Može li Džoker postojati bez Betmena?

0

Elseworld film o Džokeru u režiji Toda Filipsa (Mamurluk trilogija) je već uveliko u fazi proizvodnje. Kad kažem elseworld to znači da film neće pripadati trenutnom DC filmskom univerzumu, nego će biti projekat sam za sebe.

dzoker stripblog

Nakon loših kritika upućenih prevashodno WB-u i DC-u zbog ,,nedovoljno dobro iskorišćenih’’ Džereda Letoa i Džokera u filmu Odred otpisanih, usledila je vest da će Džoker dobiti svoj solo film. Prva imena povezivana bila su Martin Skorceze na čelu i Robert De Niro u jednoj od uloga. Marti je uključen u projekat ali ne kao reditelj, već kao producent. De Niro je takođe pristao da glumi u filmu. Tek nakon nekog vremena dobili smo zvaničnu vest da je Hoakin Finiks novi Džoker, i da film neće pripadati DCEU-u. Kako je Finiks u Holivudu deklarisan kao jedan od najboljih i najtalentovanijih glumaca, nakon loših adaptacija Odreda otpisanih i Lige Pravde, prvo što je većina fanova pomislila bilo je ,,wow, ovo ipak izgleda ozbiljno’’. Imena Skorceze, De Niro i Finiks daju žestoku ozbiljnost ovom projektu. Usput saznajemo da ćemo dobiti izvornu priču o Džokeru i Tod Filips nam neočekivano daje kratak kamera test video gde otkriva kako će popularni antagonista izgledati. Čekaj malo, Džoker i izvorna priča? Kako izvorna priča o nekome ko nema i nikad nije imao izvornu priču?

Pričitajte: Stripovi koji su inspirisali Kristofera Nolana u pravljenju antologijske trilogije o Mračnom vitezu

Da bi razumeli Džokera, osvrnimo se časkom na Betmena. Mračni vitez predstavlja pravdu, red i disciplinu i čvrstu etiku, dok Džoker predstavlja haos, sadizam i ekscentričnost. Njegovu izvornu priču (ubistvo roditelja u mračnoj ulici dok je on bio dečak) smo videli u skoro svakoj filmskoj franšizi. Reditelji se prema tome postavljaju kao must have u filmovima o ovom liku. Koliko god bio u pitanju dobro poznati deja vu verovatno već i naporan za publiku, s jedne tačke gledišta reditelji imaju pravo konstantno ubacujući taj deo u filmove. Zašto? Zato što sa svakim novim restartom Betmen franšize uvek očekujemo i znamo da će se kad tad u nekom nastavku susresti sa svojim najvećim neprijateljem, Džokerom. Kako je negativac uvek sušta suprotnost heroju, Betmen ima svoje korene i izvornu priču, dok ih Džoker nema. Ta scena ubistva Betmenovih roditelja je jedna od definicija lika.

Džoker nije imao stabilnu izvornu priču do 1988. kada je izašao strip Batman: the killing joke. Alan Mur je Džokeru dao poreklo običnog čoveka, hemičara, koji želi da postane komičar, i to mu ne uspeva. Nakon nekoliko tragičnih događaja u jednom danu, neimenovani čovek postaje Džoker. Posle Mura bilo je još pokušaja da se osmisli kvalitetno poreklo popularnog negativca, ali ovo je ostalo kao najupečatljivije. Zato će ova priča o neuspelom komičaru biti jedan od delova novog filma. Neimenovan u Murovom stripu, ali u filmu je ipak dobio ime, Artur.

Pričitajte: Da li će “Aquaman” konačno biti dobar film u DCEU?

