U pripremi strip o životu najmlađeg odlikovanog borca VRS Spomenka Gostića

0

Život najmlađeg odlikovanog borca VRS Spomenka Gostića tri decenije nakon njegove pogibije dobiće svoje strip-izdanje, najavljeno je na promociji dva nova izdanja Udruženja autora i obožavalaca stripa “Deveta dimenzija” iz Banjaluke.

U pripremi strip o životu najmlađeg odlikovanog borca VRS Spomenka Gostića

”Scenario je napisao Nikola Vidačković iz Banjaluke, Predrag Ikonić iz Istočnog Sarajeva radi olovku, a ja tuš. Deset tabli sam istuširao i to je potpuno gotovo. Peđa je nacrtao još deset, 44-45 tabli ima taj strip. Očekujemo ga možda negdje na proleće, zavisi sve od mojih obaveza, pošto trenutno radim još jedan strip”, kazao je Zdravko Knežević, strip-crtač iz Prnjavora. spomenka

Gostić je rođen u avgustu 1978, živio je u Gornjem Ulišnjaku kod Maglaja, a poginuo u zaseoku Jovići 20. marta 1993. nakon pada granate na vojne položaje.

Majka Spomenka Gostića umrla je u proljeće 1992, a pošto ih je otac ranije napustio, dječak je ostao da živi s ujacima i bakom, koja je poginula odmah na početku rata.

Bio je radoznali dječak kojeg niko nije mogao da odvoji od vojnih položaja.

Pročitajte: Naš Branko – Pripovedač u slikama

U Doboju osim biste u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice na Spomenka podsjeća i mural na stambenom objektu u naselju Stari grad.

”Dobili smo dobar scenario. Scenario nije politički, strip je zaista dobro osmišljen, radi se baš o biografiji tog djeteta koje je bilo ponukano da ode u rat i ja radim sa zadovoljstvom. Mislim da će odziv čitalaca biti dobar i da će strip naići na prijem kod mladih ljudi. Naš neki prvi plan je bio da to bude u martu kada bude godišnjica, međutim nećemo stići do tog perioda. Možda ćemo u martu sa onim što budemo imali izaći gore na groblje, a onda ćemo strip promovisati kada bude gotov u potpunosti”, rekao je Knežević, prenijele su Nezavisne novine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x