Stripovi koji su inspirisali Kristofera Nolana u pravljenju antologijske trilogije o Mračnom vitezu

0

S obzirom da je poznato koliki je perfekcionista Kristofer Nolan, nesumnjivo je da veliki deo vremena i pažnje izdvaja radi istraživanja materijala i materije koju uspešno pretače u filmove.

On i njegovi scenaristi su stoga uložili maksimalan trud u upoznavanje sa velikim delom Betmenovih stripova od kojih je nastala jedna od najuspešnijih trilogija u istoriji filma. Ono što su fanovi najviše voleli je uspešno uhvaćen realizam Mračnog viteza, i istovremena vernost izvornom materijalu koji je Nolan koristio. Njegova trilogija je završena još 2012. filmom Uspon Mračnog Viteza, ali je zato još uvek tu ogromna količina strip materijala koji svakako treba istraživati, sa onoliko pažnje koliko mu je posvetio i sam Nolan. Sledi lista priča i serijala koje su najviše uticale na Nolanovu antologijsku trilogiju o tihom zaštitniku Gotama Mračnom vitezu:  

Batman: Year One

Na ovaj masterpis Frenka Milera, Kristofer Nolan se nije oslonio direktno u smislu narativa, već u samoj ideji da na filmskom platnu pokaže početak Betmenovog betmenovanja (Betmen: Početak, 2005), i početak njegovog kompleksnog odnosa sa poručnikom Džimom Gordonom. Ono što Nolan jeste iskoristio kao inspiraciju je poslednja scena u kojoj se na krovu sastaju Gordon i Betmen, te mu Gordon saopštava o novom zločincu koji sebe naziva ,,Džoker”.

Batman: Blind Justice

U ovoj priči Sema Hema prvi put se pojavljuje lik Henri Dukar koji je kao i u filmu Betmen: Početak, bio Brusov mentor i učitelj, sve dok im se putevi nisu razišli jer je Dukar zahtevao od Brusa da ubija kriminalce, što je Brus odbio. Nolan se većim delom oslonio na narativ Sema Hema, čak i sa tim da se Henri Dukar kasnije vraća u Gotam, gde saznaje da je Brus Vejn zapravo Betmen i gde njih dvojica imaju svoje konačno suočavanje.

Batman: The man who falls

,,The man who falls” je priča Denisa O’Nila o ranom životu Brusa Vejna nakon smrti njegovih roditelja koji je Nolanu dosta poslužio u prvoj fazi filma Betmen: Početak. Prikaz Brusa kako živi u stranim zemljama bez novca upoznavajući realan svet i razmišljanja običnih ljudi, gde biva zatvoren među kriminalce je poprilično sličan u stripu i filmu. Ali najvažniji segment ovog stripa koji je snažna potpora u Nolanovom stvaranju Betmena je scena u kojoj mali Brus upada u bunar i biva prestravljen slepim miševima oko njega, te vrišti sve dog ga njegov otac Tomas nije spasao. Tom scenom je Nolan započeo celokupnu trilogiju.

Batman: The Killing Joke

Ako se neko zapita zašto je ova popularna priča Alana Mura na listi i primeti kako ona nema nikakve veze sa Nolanovom trilogijom, na prvi pogled će biti u pravu. Ipak postoji nešto što je Nolan uzeo iz ove priče i što je rezultovalo najboljim filmskim negativcem u ovom veku, Džokerom. Sam koncept kojim se Džoker vodi u ovom stripu je to da je potreban samo jedan loš dan koji može osobu da načini potpuno ludom. Taj isti koncept je primenjen u filmu Mračni vitez na relaciji Džoker – Harvi Dent (kasniije Dvolični). Nakon jednog lošeg dana Harvi Dent ludi i postaje Dvolični, a sve je produkt  Džokerovog ludila.

Batman: The Long Halloween

Prva u nizu priča Džefa Loeba vrti se uglavnom oko saradnje Betmena, Gordona i Harvija Denta koji zajedno pokušavaju da privedu gotamsku zloglasnu porodicu Falkone. Nolan se ovde oslonio na segmente i događaje nakon što je Harvi Dent postao Dvolični, i na odnos njega Betmena i Gordona neposredno pre toga.  ,,I believe in Harvey Dent” fraza takođe potiče iz ovog strip serijala.

Batman: No man’s land

Nakon teškog zemljotresa koji je pogodio Gotam, grad je ostao ruiniran i pod odbeglim kriminalcima. Mostovi su srušeni tako da niko ne može napustiti grad i nacionalna garda je na granicama. Džim Gordon se sa nekolicinom bori protiv zlikovaca i kriminalaca u Betmenovom odsustvu. Upravo sve ovo je jedan od ključnih narativa kojim se Nolan poslužio u trećem nastavku Uspon Mračnog Viteza.

Batman: Kngihtfall

mracnom vitezu stripblog

Definitivno najpoznatija scena iz Bejnovog strip postojanja je upravo ova kada u borbi slomi Betmenu kičmu. Zatim oslobađa sve zatvorenike iz ludnice Arkam i brzo preuzimaju kontrolu nad Gotamom. Ovo je najveća inspiracija za film Uspon Mračnog viteza i njegov narativ i došla je iz čuvenog Knighfall serijala. U stripu Alfred napušta Brusa jer ne želi više da ga vidi povređenog, kao što je slučaj i sa filmom.

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x