In Memoriam: Saverio Tenuta

0

Početkom avgusta, rano ujutru, izdavačka kuća “ Les Humanoïdes Associés” je izdala zvanično obaveštenje da je jedan od njenih najprolifičnijih saradnika, Saverio Tenuta, preminuo; sahranjen je u rodnom Rimu 4. avgusta, a napustio nas je u svojoj 54. godini.

saverio stripblog

saverio

„Ostavio je traga u svetu stripa svojim talentom i svojom poezijom, kao i dobrotom prema svima koje je upoznao,“ navodi se u izjavi izdavača „Les Humanoïdes Associés“. Gotovo od same najave, izlivi podrške su dolazili od strane strip autora iz rodne mu Italije i šire. „Mnogi njegovi učenici su danas afirmisani profesionalci i svi ga pamte dirljivo i s puno ljubavi. Toliko vas mu je odalo poštu, što pokazuje koliko je toga imao da pruži svima i koliko smo bili srećni što je jedna tako specijalna osoba bila deo našeg života,“ putem Instagrama je izjavila možda njemu najbliža osoba, strip autorka, saradnica i partnerka Karita Lupateli. „Stvarno nemam reči. Tako mlad. Pozivam sve vas koji još niste imali prilike da pogledate njegov rad, da kupite njegove stripove,“ naglasio je italijanski pisac Serđo Algocini. „Izvanredan umetnik i još bolji čovek,“ rekao je Marko Stojanović, leskovački scenarista i organizator Balkanske smotre mladih strip autora. „On je bio jedan od onih predavača koji mi je najduže ostao u srcu i najviše verovao u moje sposobnosti time što me je toliko toga naučio na polju stripa. Talentovan čovek i umetnik, sa neverovatnim nivoom veštine,“ istakla je ilustratorka i koloristkinja Alesandra Patane.

Pročitajte: Novica Milivojević: “Leba” od srpskog stripa nema!

Ovo je samo jedan mali deo izjava koje trenutno cirkulišu društvenim medijima, zasluženih od prve do poslednje reči.

Za života, Tenuta je ostavio veliki trag u modernom stripu, pogotovo na frankobelgijskom tržištu. Još od 2006. godine, kao kompletan autor stvara za izdavačku kuću „Les Humanoïdes Associés“, počev sa serijalom „The Legend of the Scarlet Blades“. Inspirisan japanskom istorijom, mitologijom i estetikom, Tenuta će raditi nekoliko serijala, što u istom univerzumu, što u saradnji sa drugim autorima: „The Mask of Fudo“, „Izuna“ (zajedno sa Brunom Leticijom i Karitom Lupateli; ovo delo je, inače, dobilo nominaciju za Ajzner nagradu) i „Throne of Ice“ (jedan od tri crtača, po scenariju Alejna Parisa). Svoje početke u stripu Tenuta je imao znatno ranije, isprva u italijanskim antologijama i časopisima poput „Il Corvo Presenta“, „Playmen Comix“ , „Arthur King“ i „Intrepido“. Već 1997. godine je nacrtao svoj prvi strip album, „Cold Graze – risvegli di ghiaccio“ (scenarista Oto Gabos).

Pre nego što će se oprobati na frankobelgijskom tržištu, Tenuta je objavljivao radove u Sjedinjenim državama i Velikoj Britaniji. U SAD-u je, mahom u saradnji sa scenaristom Lorencom Bartolijem, radio par singl-epizoda stripova „Dolls“ i „Morrigan“. Ubrzo potom, krenuo je da objavljuje u „Heavy Metal“ časopisu, koji će mu objaviti i zaseban album „Elegia“ početkom novog milenijuma (predgovor mu je pisao Džo Kesada). Sarađivao je i kao ilustrator pri gigantu „DC Comics“ u sklopu naslova „JLA: Riddle of the Beast“, a par godina kasnije se oprobao i u britanskom „2000AD“.

Sem toga što je izvanredno crtao i podjednako kvalitetno pisao, Tenuta je i neverovatno obdareni i posvećeni predavač. Svojevremeno je pohađao Međunarodnu školu stripa u Rimu, a kasnije, preciznije 1995. godine, se u istoj obreo i kao nastavnik. Petnaest godina potom, i.e. 2010. godine, je osnovao „Daishō Studio“, sopstvenu školu stripa i ilustracije, kroz koju je prošlo na stotine učenika koji ga se i dan-danas sećaju sa divljenjem i poštovanjem.

Saverio je, pritom, i neverovatno skromna, druželjubiva osoba. Naš prvi, i nažalost poslednji, susret uživo je upravo bio tokom Balkanske smotre mladih strip autora, pre sad već osam godina. I on i Karita su gostovali, a imao sam tu čast ne samo da im vidim crtačke veštine (i slušam njegovo predavanje o crtanju) uživo, već i da se družim sa oboje u satima posle zvaničnog programa festivala. I premda se nismo videli posle tog susreta, svakako se jesmo čuli. „Kupio ovde u Beogradu, pre par sati. Uživaću u čitanju to je sigurno,“ stoji moja poruka uz osmeh poslata 24. oktobra 2020. godine. „Pozdrav, Ivane. Da, dobro sam, nadam se da si i ti dobro, i nadam se da će ti se svideti album,“ odgovara Saverio, tri dana docnije. „Čitam drugi deo,“ pišem ja 9. novembra iste godine. „Uživaj,“ par minuta docnije uz osmeh dodaje Saverio.

Razgovor se, inače, vodio o dva dela stripa „Izuna“, koje s ponosom uvek ističem na polici. Pritom, njegova ostala dela posedujem digitalno, kupljeno direktno od „Humanoida“. I premda sam mu kasnije još jednom pisao, tačnije sledeće godine tokom Smotre, njegovo „Uživaj“ je poslednja reč koju mi je uputio. I ako se oko nečega jedem, to je činjenica da sam mu između čitanja dva dela napisao „Javljam ti konkretno mišljenje kad pročitam i drugi deo, kao i projekat koji si samostalno uradio pre toga“ (mislivši time na „The Legend of the Scarlet Blades“); naime, planirao sam celu retrospektivu tekstualnih prikaza o serijalu, upravo za „Strip Blog“, ali druge obaveze su mi uvek odgađale dotično. Samim tim, nikad mu lično nisam rekao šta mislim o stripovima sem jednog kratkog „Pročitao sam prvi deo, strip je super.“ Ne, nije super – više je od toga. Strip je remek-delo, spektakularna kreacija koja zaslužuje da krasi apsolutno svaku policu, Saverio. Isto je i sa „The Legend of the Scarlet Blades“. Budi ponosan, kreirao si nešto što se ne vidi svaki dan i što ovog trenutka svim čitaocima toplo preporučujem.

U oproštajnom članku ovom velikom majstoru, objavljenom na sajtu „Down the Tubes“, autor članka je citirao samog Tenutu na temi kvaliteta crteža i izazova koje crtači imaju danas. Tenutina izjava i dan-danas stoji na njegovoj Fejsbuk stranici, objavljena 15. juna 2020. godine:

Težimo savršenstvu kao priznanju naše vrednosti. Sledimo ludu ideju da ćemo samo tako biti shvaćeni i cenjeni.

Ali intimna tajna lepote je upravo u nesavršenostima. To je ono što nas čini jedinstvenim i već neverovatnim tamo gde trenutno jesmo.

Počivaj u miru, legendo. Pa se, nadam se, vidimo opet tamo gore, ispod nekog drveta trešnjinog cveta uz sake i note šamisena.

Autor: Ivan Veljković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x