom slučaju korelacije, Kečamov Denis je debitovao pet dana ranije od Denisa napasti iz Engleske. Engleski Denis je bio deo nedeljnog časopisa Beano. Razlika je što je engleski Denis bio skroz posvećen i visoko fokusiran da pravi nevolje za razliku od američkog Denisa kome su se one dešavale slučajno. Da bi se izbegla konfuzija oko likova, engleski Denis je preimenovan u Denis napast i Gnašer (njegov pas Gnašer). 

 

3) Čitaoci su bili besni kada se u stripu pojavio crnac

Dve decenije nakon debija, Kečam je odlučio da osveži Denisov komšiluk ubacujući crnog lika po imenu Džekson. Dizajn lika je bio sasvim stereotipan, a Kečam je pokušavao da kroz svoj strip šalje poruke tolerancije. Jedan od fazona je bio Denis koji izjavljuje da ima ”race problem” sa Džeksonom jer ovaj trči brže od njega. Ideja je bila kako jedan petogodišnjak sasvim nedužno posmatra sve oko sebe u svojoj nemogućnosti da razume velike svetske probleme. Međutim, pošto reč race, kada se prevede sa engleskog znači ”trka” kako je to Kečam planirao, ali istovremeno znači i ”rasa”, ceo ovaj fazon biva dvosmislen i čitaoci nisu bili srećni zbog toga. Mnoštvo publike se žalilo, neki su čak gađali sedište novinske kuće kamenjem i razbijali prozore, te se Kečam izvinio i penzionisao lik Džeksona. 

Pročitajte: Robin – Sve verzije Betmenovog čuvenog pomoćnika

4) Kečamu se nije svidela knjiga sakupljenih priča o Denisu

Dok mnogi strip umetnici jedva čekaju da se njihovi stripovi sakupe između korica, jer autorske naknade za knjige mogu značajno povećati njihove novčane prihode, ipak sa Kečamom to nije bio slučaj. Uprkos tome što je knjiga o Denisu prodata u milion primeraka, Kečam ju je povukao iz prodaje. To je učinio jer nije bio zadovoljan kako je njegov rad reprodukovan na mekim koricama, jer je papir knjige bio sirov i prostor nije bio zadovoljavajuće prikladan. Kako je sam izjavio za Tajms 1986. ,,Provodim previše vremena radeći na svojim stripovima i samo su trebali da ih tretiraju bolje.” 

strip blog

5) Denis je u početku bio nasilan

Iako je sklon pravljenju nereda, uopšteno gledano Denis je jedan ljubazan klinac. To nije bilo baš tako u ranim fazama stripa. Nekada davno, Denis napast je izazivao odrasle na fizičke obračune, vezivao vratove labudova u čvor, udarao drugu decu lopatom i često punio svoju čarapu peskom kako bi nekog udario njome. Nekoliko godina kasnije, Denis se smirio. 

6) Kečamovo angažovanje tokom Hladnog rata

1959. Stejt Department je zatražio od Kečama i njegove žene da otputuju u SSSR kao deo programa za razmenu humora. Strip je bio jedan od najsavršenijih medija za kritikovanje komunističkog režima. Američka vlada je želela da Kečam skicira sve što vidi kao karikaturista. Kečam je u jednom momentu bio toliko paranoičan da će Sovjeti doći po njega da je povukao sve crteže i karikature koje su povezane sa Rusijom.

7) 30 godina je bio maskota Dairy Queen sladoleda

strip blog denis napast

Denis napast je proveo zapanjujućih 30 godina kao maskota lanca restorana brze hrane i sladoleda Dairy Queen. Pojavljivao se na ambalažama i u tv reklamama. Kao maskota se penzionisao 2001. godine. 

8. Čitaoci s ovih prostora su ga čitali u strip-reviji

U nezaboravnoj strip-reviji, Denisa smo čitali u serijalu ”Denis” u periodu 1976-1981. Strip-reviju je izdavala Politika, a izašla su ukupno 262 broja, mekih korica. Pored Denisa, u strip-reviji su objavlivani stripovi kao što su Talični Tom, Fantom, Čelična Kandža, Zvezdane staze, Modesti Blejz i Džejms Bond.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x