Zanimljive “cameo” scene u stripovima

1

Epizodna pojavljivanja i ukrštanja puteva poznatih iz stvarnog života sa fiktivnim likovima u stripovima, tzv. “Cameo” situacije, prisutne su u stripu još od vajkada.

cameo stripblog

Iako to nije ništa do zajedničke beneficije u vidu publiciteta za izdavače i poznate ličnosti, neki od tih pojavljivanja su ostavila traga i bila zanimljiva mnogim ljubiteljima stripa.

Robert De Niro – Before Watchmen: Rorschach #3 Kako su bila česta poređenja Skorcezeovog kultnog “Taksiste” sa Murovim Roršahom, 2012. dvojica popularnih antiheroja su se susrela, u Njujorku (naravno). Roršah je uhvatio taksi kojim je upravljao Trevis Bikl. Jedan od zaključaka nakon interakcije ova dva lika je da Trevis odobrava akcije Roršaha.

cameo stripblog

Braća Kenedi – Before Watchmen: Comedian Kreatori stripa u Americi su poznati po ubacivanju bivših i aktuelnih predsednika SAD-a u fiktivne svetove stripa. Osvrnućemo se na jednu zanimljivu situaciju iz Nadzirača. Alan Mur se poigrao u Nadziračima rečenicom koju je Edi Blejk izgovorio na zabavi: “Nemojte da me pitate gde sam bio za to vreme”, kada se pričalo o atentatu na DžFK-a. Zek Snajder je u filmu jasno okrivio Blejka za atentat. Da bi kasnije u prequel priči o Nadziračima, Blejk i DžFK bili prijatelji iz rata. U tom istom serijalu Blejk je navodno bio odsutan kada je DžFK ubijen. Ali u prequel priči Azarelo i ekipa su Blejka stavili u ulogu ubice mlađeg brata, Bobija Kenedija kasnije. Ovo je jedna od najzanimljivijih situacija s obzirom da su Nadzirači narativom sve vreme u realnoj istoriji, te je i dalje česta tema među fanovima zašto je Blejk ubio RFK-a, da li je ubio i DžFK-a, da li je radio za Niksona sve vreme i pokrio aferu Votergejt za njega kasnije? Teorije fanova…

cameo stripblog

Bil i Hilari Klinton – Smrt Supermena Nakon borbe sa Dumsdejom gde je nakratko izgubio život, Supermen je na svom ispraćaju imao mnogo posetilaca. Među njima nisu bili samo likovi iz stripova i saveznici u borbi za pravdu, već i Bil Klinton sa svojom suprugom Hilari.

cameo stripblog

Orson Vels – Superman #62 Još jedan od poznatih koji je imao čast da se susretne sa Supermenom u stripu bio je glumac Orson Vels. Njegovo pojavljivanje je bio čist marketing kako bi se ispromovisao njegov novi film “Crna magija”. Orsonov lik u filmu je sličan onome u stripu. Supermen i Vels se u ovoj priči zajedno bore protiv invazije vanzemaljaca.

cameo stripblog

Eminem – Punisher vol. 11 Eminem je poznati fan Marvelovih stripova pa i ne čudi što je poznati reper dobio ulogu u jednom od njihovih stripova. Nakon svog nastupa Eminem biva napadnut i veruje da je nemilosrdni Frenk Kesl tu da ga ubije. Ubrzo shvata da se našao između dve vatre, Panišera i njegovog neprijatelja Barakude, te se udružuje sa Keslom u borbi protiv negativca.

cameo stripblog

Josif Staljin – Black Widow: Deadly Origin vol. 1 Dikatori su poznata i česta stvar u stripovima. Veliki broj negativaca je baziran na ovakvoj ideologiji. U situaciji sa istorijim Marvelove Crne Udovice, umesto da novi negativac bude osmišljen, lakše je bilo ubaciti već dobro poznatog dikatora Josifa Staljina koga većina tamošnjih fanova svakako mrzi.

cameo stripblog

Kirk Daglas – Asterix and Obelix All at Sea Kada želite nekog da pobuni robove, izazove revolt i povede ih protiv vlasti, sasvim je logično da to bude Kirk Daglas. Daglas se pojavio u stripu Asteriks i Obeliks kao Spartakis. Poput svoje čuvene uloge Spartaka u kultnom filmu, Daglas se ponovo bori protiv Rimljana predvodeći robove i igra ključnu ulogu u ovom stripu.

cameo stripblog

Ernst Hemingvej – Wolverine #35-37 Kada se pričala priča Loganu i njegovim akcijama tokom Španskog građanskog rata, jedan od sekundarnih likova je pisac Ernst Hemingvej. Njih dvojica su saborci u borbi protiv fašista, iako se u panelima retko pojavljuju zajedno, sve do poslednjih okvira.

cameo stripblog

Barak Obama – Suicide Squad Rebirth #1 Naravno da je predsednik Amerike ljut i da ne odobrava akcije Amande Voler koje uključuju njenu grupu odmetnika koji operišu iza leđa američke vlade. Tako bi reagovao svaki predsednik pa i Barak Obama kao što je bio slučaj u “novorođenoj” verziji DC izdavačke kuće o “najgorim svetskim superherojima”.

cameo stripblog

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Luka
Luka
5 years ago

Jako zanimljivo 😀 Zapanjujuće mi je kako meni, nekom ko nije bio u svetu stripa, umete da predstavite razne teme tako da poželim da pročitam bar jedan novi strip nakon svakog teksta 😁
Bravo, ljudi 😊

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x