Mumin: Osnovni element srećnog detinjstva

0

Oni nisu nilski konji, iako neverovatno podsećaju na njih. Može se pronaći jedan podatak o njihovom poreklu ili vrsti, da su oni zapravo trolovi.

mumin stripblog

Međutim, nije ni bitno kojoj vrsti pripadaju i šta su po poreklu, oni su porodica Mumina, naširoko poznata u svetu.

Ovu čudnu i uvek razigranu porodicu stvorila je književnica i ilustratorka švedskog porekla Tuve Janson. Oni su junaci priča, stripova i crtanih filmova, prava uživancija za druženje i nezaobilazni element srećnog detinjstva.

Strip je rađen od 1945. godine do 1975. sa određenim promenama novina i listova koji su ga objavljivali. Međutim, izuzetno je interesantna priča kako je zapravo nastao Muminov lik. Tokom tridesetih godina, autorka Tuve Janson je radila ilustracije za časopise i knjige. Kao svoj lični potpis za ilustracije unutar ovih publikacija Janson je koristila jedan lik koji je kreirala i neodoljivo je podsećao na samog Mumina.

Pročitajte: “U ime sina” i “Live after death” kao međusobna dopuna (VIDEO)

Porodicu Mumina čine tata Mumin, mama Mumin, Mumin, a tu je i gospođica Šmrc i još mnoštvo likova koji se smenjuju u pričama i daju radnji svojevrsan pečat.

Mumini su dobili i svoj animirani film, japansko-finko-holandske produkcije 1990. godine, a 2014. godine reditelj Havijer Pikard napravio je crtani flim Mumini na Rivieri, rađen prema istoimenoj priči opisanoj u stripu, a predstavljen je na dan, 100 godina od rođenja autorke Tuve Janson u Finskoj.

Tuve Janson je rođena 1914. godine i odrastala je u umetničkoj porodici u Helsinkiju, gde su oni bili pripradnici manjine koja je govorila švedskim jezikom. Ceo svoj život i rad posvetila je pisanju i crtanju za najmlađe tako da je 1966. dobila nagradu Hansa Kristijana Andersena, a takođe je dva put dobila i Veliku nagradu švedske akademije 1972. i 1994. godine. Preminula je 2001.

Stvaralaštvo Tove Janson obeležile su knjige, slikovnice, romani za decu, stripovi, ali prema slobodnoj oceni ništa nije učinilo njen rad prepoznatljivim kao Mumini.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x