Nadzirači: Strip vs. Film

0

Nadzirači Alana Mura, Dejva Gibonsa i Džona Higinsa su jedna od najsofisticiranijih strip avantura koja je brzo svrstana među klasike u svetu stripa.

nadziraci stripblog

Budući da je često karakterisan kao ,,nefilmljiv”uglavnom zbog kompleksnosti Doktora Menhetna i efekata koji su bili potrebni da bi se lik verodostojno preneo na velika platna. Ali to je sve bilo pre ere specijalnih efekata na filmu. Ovaj serijal je dugo čekao svoju filmsku adaptaciju da bi konačno 2009. godine, Nadzirači oživeli na velikom platnu pod rediteljskom palicom Zeka Snajdera. Film je kritički priznat i ostao je jedan od najpopularnijih superherojskih ostvarenja do današnjeg dana. Ipak, postoje bitne razlike između originalnog materijala i Snajderove ekranizovane verzije.

Napomena: Navedene razlike su između stripa i Snajderove krajnje verzije filma

Uprošćene pozadine prvobitnih Minutmena:

Kada 400 stranica stripa treba da pretočite u film, jasno je da će neki delovi u filmu biti izostavljeni zarad dužine trajanja. U ovom slučaju najveće žrtve su bile Minutmeni, prvobitno oformljena grupa maskiranih osvetnika 1939. godine, koji se bore protiv kriminalaca. Budući da su Minutmeni temelj iz kojeg nastaje priča, Snajder nije mogao totalno da ih iseče, te je njihovu kratku istoriju oživeo kroz početne kredit scene koristeći slow motion kadrove, što je kasnije označeno kao jedan od najboljih delova filma. U stripu delovi njihove priče se nalaze na kraju stripa kao delovi knjige jednog od likova (Holis Mejson – Nite Owl) ili Roršahovih medicinskih nalaza.

Nadljudska snaga likova i ubijanje u akcionim scenama

Nadzirači su, kao i Minutmeni pre njih, samo obični ljudi koji oblače kostime i bore se protiv kriminala. Makar to važi za strip. Ako izuzmemo Doktora Menhetna, niko od njih nema supermoći. Ipak u filmu, Snajder im kroz akcione scene daje nadljudsku snagu i sposobnosti da udarcima razbijaju zidove. Negativci često lete po nekoliko metara od udaraca. Snajder je takođe utrošio dosta vremena filma na akcione scene, koje su u stripu prisutne, ali akcenat ni u jednom momentu nije na njima. Još jedna stvar koja je okarakterisana kao problem među fanovima i bitna razlika je česta ,,namera da ubiju’’ u svojim borbama, te negativci poput članova bandi i zatvorenika stradaju u velikim razmerama.

Sukob Lauri Jupiter i Komedijaša koji se nije desio na filmu

Zbog kompleksne veze originalne Silk Spektre i Komedijaša, u koju je uključeno prebijanje i pokušaj silovanja, kada se u stripu susretnu njena ćerka Lauri i Komedijaš, Lauri mu u naletu negativnih emocija prosipa piće u lice. Komedijaš ostaje bez teksta i u želji da joj objasni da između njih postoji biološka veza, ali ne uspeva. Ova scena ne postoji u filmu.

Neobjašnjen Kinov akt koji zabranjuje maskirane osvetnike

Kinov akt je državni zakon usvojen 1977. koji zabranjuje maskirane osvetnike, osim onih koji rade za vladu SAD-a. U stripu je ovo kompleskije objašnjen detalj, kao i razlozi zbog kojih je došlo do ovoga. Objašnjeno je kako se društvo tokom godina menjalo i zašto su, do juče heroji, okarakterisani kao kriminalci i zabranjene su im sve naredne akcije. Takođe detaljan je osvrt na uticaj Kinovog akta na članove Nadzirača, posledice koje zakon ostavlja na njihov dalji život i načini na koji se oni nose sa tim.

Okupljanje Nadzirača

U filmu Ozimandijas je taj koji okuplja maskirane osvetnike sa idejom da sarađuju i timski se bore za pravdu na ulicama Njujorka. U stripu inicijator je Kapetan Metropolis, jedan od članova bivših Minutmena, koji želi da se vrati u akciju i bori protiv kriminalaca.

Upozorenje Ozimandijasu o teoriji ubice maskiranih osvetnika

U filmu Den Drajberg, nakon što prvobitno biva upozoren od strane Roršaha, odlazi da upozori svog bivšeg kolegu Ozimandijasa da neko potencijalno ubija maskirane osvetnike. U stripu to čini Roršah, što je logičnije jer je ipak on zagovornik teorije, i usput sarkastično provocira Ozimandijasa, tačnije njegovo ,,prostituisanje” koje se odnosi na figurice Nadzirača koje je Ozimandijas nakon penzionisanja pretvorio u brend. U filmu nema ovakvih provokacija iz čistih marketinških razloga Holivuda radi potencijalne prodaje filmskih figurica likova.

Roršahov razgovor sa zatvorskim psihijatrom

Kad biva uhvaćen i odveden u zatvor, kako to već ide po pravilima, Roršah ima seanse sa zatvorskim psihijatrom koji je zadužen za procenu ličnosti. Priča koja otkriva razloge zašto je Roršah postao sociopata je u srži slična, osim što na kraju te priče u stripu, kada je uhvatio zlostavljača dece, nije ga ubio satarom, već ga je vezao lisicama i postavio požar ostavljajući mu izbor da izgori unutra ili da otključa lisice i pobegne.

Epilog je drugačiji u stripu i filmu

U stripu, Ozimandijasov masterplan je teleportovanje čudovišne džinovske hobotnice u centar Njujorka, koja treba da predstavi invaziju vanzemaljaca, novog neprijatelja protiv koga bi se ujedinio svet koji je na ivici međusobnog rata. Ovo ne uključuje promenu percepcije društva o Doktoru Menhetnu i objavljivanja da je on neprijatelj čovečanstva kako je to urađeno u filmu. Ozimandijasov plan u stripu je da svetu podari novog i nepoznatog neprijatelja koji je nastao kao projekat dugoročnih esperimenata i istraživanja bioinžinjeringa i ukrštanja vrsta. Ipak u filmu, Ozimandijasove eksplozije su napravljene tako da izgledaju kao napadi Doktora Menhetna, gde se vlade sveta ujedinjuju proglašavajući ga neprijateljem. Diskutabilan je efekat ova dva različita epiloga. Mur je odabrao biološki modifikovano stvorenje kao vanzemaljca, ipak s druge strane Snajder je izabrao Dr. Menhetna koji sam po sebi ne pripada ljudima te i on lako u filmu prolazi kao vanzemaljac. Ono na šta možda Snajder nije obratio pažnju je koherentnost odgovora zašto je ubijen Komedijaš. U stripu je ubijen jer je otkrio, tj. video ono što je Ozimandijas gradio i planirao. U filmu njegovo otkriće ostaje nerazjašnjeno.

Nite Owl nije svedočio Roršahovoj smrti u stripu

Nakon što je zapretio da neće učestvovati u zaveri, i da će svetu otkriti da je Ozimandijas iza napada na Njujork, Roršah biva ubijen od strane Doktora Menhetna. U stripu, za to vreme Nite Owl je sa Silk Spektre još uvek pod utiskom svega što se desilo i u žalosti jer su izigrani i nisu uspeli da spasu svet, dok Dr. Menhetn za to vreme ubija Roršaha. U filmu, Owl je prisutan i svedoči Roršahovoj smrti koja ga dovodi do besa i vrištanja.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x