Robin – Sve verzije Betmenovog čuvenog pomoćnika

1

Batman i Robin su najpoznatiji duo pop kulture već skoro osam decenija. Prvi put su se udružili 1940. i sigurni smo da je ovo partnerstvo koje će trajati još mnogo godina. 

robin strip blog

Dok je, generalno, Bruce Wayne većinu vremena bio čovek koji se krije iza maske Batmana, Robin se menjao kroz istoriju. Masku Robina su nosili mladi momci i devojke, a pregled najvažnijih među njima sledi u nastavku teksta.

CARRIE KELLEY

robin strip blog

Carrie Kelley je bila prvi redovan ženski Robin u istoriji Batman stripova, i zbog toga će kod fanova uvek zauzimati posebno mesto. Njen kreator je čuveni Frank Miller u svom antologijskom izdanju iz 1986. ”Povratak Mračnog viteza”. Ona je 13-ogodšnjakinja koju Batman spasava od bande mutanata u noći svog povratka iz penzije. Devojčica počinje da idealizuje Batmana i da novac od užine troši na odelo Robina. Carrie izlazi na ulice kako bi se protiv kriminala borila sa praćkom i petardama. Kasnije će igrati ključnu ulogu u Batmanovom finalnom obračnunu sa Jokerom.

DAMIAN WAYNE

robin strip blog

Damian Wayne… Pa nećemo preterati ako kažemo da je u pitanju jedan od najboljih strip likova ovoga veka. Nastao je od strane Granta Morrisona i Andy Kuberta 2006. godine u priči Batman and Son. I mi i Batman saznajemo da on ima desetogodišnjeg sina, rođen kao plod romanse Batmana sa Taliom Al Ghul, tokom priče Batman: Son of the Demon iz 1987. Damian je genetski savršen, uzgajan u veštačkoj materici, i od rođenja je treniran kao ratnik League of Assassins. Damian je razmaženi i nasilni egoista, ali vremenom Bruce pronalazi njegovu blažu stranu. Damian se okreće protiv svoje majke i đeda Ras Al Ghula i uzima plašt Robina. Njegova sarkastična superiornost u kombinaciji sa njegovim smrtonosnim veštinama učinila ga je neverovatno upečatljivim likom i neizostavnim delom DC stripovskog univerzuma.

Pročitajte: Red Hood: Činjenice koje niste znali o bivšem Robinu

STEPHANIE BROWN

robin strip blog

Stephanie je jedini lik u DC stripovima koja je bila i Robin i Batgirl. Njena borba protiv zla počinje kao odgovor na to što je njen otac Cluemaster negativac (doduše manjih razmera). Od 2009. do 2011. nosila je masku Batgirl. Ipak, kao Robin se nije proslavila. U pitanju je devojka jednog od prethodnih Robina, Tim Drakea. Kada je sumnjala da je Tim vara, otišla je kod Brucea i zahtevala da je on trenira kao novog Robina. Bizarno ili ne, Bruce pristaje na to. Ali uprkos višemesečnim treninzima, Bruce je otpušta jer shvata da nije dovoljno dobra da zameni Tima.

TIM DRAKE

robin strip blog

Tim Drake je po izboru mnogih najbolji Robin svih vremena, uprkos tome što je široj publici manje poznat. Vrapci na grani znaju ko je Dick Grayson. Damian je uporište animiranih filmova kada je Robin u pitanju. Jason Todd je čak dobio svoj film. Tim Drake nije imao velike medijske nastupe i to je stvarno šteta. Lik je voljen od strane današnjih DC fanova. Tim je debitovao 1989. godine. Jedini je Robin koji je otkrio pravi identitet Batmana pre nego je postao Robin. Jedini je čije je osnovno oružje inteligencija. Brzo je pronašao svoj stil kao tehnološki inteligentan Robin. Dick je možda fizički najobdareniji, Jason je bolji borac, ali nijedan od njih nije imao Timovu inteligenciju. Tim je Robin koji je imao najdužu solo strip seriju u trajanju od 1993. do 2009. koja se sastoji od 185 brojeva.

Pročitajte: Klasične Batman priče koje bi Matt Reeves mogao da adaptira

JASON TODD

robin strip blog

Iako je trenutno poznatiji kao Red Hood, Jason je dugo bio Robin, i to onaj koga su svi mrzeli. Fanovi su ga toliko mrzeli da su glasali da on umre. Postojala su dva broja koja su zvali da glasaju za to da li žele život ili smrt ovog lika, i na kraju je ubijen i to od Jokerove ruke. Lik je u početku bio popularan, ali sa preuređenjem njegovog porekla koje je došlo sa Crisis On Infinite Earths događajem, postao je neodgovarajuć. Preterano samouveren, nepoštujući i ekstremno nasilni Jason su bili previše. Njegovo uskrsnuće 2005. kao Red Hood je dokaz da ove osobine pod nekim drugim okolnostima ipak mogu da funkcionišu, i od tada je jedan od popularnijih DC likova.

DICK GRAYSON

robin strip blog

Originalni Robin i ime koje se u mainstram očima najčešće povezuje sa likom. Dick Grayson je jedan od najvećih i najupečatljivijih strip junaka ikada. Pojavio se 1940. godine i njegovo poreklo cirskuskog akrobate kojeg je Bruce Wayne usvojio nakon što mu je mafija ubila roditelje je kultno. Danas je ipak poznatiji i razrađeniji kao Nightwing. On je ovaj svoj ”odrasli” superherojski identitet preuzeo 1984. i već 35 godina gradi svoju priču odvojeno od Batmana. On se naravno i dalje pojavljuje u Batman stripovima i sjajan je kao figura starijeg brata Timu i Damianu, ali ipak Nightwing je u najvećoj meri njegov pravi i trajno popularan entitet. 

Koji Robin je vama najomiljeniji. Pišite nam u komentarima?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
riveallian
riveallian
4 years ago

na da budem potpuno ireleventna (posto je clanak star skoro godinu dana lmao) ali sto da ne: neko misljenje o skorijim dc stripovima iz rebirt? mane vecina nanjiskrenije tera na povracanje ali bih da cujem i tudjemisljenje na maternjem jeziku :p

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x