Promocija makedonskih strip autora u inostranstvu!

0

Strip centar Makedonije – Veles nastavlja da otvara vrata makedonskim strip autorima za njihovu promociju u inostranstvu

makedonskih strip autora stripblog

Kako nas je obavestio Tome Trajkov, programski koordinator Makedonskog centra za strip, ova bažična organizacija 9. umetnosti u ovoj zemlji već je član i u:

• Evropskom forumu ilustratora (asocijativno članstvo u )

• mreži CAN FOR BALKAN – (Comics Alliance Netvorking for the Balkans) zajedno sa partnerima iz: Rumunije, Srbije, Albanije i Belgije.

Pročitajte: Trejler za Netfliksovu seriju One Piece (VIDEO)

Međutim, od početka ove nedelje, preko svog predstavnika (mlade Angele Petruševske iz Skoplja), SCM učestvuje u projektu ECHO Akademija za strip umetnike, koji realizuje INTER ALIA, Grčka zajedno sa: FONDACIJOM OTVORENO DRUŠTVO iz Bugarske, SPHERa INTERNATIONAL iz Makedonije. PRO PROGRESSIONE, Mađarska i CUMEDIAE, Belgija. Projekat je kofinansiran iz programa CREATIVE EUROPE Evropske unije.

Naime, mladi strip autori iz Grčke, Bugarske, Srbije, Holandije i Irske boraviće na ovoj akademiji stripa u Atini u periodu od 3 nedelje i stvaraće:

• umetničko delo inspirisano lutajućim pozorištem senki „Karagoz”. Odabrani umetnici će kreirati originalne stripove (2-5 stranica po strip crtaču) koje će u zajedničkom izdanju objaviti izdavač Jemma Press iz Grčke i
• planiranje pilot projekta osmišljenim da se implementira u njihovoj matičnoj zemlji u saradnji sa lokalnom matičnom organizacijom.

Tome Trajkov je dodao da pogodnosti za angažovanje strip umetnika su : razvoj portfolija, razvoj kapaciteta, umrežavanje, međunarodna saradnja i vidljivost, mentorstvo i individualne konsultacije, kao i marketinške konsultacije.

Pogodnosti za lokalnu matičnu organizaciju su: razvoj kapaciteta, umrežavanje, međunarodna saradnja i vidljivost.

Tome Trajkov je na kraju istakao pozitivnu komunikaciju sa nosiocima projekta iz Grčke, koji, kako naglašava, nisu dosad primenili sufiks „Severna” u nazivu našeg države . Na kraju krajeva, svaka prava saradnja se zasniva na iskreno poštovanje kako zemlje (sa istorijom i jezikom), tako i organizacije i celokupne makedonske strip scene.

Saopštenje objavljeno na Strip Vesti

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x