“Rat za Asteriksa”: Šta znamo o ovom sukobu i da li je Uderzo izlapeo?

0

“Rat za Asteriksa” završen je 2014. godine, a vodio se između vizuelnog tvorca stripa junaka Asteriksa, Albera Uderza i njegove ćerke Silvi.

rat za asteriksa stripblog

Uderzo je zajedno sa Reneom Gosinijem 1959. godine stvorio Asteriksa, prva epizoda je objavljena 29. oktobra u francuskom časopisu Pilote. Ali šta je to zapravo prethodilo ovom “ratu za Asteriksa”.

“Rat” je započeo kada su 2007. godine Silvi, Uderzova ćerka i njen suprug otpušteni iz firme koja je imala vlasništvo nad Asteriksom. Oni su otpušteni sa menadžerskih pozicija, a firma je imala vlasništvo nad Asteriskom od smrti idejnog tvorca Renea Gosinija, 1977. godine. Napominjemo da je sukob započet 2007. godine.

Pročitajte: Asteriks ponovo među Srbima

Uderzo je želeo da proda svoj udeo izdavaču, što je naišlo na oštro protivljenje od strane njegove čerke Silvi i ona je tada podnela tužbu gde je navela da je Uderzo star i da izdavači koriste to kako bi došli do prava na Asteriksa, izvestio je Tanjug.

Uderzo je odgovorio kontratužbom za psihološko nasilje, prema svojoj ćerki i zetu. Međutim, nakon više godina spora ćerka i otac su se pomirili, a sud u Parizu je presudio da Uderza ne iskorišćavaju.

strip blog

Podsetimo, Asteriks i Obeliks su junaci, Gali koji žive u jednom galskom selu koje jedino u celoj, pokorenoj Galiji odoleva rimskim osvajačima. Ovo selo svoju snagu stiče iz napitka koji sprema seoski druid od posebnog bilja koje mora da se seče samo zlatnim srpom. Večito ova dva nerazdvojna drugara zajedno sa jednim malim, nepokornim psom zadaju glavobolje rimskim legionarima, varvarima i pljačkašima koji žele da orobe i porobe selo i njegove stanovnike. Neizmerno humorističan i strip prepun detalja i neverovatnih crteža, večita je inspiracija za izdavače, umetnike, crtane i igrane filmove.

Asteriks i Obeliks su u svojim avanturama prošli mnogo od kada su ih Gosini i Uderzo stvorili. Sa njima su čitaoci upoznali mnoge predele i smešnu stranu istorije. Ovo su jedinstveni junaci koji i danas vesele svoje ljubitelje i čitaoce. Stripovi o Asteriksu i Obeliksu su prevedeni na preko 100 jezika i da je prodati u 370.000.000 primeraka.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x