“Linije fronta – knjiga druga”: Srpski vojnik u mećavi!

0

“Linije fronta” je jedinstven serijal koji je udružio domaće autore oko ideje da se oda počast palim borcima za slobodu u Prvom svetskom ratu 1914-1918. godine.

srpski vojnik stripblog

Prikaz stripa “Linije fronta – knjiga druga” grupe autora u izdanju System Comicsa

Užase ovog nesrećnog događaja iz naše “slavne” prošlosti ponovo su oživeli, pretežno srpski i francuski autori pod pokroviteljstvom Francuskog instituta u Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Rajfajzen banke, a u izdanju System Comicsa.

Pročitajte: “Linije fronta – Prva knjiga”: Krvava realnost Velikog rata!

Druga knjiga ovog ciklusa sadrži priče “Ubod igle” Pavla Zelića i Milorada Vicanovića, “Neko kuca na vrata” Đorđa Milovića, “Čobanin Janko” Tiberiua Beka, “Izlizati opanke” Zorana Matovića i Dušana Stokića, “Mrtav među živima” Milana Jovanovića, “U ime oca” Željka Obrenovića i Miroslava Slipčevića, “Pismo iz Galicije” Predraga Đurića i Sabahudina Muranovića, “Put stradanja” Milenka Mišića i Darka Stojanovića, “Izvidnik i njegov pomoćnik” Vase Pavkovića Stevana Subića, “Nadežda” Milenka Mišića, Mihajla Petrovića i Branislava Cimeše, “Kroz mećavu” Jelene Vučić i “Krv prokletih” Mišela Difrana i Milana Drče. Naslovnicu je radio veliki Rajko Milošević Gera, a crtež na forzecu Milan Jovanović.

Jedna od najinteresantnijih priča jeste povest o Nadeždi Petrović srpskoj slikarki koju je nosio snažan patriotski naboj i koja nije mogla mirno sedeti u svom domu i gledati kako njen narod pati. U njenom razgovoru sa Branislavnom Nušićem setne oči herojine jasno su pokazivale strah u shvatanju onoga što će ponovo zadesiti njen narod, ali čvrsto držanje je govorilo to da će istrajati i biti spremna podeliti sve što usledi.

srpski vojnik stripblog

Još jednu ljudsku priču koju treba posebno izdvojiti uradila je autorka Jelena Vučić. “Kroz mećavu” je svakako asocijacija na čuvenu pripovetku Petra Kočića, a tako i započinje, samo što su ovoga puta akteri srpski vojnici, dečaci koji stupajući kroz albanske gudure prolaze svoju golgotu.

Mnoštvo sudbina, dramaturški veoma jasno i efektno predstavljenih zbijeno u 12 priča na 64 stranice stripa. Svaka priča po nekoliko tabli malo da se ispriča, ali dovolno da se kaže i pokaže šta je tačno srpski seljak i njegov saveznik prolazio u to zlo doba. Kako je izgledao život Srba još od 1912. godine i kako je onaj koji je tada ušao u rov, a izašao 1918. iz njega mogao da izgleda.

Druga knjiga Linija fronta je samo začetak jedne edicije koja će sve inspirativnije i inspirativnije govoriti na ovu temu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x