“Johnny Cash: I See a Darkness”: Život muzičkog velikana prikazan kroz grafičku novelu!

0

Pop kultura često velikom brzinom čini da neki velikani iz istorije pređu u mitove i legende.

johnny cash strip blog

Uticaj Johnny-ja Cash-a na muziku je veliki. Na neki način Johnny Cash je stekao status superheroja, a svaki superheroj mora imati svoju strip novelu. Cash 2009. godine dobija svoju strip biografiju “Johnny Cash: I See a Darkness” koju je nacrtao i napisao Nemac Reinhard Kleist. Strip je nagrađen brojnim nagradama za grafičke romane.

Strip počinje scenama inspirisanim pesmom Folsom Prison Blues. Mladi Johnny ubija nevinog čoveka, zatim seda pored njega i pali cigaru dok leš bledi. Ovim je postavljen ton ostatka stripa. Taj ton je naravno mračan, jasno definisan crno belim slikama i senkama. Crni ekspresionizam vidi se i u nazivu za koji je odabrana pesma “I see a Darkness”. Kako se Cash ne smatra klasičnim muzičarem, već i pripovedačem, tako i Kleist pokušava da ispriča priču o Cashu i tome kako je on video njegove pesme. Umesto klasične biografije, njegov cilj je da uhvati emocionalno iskustvo muzike u vizuelnom mediju, prilagođavajući neke od njegovih najpoznatiji pesama u mini narative između prikaza Cashovog života.

Kleist je ovime napravio dobar posao razbijajući strip u poglavlja i plasirao jednu novu tehniku kojom muziku prenosi muziku u tihe stripovske panele. Ipak, ono što najviše ističe Kleistov sjajan prikaz Cashovog hladnog života je njegova umetnost sa kistom i nijansama sivila. Vidi se kako je dugo proučavao Cashove slike i video materijal, te je jasno rekreirao neke od njegovih prepoznatljivih manira, kao što je način na koji svira gitaru sa pogrbljenim ramenima.

Pročitajte: David Bowie u stripovima

johnny cash strip blog

“Johnny Cash: I see a Darkness” se čita kao produžena verzija njegove holivudske biografije “I walk the line” sa Joaquin Phoenixom, produbljujući elemente koje je film prekrio. Film i strip najveću pažnju posvećuju njegovom Folsom Prison koncetu, ali Kleist uspeva da uhvati bolju emociju tog događaja koji se smatra jednim od najuzbudljivijih koncerata u istoriji. Kleistova strip biografija o Johnny Cashu možda nije sveobuhvatna i pronicljiva, ali fanovima pruža sjajan vizuelni uvid u ključne trenutke njegovog života. Postoje velika vremenska preletanja koja je Kleist namerno uradio, jer nije hteo da uradi potpuno preciznu i sveobuhvatnu priču, već je suštinski sveo priču na dramatičnu legendu o pevačevom životu. 

Strip se završava kako je i počeo, vizuelnim pričanjem priče iz jedne od njegovih pesama. U pitanju je “Ghost Riders in the Sky” o kauboju koji se sukobljava sa svojim demonima. Na kraju, ovaj strip je tiha muzika i repertoar koji je must read za svakog pravog fana čoveka u crnom.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x