Čelični alhemičar: Veština alhemije i njene moći

0

Edvard Erlik je državni alhemičar i on, zajedno sa svojim bratom traga za kamenom mudrosti, retkim elementom u prirodi koji može da im povrati tela.

čelični stripblog

Kratak osvrt na serijal “Čelični alhemičar” autora Hiromua Arakave

Jedno od najznačajnijih načela alhemije jeste ekvalivalentna razmena, drugim rečima kada alhemičar nešto stvara, mora da plati jednako veliku cenu. Međutim, neke stvari se alhemijom ne smeju stvarati i transmutirati. Osnovno načelo jeste da ne sme da se izvede ljudska transmutacija, a upravo zbog toga su braća Elrik proučavali alhemiju. Kada im je majka umrla želeli su još jednom da vide njeno nasmejano lice, ali proces transmutacije nije uspeo i Edvard je izgubio nogu, a Alfonso (mlađi) celo telo. Kako bi ponovo imao brata, Edvard je vezao Alfonsovo telo za oklop i tako izgubio i jednu ruku.

Pročitajte: Da li je Pikaču ikad imao crn rep ili je to posledica Mandelinog efekta?

Hiromuo Arakava je priču o Čeličnom alhemičaru započeo 2001. godine, a rad je trajao skoro deset godina i završio se na 27 knjiga. Koliko je serijal popularan svedoči čak dve animirane serije – Fullmetal Alchemist (2003-2004), Fullmetal Alchemist: Brotherhood (2009-2010) i dva animirana filma Conqueror of Shamballa (2005 film) i The Sacred Star of Milos (2011 film). Uz to postoje i tri igrana filma.

čelični stripblog

Nesumnjivo je da je Arakava stvorio jedan svet koji počiva na drevnim veštinama ali sve to na jedan kreativan način uklopivši u kompaktnu celinu.

U svom prvom koraku u ovom serijalu, čitalac nailazi na braću Elrik kako sreću sveštenika boga Sunca, oca Kornela, prevaranta koji je stvorio crkvu i religiju zarad ličnih interesa. Međutim, Edvard je ubeđen da je alhemija ovog sveštenika i prevaranta pojačana kamenom mudrosti.

čelični stripblog

Fullmetal alchemist ili Čelični alhemičar je veoma dinamična priča o potrazi dva brata alhemičara za elementom koji će im pomoći da povrate svoja izgubljena tela. Pisana je u klasičnom manga stilu, sa mnoštvom čuvenih manga scena oduševljenja, besa i pada morala kada se tela i face likova izobličuju, oči padaju, a brada i ruke se otežu do zemlje. Moramo naglasiti da je manga i pored svoje akcione strane, veoma zgodno prožela mnoštvo humorističnih scena i situacija, tako da je ovo remek-delo japanske strip umetnost prilično kompletno.

Fullmetal alchemist je počela objavljivati Čarobna knjiga u klasičnom manga formatu sa prevodom Nevene Komadine sa japanskog jezika.

čelični stripblog

Ovo je priča koja je svakako rezervisana, ne samo za ljubitelje mangi već i za druge stripoljupce i kao i Akira, Napad titana, Beležnica smrti odličan serijal za ulazak u manga svet.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x