Šta Worner Bros i DC mogu da urade kako bi sprečili totalni kolaps filmskog superherojskog univerzuma?

0

Fanovi širom sveta su ovih dana žestoko potrešeni činjenicom da njihov miljenik Henri Kavil više neće glumiti poslednjeg sina Kriptona, te da je došlo do mimoilaženja njega i produkcijske kuće Warner Bros.

superherojski univerzum stripblog

Ova vest je zabolela kao šamar jer je bilo izvesnije da Ben Aflek (Betmen) napusti DC superherojski univerzum usled svojih nesuglasica oko režiranja solo filma o Betmenu pa kasnije i nesuglasica oko toga hoće li se on uopšte naći u kostimu Mračnog viteza nakon prepuštanja rediteljske palice reditelju Metu Rivsu.

Ali da se ipak vratimo na Kevila. Naime do nesuglasica je došlo jer su iz WB-a zatražili da se pojavi u njihovom novom filmu Shazam u kojem u univerzum uvode svog dobro poznatog Kapetana Marvela. Usled svog gustog rasporeda, jer mu je karijera ipak u ekslozivnom naletu, Kevil je to odbio i eskaliralo je do toga da je napustio DCEU franšizu.

Budući da su već postavili podloge (doduše nejake) svom filmskom univerzumu, sad je teško donositi drastične promene pogotovo sa glavnim likovima kao što su Betmen i Supermen. DCEU do sad ima 5 filmova: Man of steel, Batman v Superman – Dawn of justice, Suicide squad, Wonder Woman i na kraju Justice league. Od svih njih pozitivne kritike pokupio je samo film Wonder Woman, dok su ostali nisu naišli na naklonost ni od strane publike ni od strane kritike. U žurbi i trci za lakom zaradom, jer su ugledajući se na Marvel shvatili da i oni poseduju isti rudnik zlata samo ne kopaju dovoljno duboko i brzo, produkcijska kuća WB je pokazala da ne razme baš najbolje ono što poseduje i na koji način to može uspešno da eksploatiše. Usled mnogo grešaka u izboru režisera, kastinga glumaca za određene likove, loših i kontradiktornih narativa, praznih kompjuterski odrađenih likova za većinu ovih filmova, internetom se ovih dana širi hashtag #endtheDCEU. Gnev fanova kojima je zaista stalo do svojih omiljenih strip junaka uz koje su mnogi odrastali i koje prate godinama, čak i decenijama raste sa svim negativnim vestima i konstantnim greškama koje dolaze od strane WB i DC kuća.

I šta to WB i DC mogu da urade da bi sprečili totalni kolaps, a ipak dostojanstveno resetovali sve što su do sad radili i okrenuli se novom početku? Ključ je naravno u najznačajnijem superheroju DC stripovskog univerzuma Beriju Alenu a.k.a. Flešu. Filmska adaptacija popularnog speedster-a se dugo planirala i nailazila na padove i odlaske nekoliko reditelja sa projekta usled ,,kreativnog razmimoilaženja’’ sa produkcijskom kućom WB. Kada su konačno našli odgovarajuće reditelje za ovu adaptaciju odlučili su da već u svom prvom solo filmu Fleš bude bačen u vatru. Film će biti rađen po stripovskom serijalu Flashpoint paradox.

Šta je Flashpoint paradox, i zašto je to važno?

Ukratko (iako većina fanova verovatno zna) Beri Alen se budi u nekom drugom svetu bez svojih moći. Na tom svetu Liga pravde nikad nije oformljena. Svet je u haosu, rat se vodi na svim stranama. Heroji se bore između sebe umesto zajedno. Ovo je paradoks koji je napravio sam Fleš vrativši se kroz vreme da spreči smrt svoje majke, koja je u novom svetu živa. I pored toga Beri Alen želi da se vrati u svoj normalni svet. Fleš je ponovo trčao kroz vreme ne bi li popravio vremensku liniju i vratio se u normalan svet, ali to se nije desilo. Ono što je uspeo je da vrati DCU vremensku liniju godinama unazad i da svi superheroji ponovo budu na svojim počecima.

DC  je ovim odlučio da zaustavi gotovo sve svoje strip serijale koji su do tad izlazili da bi ih započeo ispočetka od #1. I to je ispostavila kao sjajna odluka. Publika je rado prihvatila ovaj factory reset i prodaja je znatno porasla. Priče o herojima su se menjale, ali je koren u svakoj ostao veran originalu. Popravljene su mnoge greške koje je DC negovao u svojim stripovima tokom godina što je i bio jedan od ciljeva. Fanovi su dobili bolje nacrtane moderne heroje, bolje narative i zaplete.

I zašto to isto ne bi bilo moguće i sa filmskim univerzumom?

Ako ništa publika je više puta pokazala da voli reboot određenih filmskih franšiza te neke dostignu uspeh veći čak i od originala. To bi bio najmanje bolan, a ujedno i najviše dostojanstven način da WB i DC preguraju gubitke Bena Afleka i Henrija Kevila i neuspehe dosadašnjih filmova. Dobili bi na vremenu da postave nove i jače temelje svom univerzumu, da zaposle mlade reditelje i scenariste koji bolje razumeju likove i kojima je više stalo do kvaliteta sadržaja nego do lake zarade, jer kvalitetan sadržaj će svakako zaraditi. Što je najvažnije pokazali bi da im je stalo do fanova.

#ENDTHEDCEU da bi na zgarištu tog univerzuma, nastao bolji, dostojan svih strip fanova.

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x