Jedna od najčuvenijih kameo scena: Spartak u Asteriksu! (VIDEO)

0

Kirk Daglas, slavni američki glumac proslavio je 102. rođendan u nedelju 09. decembra. Pored mnogih uloga koje je tokom svoje karijere odigrao, jedna od najzapaženijih svakako jeste Spartak u istoimenom filmu iz 1960. godine.

spartak u asteriksu stripblog

Međutim, Krik Daglas je u ulozi Spartaka imao još jedno interesantno pojavljivanje. Reč je o stripu, koji govori o Asteriksu i Obeliksu. Neustrašivi Gali, koji žive u jedinom nepokorenom selu unutar Rimskog carstva, dobili su ovog Grka za saveznika.

Albert Uderzo, crtač i vizuelni tvorac Asteriksa i Obeliksa uradio je 1996. godine strip „Asterix and Obelix All at Sea“, što su domaći izdavači preveli kao „Asteriks i Obeliksova galija“. Ovu priču je Uderzo samostalno izneo do kraja, s obziorm na to da je njegov saradnik, Rene Gosini, s kojim je zajedno napravio Asteriksa, preminuo 1977. godine.

spartak u asteriksu stripblog

Kako istorija kaže, Spartak se grčevito borio da stigne do galija koje će njega i njegove pobunjenike spasiti iz ropstva, ipak to nije uspeo. Međutim, u ovom stripu Spartak u liku Kirka Daglasa pojaljuje se na ukradenoj Cezarevoj galiji sa čuvenim rečima: „Ja Spartak!“

Zašto čuvene reči, u flimu o Spartaku iz 1960. godine robovi se solidarišu sa svojim vođom tako što ne žele da kažu ko je on među njima, već svi za redom govore „Ja sam Spartak!“

Pročitajte: Zanimljive “cameo” scene u stripovima

U priči o Asteriksu i Obeliksu postoji mnošto kameo scena, kadrova u kojima se pojavljuju poznate ličnosti, ali kada vam je potreban neko da povede robove, ko će to bolje da uradi od Krika Daglasa?

spartak u asteriksu stripblog

Moramo napomenuti da je i u stripu i u filmu napravljen propust, jer se veruje da je Spartak poginuo u jednoj od mnoštva bitaka koje je vodio, dok u stripu on završava na Atlantidi, a u filmu biva raspet. Prema predanju, mnogo je robova poginulo u obračunu sa rimskom vojskom kod Silarijusa 71. godine stare ere, ali Spartakovo telo nije pronađeno, dok je oko 6.000 robova raspeto nakon bitke.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x