Fullmetal Alchemist: Princip transmutacije

0

Sa procesom transmutacije materije upoznali su nas braća Ed i Alfonso Erlik u serijalu Čelični alhemičar autora Hiromua Arakave.

princip transmutacije stripblog

Međutim, šta je sve potrebno za izvođenje procesa transmutacije ipak je nešto složenije pitanje. Sam princip ekvivalentne razmene, koji podrazumeva da alhemičar mora platiti jednako skupu cenu kako bi se alhemija izvela.

Pročitajte: Čelični alhemičar: Veština alhemije i njene moći

Ali, da bi se započela alhemijska transmutacija, neophodan je simbol koji se zove Transmutacioni krug (liàn chéng zhèn, Renseijin). Transmutacioni krug se može nacrtati na licu mesta kada je transmutacija neophodna (kredom, olovkom, mastilom, bojom, koncem, krvlju ili čak iscrtanom u prljavštini) ili prethodno trajno urezana ili ispisana, ali bez toga je transmutacija generalno nemoguća. Svi krugovi transmutacije su sastavljeni iz dva dela:

Sam krug je provodnik koji fokusira i diktira tok moći, dodirujući energije koje već postoje u zemlji i materiji. Ovo predstavlja ciklični tok svetskih energija i fenomena i tu moć pretvara u ciljeve kojima se može manipulisati.

Unutar kruga su specifične alhemijske rune. Ove rune se uveliko razlikuju na osnovu drevnih alhemijskih studija, tekstova i eksperimentisanja, ali odgovaraju drugačijem obliku energije, omogućavajući da se energija koja je fokusirana unutar kruga oslobodi na način koji najviše pogoduje željenom efektu alhemičara. U osnovnoj alhemiji, ove rune će često imati oblik trouglova (koji, kada su postavljeni drugačije, mogu predstavljati elemente vode, zemlje, vatre ili vazduha), ali će često biti sastavljene od različitih poligona izgrađenih od različitih trouglova. Na primer, heksagram je uobičajena osnovna runa u Transmutacionim krugovima jer stvara osam višesmernih trouglova kada je upisan i stoga može predstavljati sva četiri klasična elementa odjednom. Druge, ezoteričnije rune (uključujući astrološke simbole, simboličke slike i različite redove teksta) preovlađuju i predstavljaju mnoštvo drugih, specifičnih funkcija za alhemijsku energiju koja se oslobađa.

Transmutacioni niz je sličan krugu transmutacije po tome što se koristi za cirkulaciju energije koja se koristi u transmutaciji. Međutim, za razliku od kruga transmutacije, rune nisu ograničene na obim kruga i mogu koristiti krug samo kao mali aspekt svoje funkcije. U nekim slučajevima, transmutacioni niz možda uopšte i nije krug, koristeći različite koncepte da bi se došlo do cirkulacije ili oslobađanja uključenih energija. Nizovi transmutacije se često nalaze kao tetovaže celog tela na alhemičarima zbog oblika ljudskog tela. Takođe je moguće da neciklična priroda transmutacionih nizova pojačava fazu ‘uništavanja’ alhemije, jer se oni vide na mestima kao što je Skarova desna ruka i kao krug u Velikom Arkanu (ekskluzivno za seriju iz 2003). U animeu iz 2009. je prikazano da je rekonstrukcija takođe uvećana transmutacionim nizovima kao što je prikazano i sa Skarovim i drugim rukama njegovog brata.

Tokom skoro 400-godišnje istorije alhemije u Amestrisu, napravljeni su veliki koraci u alhemijskom istraživanju mešanjem ovih runa da bi se povećala njihova moć, konvergirali njihovi rezultati i stvorili potpuno novi putevi korišćenja.

Međutim, neke stvari se alhemijom ne smeju stvarati i transmutirati. Osnovno načelo jeste da ne sme da se izvede ljudska transmutacija, a upravo zbog toga su braća Elrik proučavali alhemiju. Kada im je majka umrla želeli su još jednom da vide njeno nasmejano lice, ali proces transmutacije nije uspeo i Edvard je izgubio nogu, a Alfonso (mlađi) celo telo. Kako bi ponovo imao brata, Edvard je vezao Alfonsovo telo za oklop i tako izgubio i jednu ruku.

Izvor: Strip Blog/FMA Fandom

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x