Sledeća stvar koja je izazvala buru je bila vest da se Alek Boldvin priključio ekipi u ulozi Tomasa Vejna, Betmenovog oca. Boldvin je ipak odbio, a njegovo mesto zauzeo je Bret Kalen. Kako Džoker, može postati Džoker za vreme kada je Brus Vejn još uvek mali dečak? I to je drugi razlog zbog čega je ovaj film definicija izazova. Prvo su se usudili da naprave izvornu priču o kultnom liku za koga smo navikli da je nema, jer je ta misterija je jedna od najlepših stvari vezanih za njega. Onda su odlučili da tu izvornu priču ispričaju u vremenu kada je tzv. Artur i svojim kasnim 30-im ili ranim 40-im, dok Brus Vejn ima 10-12 godina. Znači kada Brus Vejn postane Betmen kroz nekih 15ak godina, Džoker će imati 50+, što i nema baš nekog smisla. Sa jedne tačke gledišta ovo jeste veliki rizik za WB i DC. Umešanost Skorcezea i De Nira u jednu superherojsku strip adaptaciju nam govori da ovde niko neće igrati na sigurno. Na kraju i sam Finiks, koji je odbio Marvel kada su mu ponudili da igra Dr. Strejndža u MCU, sa objašnjenjem da ne želi nikakva dalja obavezivanja prema studiju, je gotovo višnja na vrhu torte.

dzoker stripblog

Kada se govori o samom narativu, kako bi priča mogla da izgleda, nastala su poređenja kako bi ovaj film mogao biti vrlo sličan Skorcezeovom ,,Kralju komedija’’, u kome De Niro igra psihički nestabilnog lika koji očajnički želi da postane komičar. Skorceze i De Niro definitivno nisu tek onako pristali na ovaj projekat, te i ove paralele nikako ne mogu biti slučajnost. Takođe, Tomas Vejn neće biti običan doktor i filantrop na kakvog smo navikli, već je najavljen kao kontraverzni biznismen i političar koji je u trci za gradonačelnika Gotama ,što će biti neke reference upućene aktuelnom predsedniku Amerike, što je potvrđeno. Čak je moguće da baš on bude jedan od ključnih razloga zašto Artur postaje Džoker. Sa svim ovime što sada znamo zaključak je da će Džoker biti jedna politička i psihološka drama. Ostaje da vidimo kako se Džoker uklapa u sve to.

Šta bi za WB i DC mogao značiti potencijalni uspeh ovog filma?

Kao što znamo, najbolji portret nekog superheroja do sada na velikom platnu nam je dao Kristofer Nolan sa trilogijom o Mračnom vitezu. Uspeo je samo zato što se iz petnih žila trudio da Betmena plasira u realan svet. Betmen ima nešto što drugi popularni superheroji nemaju, nema supermoći. Nedostatak supermoći u ovom slučaju je nešto što dodatno pojačava ton realističnog, i ako se stavi u realan svet i okruženje, biće uspešno po postavljenom default-u. A Betmena je lako staviti u realan svet, jer i većina njegovih negativaca takođe nema supermoći, i oni su samo ljudi sa drugačijim idealima i problemima. Baš kao i Džoker. Samim tim Džoker će u svom solističkom filmu biti plasiran u realnost. Kako se to već pokazalo kao uspeh sa Nolanom, ovaj film bi mogao biti prekretnica za WB i DC. U slučaju uspeha mogao bi se izgraditi novi univerzum od elseworld filmskih adaptacija strip junaka sa malo više drame i njihovih unutrašnjih borbi negoli samo puste akcije i animacija. Zamislite dramu o Akvamenu, kao ,,kopiletu’’ dva sveta, morskog i površinskog, koji se ne uklapa ni u jedan ni u drugi, a pripada u oba. DCEU će svakako nastaviti da postoji sve dok WB bude jurio Marvelove filmske uspehe. Ali, bi mogao dobiti na svojoj unikatnosti sa malo više elseworld filmova, jer bi to bilo nešto novo što publika još nije imala prilike da oseti ako izuzmemo trilogiju o Mračnom vitezu. Vreme će pokazati.

Pričitajte: Nadzirači: Strip vs. Film

Na kraju mali hint. Kultna animirana serija Betmen iz 1992. ima jednu zanimljivu epizodu. Radi se o sedmoj epizodi u sezoni 3, u kojoj Džoker želi da se osveti stručnom žiriju komičara koji su ga odbili na audiciji pre nego što je postao Džoker. To može biti mali uvod u ono što nas dogodine očekuje sa filmskim ostvarenjem ,,Džoker’’.

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x