Mržnja među superherojima: Koji se to superheroji najviše mrze?

0

Možda zvuči ironično, ali superheroji često provode dosta vremena boreći se sa drugim superherojima, skoro koliko i boreći se protiv loših likova.

mrznja medju superherojima stripblog

Nekad su u pitanju manji nesporazumi i neslaganja u principima i razmišljanjima, a nekad su jednostavno ukorenjeni u negativna osećanja ili vrstu mržnje koja bi pre bila logična prema negativcima nego prema ljudima iz istog tima.

Najpoznatiji suparnički par su Supermen i Betmen dva superheroja DC Comics izdavačke kuće koja su nastala u razmaku od godinu dana. Supermen se prvi put pojavio 1938. godine, a Betmen godinu dana kasnije. Svakako par koji intrigira ljubitelje superherojskog žanra s obzirom na to da su oni veliki suparnici, ali i veliki saradnici. Neporecivo je da oni sarađuju, mada se odaje utisak da suparnišvo među njima preovladava i polako prelazi u mržnju.

Daredevil & Punisher

Još u prvom zajedničkom pojavljivanju u Daredevil #183, dvojica uličnih heroja su svoj odnos započeli sukobom i neslaganjem. Punisher je nokautirao Daredevil-a, smatrajući kako je ovaj previše popustljiv prema kriminalcima. Različit pristup pravdi je definisao njihov odnos, čak ga pretvorio u rivalstvo. Daredevil veruje u pravične procese pravosudnog sistema, pa su Punisher-ove metode ubijanja kriminalaca čest uzrok sukoba između ove dvojice. Uprkos neslaganjima, obojica su radili zajedno jedno vreme u timu Marvel Knights, koju je činila grupa heroja na uličnom nivou.

Pročitajte: Može li Džoker postojati bez Betmena?

Hulk & The Thing

Dok već decenijama traje rasprava fanova ko je jači u duelu između Hulk-a i the Thing-a, njihov sukob se ipak ne zasniva na fizičkoj snazi već duboko u njihovom psihološkom odnosu. Ben Grimm mrzi Hulk-a jer ovaj može da se vrati u formu normalnog čoveka sa relativnom jednostavnošću, što mu olakšava u borbi sa sobom samim i prokletstvom koje u sebi nosi. S druge strane, Hulk mrzi the Thing-a jer ovaj uspeva da zardži svoj intelekt, prijatelje i porodicu, i društveno prihvatanje kao heroj koji nije u ljudskom obliku. Ova uzajamna ljubomora ih dovodi u česte i besmislene borbe.

Robin (Damian Wayne) & Red Robin (Tim Drake)

Svaki Robin od nastanka lika smatran je usvojenim sinom Batman-a. Stvari su se zakomplikovale kada je njegov biološki sin, Damian Wayne debitovao u stripovima. U toj eri ulogu Robina imao je Tim Drake. Damian je smatrao da je Tim ukrao ono što njemu po nasleđu pripada i više puta je pokušao da ga ubije. Jedno vreme su postojali kao Robini zajedno i bili primorani da sarađjuju, dok Tim nije postao nezavisni tinejdžerski heroj. Tim je smatrao da Damian nije dostojan da nosi odelo Robina, i uvek ga je smatrao potencijalnom pretnjom. Tenzije između njih su opale, ali rivalstvo na nivou mlađeg i starijeg brata nikada nije prestalo.

Wolverine & Cyclops

Još od Loganovog pristupanja X-Men timu, on i Cyclops su odnos započeli na pogrešan način, razmenjujući nimalo prijateljske poglede. Predmeti njihovih sukoba su se menjali. U početku je to bila Jean Grey, budući da su je obojica voleli. Kasnije je njihovo rivalstvo prešlo na novi nivo, jer su obojica imali drugačije pristupe u vođenju tima. Cyclops je smatrao da X-Men treba da krenu militarističkim stazama, dok se Wolverine držao toga da osnovni zadatak tima treba da bude zaštita i usmeravanje mladih mutanata. Sukob je eskalirao nakon što je Phoenix zaposela Cyclops-ovo telo i ubila profesora Xavier-a. Iako nije bio u potpunosti odgovoran za svoje nedelo, većina X-Men-a se tada okrenula protiv svog dugogodišnjeg vođe, i stala na stranu Wolverine-a.

Pričitajte: Stripovi koji su inspirisali Kristofera Nolana u pravljenju antologijske trilogije o Mračnom vitezu

Batman & Green Lantern (Hal Jordan)

Batman je poznat po tome što ima toliko komplikovanih odnosa sa drugim superherojima da sve njih ne bi uspeo da natrpa u svoj pojas. Zbog toga je često smatran nepopustljivom, nepoverljivom, i kritički nastrojenom umišljenom sveznalicom. Njegovi sukobi sa drugim herojima obuhvataju decenije u istoriji stripa, ali nijedan od njih ne traje toliko dugo kao sa Green Lantern-om. Iako je njihova saradnja gotovo uvek bila stabilna, Batman nikad nije odobravao preterano samopouzdanje i impulsivnost Hal Jordan-a, smatrajući ga neopreznim. Za uzvrat, Hal je često javno pokazivao skepticizam prema Batman-ovim sklonostima tami i strategiji koja se bazira na strahu, jer je to suprotno onome što Green Lantern Corps predstavlja. Njihove razlike su ih često dovodile do sukoba koji su narušavali kompletnu dinamiku tima Justice League.

Iron Man & Hulk

Dok u MCU ova dva lika gaje jednu potpuno prijateljsku vezu, u stripovima to baš i nije slučaj. Tony Stark i Bruce Banner jesu prijatelji povezani naukom i intelektom, ali Iron Man i Hulk nisu baš uvek bili u ljubavi. Jedan od najvećih sukoba ova dva lika izazvan je kada Hulk izgubi kontrolu nad sobom i napadne Las Vegas. Tony odlučuje da ga protera u svemir, ali čim se vratio na Zemlju, Hulk-ova osveta je postala razarajuća.

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x