STANA LI PREZENTS: Devojčica opušteno čita “Wonder Woman”

0

Fotografija je delo američke fotografkinje Ellen Shub koja je svojim objektivom beležila značajne trenutke u razvoju društva sa fokusom na one vezane za ljudska prava i socijalnu pravdu.

wonder woman stripblog

wonder woman

Ellen je 1974. godine devojčicu fotografisala u jednoj od najranijih feminističkih knjižara “New Words”, u Washington Street 419, Somerville (Massachusetts), koju su osnovale Rita Arditti, Gilda Bruckman, Mary Lowry i Jean MacRae. U ovaj posao zajedno su uložile 15.000 dolara. Knjižara je otvorena 06. aprila 1974. godine. Ovakve knjižare podsticale su i podržavale stvaralaštvo žena u domenu pisane reči, a bile su i mesto na kom su se održavale važne tribine, predavanja i promocije vezane za kulturu i za političke i društvene teme, na državnom i na međunarodnom nivou. Žene su ovde izražavale svoje stavove i raspravljale o novim idejama.

Pročitajte: STANA LI PREZENTS: U epizodi “Golgota”, naš detektiv za onostrano ima sina – Johnnyja

Devojčica na fotografiji čita “Wonder Woman” Williama M. Marstona, izdanje mekih korica, objavljeno početkom 1972. godine. Psiholog i pronalazač (prototip detektora laži) Marston, osmislio je Wonder Woman kao direktan odgovor na svekoliku snažnu, mušku dominaciju u stripu. Iako je bio donekle licemeran (vodio je dvostruki život – imao je porodicu i sa ženom i sa ljubavnicom, što baš njegov rad na detektoru laži čini pomalo smešnim, ali, ‘ajde sad…), ne može se sporiti njegova svesrdna podrška ženama u ostvarivanju njihovih prava. Nismo savršeni i trud bi uvek trebalo da se poštuje, ako je usmeren ka dobroj, ispravnoj i plemenitoj svrsi.

Marston je 1941. godine izdavaču Williamu Billyju Gainesu izneo vrlo jednostavne, ali ubedljive argumente zašto bi trebalo imati strip-heroinu kakva je Wonder Woman:

“Gledaj, ako imaš ženskog superheroja, sve njene moći bile bi vezane za ljubav, istinu i lepotu, a tako bi sigurno bolje prodavao stripove devojkama. I to bi zaista bilo jako važno i sjajno, jer bi takva heroina mogla pokazati devojkama da mogu sve.”

I eto ti nama Wonder Woman, u njenom prvom pojavljivanju u “All Star Comics”-u #8, u decembru 1941. Drugo njeno pojavljivanje i ujedno prvo na naslovnoj strani bilo je u “Sensation Comics”-u #1, u januaru 1942. Svoj strip dobila je u “Wonder Woman” # 1 u junu 1942. godine.

Dok čitate ovaj tekst, možete pustiti i sjajnu pesmu Diane Ross

“I’m Coming Out” 🥰

Autorka: Tatjana Smiljanić, autorka kultne Facebook stranice PredArtor

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x