Filmovi za koje niste znali da su bazirani na stripovima

1

Celih sedam decenija filmske adaptacije stripova su prisutne u svetu filma. Danas su live action adaptacije stripova praktično postale novi podžanr, čiji su filmovi najiščekivaniji i najpopularniji.

filmovi stripblog

Stripovi prema kojima su rađeni filmovi vas čekaju

Čist primer u ovoj godini su Black Panther i Avengers: Infinity war koji su munjevito ušli top 10 filmova sa najvećim profitom svih vremena. Ipak, postoje i pojedina ostvarenja čiji je transfer sa stripa na velika platna bio tih. Postali su deo filmske antologije i pop kulture, dok je publika ostala potpuno nesvesna njihove provenijencije. U nastavku sledi lista sa nekoliko najzanimljivijih filmskih naslova  za koje verovatno niste imali pojma da imaju stripovsko poreklo.

1. Oldboy

Manga: Old Boy (1996-1998)

Filmovi: Oldboy (2003), Oldboy (2013)

Old Boj je japanski manga serijal rađen po scenariju Garona Tsuchiya koji je ilustrovao Nabuki Minegiši. Serijal je rađen od 1996. godine do 1998, a nakon toga su snimljeni filmovi. Prvi je rađen od strane južnokorejskog autora Park Čan Voka i nagrađen je Grand prijem na Kanskom festivalu. Nakon toga je postojala jedan indijska adaptacija 2006. godine nazvana “Zinda” režisera Sanjai Gupte. Američka verzija režisera Spajka Lija pojavila se 2013. godine.

Priča prati Šinći Gota, koji dugo vremena bio zatočen u privatnom zatvoru,  a zatim je naprasno oslobođen, što daje povoda za istraživanje njegovog zatočeništva.

2. Road to perdition

filmovi stripblog

Strip: Road To Perdition (1998)

Film: Road To Perdition (2002)

“Put bez povratka” je američki igrani film režisera Sama Mednesa snimljen 2002. godine prema priči iz istoimenog stripa Maksa Alana Kolinsa. Radnja je smeštena u Čikago 1931. godine, a protagonista, kojeg u filmu igra Tom Henks, je profesionalni ubica koji je morao da se okrene protiv svojih gangstera, nakon što su mu ubili porodicu. U Srbiji se ovaj film prikazao pod nazivom “Put bez povratka”, a u Hrvatskoj “Put do uništenja”.

3. The Addams Family

filmovi stripblog

Strip: The Addams Family (1938-1988)

Filmovi: The Addams Family (1991), Addams Family Values (1993), Addams Family Reunion (1998)

Ovaj film i strip ne treba posebno poredstavljati. Ova svojevrsna mračna komedija je nastala 1991. godine i u svetu je veona popularna, a tako je bilo i u našoj zemlji. Međutim, ovu simpatičnu, neobičnu porodicu možete čitati i u stripu nastalom 1938. godine. Svakako je dobro osvežiti znanje, ali i videti preteču filmova sa ovom porodicom. Nastali su iz pera karikaturiste Čarlsa Adamsa.

4. The Men in Black

filmovi stripblog

Strip: The Men In Black (1990-1997)

Filmovi: Men In Black (1997), Men In Black II (2002), Men In Black 3 (2012)

Filmovi su bazirani na stripu Lauela Kaningama iz 1990. godine, ali svako je film Barni Sonenfelda i producenta Stivena Spilberga, sa Vil Smitom u glavnoj ulozi, bolje prošao, u smislu da je zaradio preko 589.000.000 dolara ukupne zarade.

5. Predator

filmovi stripblog

Strip: Predator (1989)

Filmovi: Predator (1987), Predator 2 (1990), Predators (2010)

Takođe film, poput prethodna dva kojeg ne treba posebno predstavljati, ali svakako zavređuje nekoliko rečenica. Potrebno je naglasiti da je strip nastao između dva nastavka filma 1989. godine, a da je film prvi put prikazan 12. juna 1987. godine, ali svakako ga ovde predstavljamo, iz informativnih razloga. Strip je imao četiri nastavka i svi su objavljeni iste godine, scenario je radio Mark Verheiden, olovku Kris Verner, a tuš Sam de la Rosa. Glavnu ulogu u filmu igra Arnold Švarceneger.

6. Mask

filmovi stripblog

Strip: The Mask (1989-2010)

Filmovi: The Mask (1994), Son of the Mask (2005)

Komedija rađena 1994. godine prema stripu izdavačke kuće Dark hors komiks. Režiser filma je Čak rasel, a producenti su Dark hors entertejment i Nju lajn sinema. Glavne uloge igraju Džim Keri i Stenli Ipkis (Maska), a ženska uloga Kameron Dijaz. Napravljen je i nastavak “Sin maske”, 2005. godine, ali nije naročito pozitivno prihvaćen kod publike.

7. Blue Is The Warmest Color

filmovi stripblog

Strip: Blue Is The Warmest Color (2010)

Film: Blue Is The Warmest Colour (2013)

“Plavo je najtoplija boja” francuska drama Abdelatifa Kešiša snimljena 2013. godine, prema istoimenoj grafičkoj noveli francuske spisateljice i ilustratorke Julie Maroh. Na festivalu u Kanu film je dobio Zlatnu palmu i nagradu FIPRESCI. U Glavnim ulogama su Lea Sedu i Adel Egzarhopulos. Film je poznat po tome što su prvi put Zlatnu palmu dobili i reditelj i glavni glumac jednog filma.

Autor: Milidar Švonja i M. S.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milan
Milan
5 years ago

Dobra lista, samo Predator tu ne pripada. Prvo je 1987. nastao film pa je 1989. godine nastao strip na osnovu filma.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x