Da li će “Aquaman” konačno biti dobar film u DCEU?

0

Nakon pet, uglavnom ne tako uspešnih niti kritički prihvaćenih filmova unutar produženog superherojskog univerzuma, videli smo svašta.

aquaman stripblog

Supermen je započeo svoje herojstvo na zemlji ubistvom, Betmen nije ubio Supermena, ali je u tom filmu ubio masu ljudi, neurotični Lutor Leks i njegova teglica sa urinom (to je bilo bizarno :D), Odred otpisanih postaje porodica negativaca, a Liga Pravde je nesposobna za bilo šta dok ne ožive Supermena. Problem sa ovim bizarnim glupostima viđenim u filmovima su ljudi iza scene koji ne razumeju likove baš najbolje te ih predstavljaju još gore.

Zašto bi onda publiku više bilo briga za filmske adaptacije njihovih omiljenih heroja?

Kao što sam već rekao u jednom od tekstova, najbolje rešenje za WB i DC je da spale trenutni DCEU i započnu novi sa ljudima koji razumeju likove i kojima je stalo.

Pročitajte: Šta Worner Bros i DC mogu da urade kako bi sprečili totalni kolaps filmskog superherojskog univerzuma?

Zašto bi onda iko nastavio da gleda njihove filmove? Pa, ako uzmemo prvi sledeći koji dolazi u bioskope, tačnije Akvamen jedini razlog zbog kojeg bi neko trebalo da ga pogleda je zato što pojedinačno, bez obzira i konekcija za prethodnim ili predstojećim filmovima, ima veliki potencijal iz nekoliko razloga.

Prvi je naravno reditelj Džejms Van. Izuzetno prihvaćen od strane publike i kritike, Van je mnogo puta pokazao da ima osećaja za likove i publiku. Njegov talenat za uzbudljive sekvence koje dodatno jačaju priču i upotpunjuju oživljavanje likova. Poznati horor majstor u svojim hororima (Astralna podmuklost, Slagalica strave i Prizivanje zla) često koristi prigušene, tamne tonove i palete, dok je u sedmom Paklenih ulica koristio svetlu i oštru kinematografiju koja je slična onoj iz Akvamena kako smo videlu u produženom trejleru. Takođe njegovo iskustvo u Paklenim ulicama u vidu specijalnih efekata, akcionih scena i scena jurnjave će i u Akvamenu doći do izražaja. Takođe njegov kvalitet u izgradnji uspešnih horor franšiza je odličan, te je gotovo sigurno da će Akvamen, ukoliko prvi deo bude prošao dobro, imati i svoj nastavak.

Drugi razlog zašto bi trebalo pogledati Akvamena je Atlantis. Pored toliko superherojskog materijala koji se servira u bioskopima i na tvu, teško je pokazati nešto novo što do sada publika nije videla. Zbog toga će Atlantis i podvodni svet biti osveženje. WB je izdvojio pozamašan budžet od 160m dolara kako bi specijalnim efektima u potpunosti preneli atmosferu kraljevstva pod okeanom na publiku, i ono što smo do sada videli u trejleru izgleda sjajno. Celokupna estetika kostimografije, bića pod vodom i pejzaža stvarno vabi na vizuelno uživanje.

Treći razlog su negativci. Kao što sam pomenuo, ovaj film ne može da uspe bez specijalnih efekata. Ali ipak ono što smo videli do sada kad su negativci u pitanju (Doomsday, Ares, Steppenwolf) nije bilo ništa do praznih CGI kreatura, kojima nisu date nikakve upečatljive osobine niti scenario. Akvamen će imati nekoliko negativaca od kojih su za sada poznati Black Manta i Arturov brat kralj Orm. Kako film neće biti origin priča, Akvamen će već imati istoriju sa ovim likovima te će njihovi odnosi biti napeti i upečatljivi. Black Manta je opsednut osvetom i Arturom Karijem koji mu je ubio oca. Kralj Orm je Arturov polubrat po majci i njihov kompleksan odnos je verovatno nešto što će nositi ovaj film. U pitanju je sukob dve filozofije, Arturove koji pripada i podvodnom i zemaljskom svetu i koji se konstantno bori između razlika funkcionisanja i održavanja mira između dva sveta.

Orm je čistokrvni Atlanđanin bez želje da razume zemaljski svet smatrajući ljude slabim i nedostojnim. Takve odnose protagoniste i antagoniste nismo imali do sad u DCEU filmovima (ako izuzmemo Man of Steel) te će to biti još jedan razlog da se lakše povežemo sa Arturom i osetimo kako je biti u njegovoj koži.

Pročitajte: Stripovi koji su inspirisali Kristofera Nolana u pravljenju antologijske trilogije o Mračnom vitezu

Četvrti razlog su sporedni likovi. Ovaj film će imati dosta likova od kojih je svaki upečatljiv na neke svoje načine. Glavni ženski lik je Mera, Arturova ljubav. Mera je princeza Ksebela, jednog od sedam kraljevstava i ako ćemo po stripu, trenirana je i poslata da ubije naslednila trona Atlantisa, Artura, u kojeg se zaljubljuje i napušta Ksebel. Nuidis Vulko će u ovom filmu biti mentor mladom Arturu. On je jedan od savetnika bivšeg kralja Atlantisa koji biva proteran na površinu. Njegova uloga je akademska i politička te kad Artur postane kralj postavlja ga za svog savetnika. Kralj Nereus koji je u stripu kralj Ksebela i Merin verenik u filmu će biti njen otac. Te ćemo imati još jedan kompleksan odnos i sukob interesa između sporednih likova što će biti zanimljivo. Tu su naravno Arturovi roditelji, kraljica Atlana i Tomas Kari čiju ćemo romantičnu priču pratiti kroz ovaj film, koja je najvažnija za nastanak Akvamena.

Peti razlog je glumačka postava koja je više nego kvalitetna. Džejsona Momou i Ember Herd kao Akvamena i Meru smo već imali priliku da vidimo u Ligi pravde. Nikol Kidmen će igrati kraljicu Atlanu, Arturovu majku. Vilijem Defo je Arturov Mentor, Nuidis Vulko. Akciona zvezda Dolf Landgren

Akciona zvezda Dolf Landgren će igrati kralja Nereusa. Temera Morison će glumiti Arturovog oca Tomasa. Patrik Vilson, miljenik reditelja Džejmsa Van je dobio ulogu negativca, kralja Orma. Jahja Abdul-Matin je jedino manje znano ime koje će u ovom filmu imati bitnu ulogu, a to je Black Manta. Ostaje pitanje hoće li Akvamen biti u potpunosti film sam za sebe, ili će ipak biti povezanosti sa još nekim DCEU filmom. Mislim da je to najmanje važno i da bi svako ko se odluči da gledam Akvamena u bioskopu maksimalno uživa u ovoj avanturi u svetu ispod okeana.

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x