Zašto se Wolverine pridružio timu X-Men?

0

Wolverine je nastao 1974. godine, timu X-Men se pridružio 1975. godine, a pravi razlog zašto se pridružio superherojskom timu mutanata je otkriven tek 2008. godine.

Zašto se Wolverine pridružio timu X-Men?

Godine 1975. Marvel Comics je ponovo pokrenuo X-Men. Oni su predstavili Second Genesis tim, novu i međunarodnu grupu koja je uključivala afroamerikanku Storm, japanku Sunfire, Rusa Kolosa, Irca Banshee-a i Kanađanina Wolverina. Novi X-Men ubrzo je postao jedan od Marvelovih serijala sa najboljom prodajom i pričama. timu

Wolverine je bio najpopularniji među novim X-Menima. Omanji kanadski tabadžija imao je neodoljivu privlačnost, velikim dijelom zbog sjajnog scenarija Chris Claremont-a. Pod Claremont-om, Wolverina je karakterizovala njegova unutrašnja borba da zadrži svoju ljudskost suočenu sa sirovom, atavističkom željom za krvoprolićem. Nešto o toj unutrašnjoj bici na temu da li je Wolverine zver ili čovek odjeknulo je među čitaocima i nije prošlo mnogo vremena pre nego što je Wolverine postao jedan od najznačajnijih Marvelovih likova.

Ali zašto se takav vuk samotnjak uopšte pridružio timu X-Men? 2008. godine, pisci Mike Carey i Daniel Way pokrenuli su stripovski događaj X-Men “Original Sin”. Ovo je počelo zadivljujućim retconom, otkrivajući da je Wolverinu zapravo dodeljena misija. Njegov posao je bio da pridobije poverenje profesora Xaviera, a zatim ga ubije.

Pročitajte: Aleks Ros i nova horor naslovnica Fantastične Četvorke

U to vreme, Wolverine je radio kao operativac za Odsek H, tajni ogranak kanadske vlade koji se bavio nadljudskim poslovima. Postali su svesni telepatskih moći Charlesa Xaviera i nisu verovali njegovim tvrdnjama o altruizmu i idealizmu. Tako je Odsek H osmislio terenski test za Wolverina, tako što su ga poslali da se bori sa Hulkom u vreme kada su znali da Xavier skenira svet tražeći nove regrute za svoj tim X-Men. Borba između Wolverina i Hulka, Wolverinovo prvo pojavljivanje u stripovima, bila je mamac. Xavier je pao na to, regrutujući Wolverina. U trenutku kada su njih dvoje ostali sami, Wolverine je pokušao da ubije profesora.

Odsek H je potcenio Ksavijerovu moć. Uspeo je da zaustavi Wolverina psihičkom eksplozijom, pa su ga on i Moira MacTaggert zatočili divljeg mutanta dok nisu odlučili šta da urade s njim. Xavier je shvatio da Wolverine radi ono za šta je bio programiran i odlučio je da izbriše programiranje i na taj način da izbriše sva Wolverinova sećanja. Xavier je proveo sledeću deceniju ili više tvrdeći da pomaže Wolverinu da povrati svoja sećanja, ali u stvarnosti se verovatno nije posebno trudio, jer bi se bojao potencijalnog povratka prvobitnog programiranja Wolverinovog uma. Ironično, kada je Wolverine zaista povratio sva svoja sećanja nakon događaja “House of M”, odlučio je da je zahvalan profesoru Xavieru na tome što mu je obrisao sećanje. Na kraju krajeva, Xavier je uzeo životinju i pretvorio ga u superheroja, člana X-Mena i Osvetnika.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x