“Betmen: Stvorenje Noći” – Dečak koji je voleo Betmena

0

U priči koja je smeštena u ”stvarnom” svetu ljubav jednog dečaka prema Betmenu je toliko velika da granice između stvarnosti i fantazije počinju da se brišu.

“Betmen: Stvorenje Noći” - Dečak koji je voleo Betmena

Prikaz stripa “Betmen: Stvorenje Noći” po scenariju Kurta Busieka i crtača Džona Pola Leona

“Betmen: Stvorenje Noći” je priča čiji je nastanak dosta dugo trajao. U pitanju je četvorodelni serijal čiji je prvi broj objavljen u novembru 2017. godine, da bi se na kraj mini-serijala čekalo gotovo dve godine usled zdravstvenih problema obojice autora, pa je četvrti broj objavljen tek u novembru 2019. godine.

Busiek i Leon nas upoznaju sa dečakom Brusom Vejnrajtom. Naizgled sasvim bezbrižni dečak koji odrasta u Bostonu biva opsednut stripovima o Betmenu. Njegovu ljubav prema superheroju podstaklo je to što dele isto ime. Nažalost, život malog dečaka postaje sličan životu njegovog omiljenog superheroja kada na njegove oči u kućnoj pljački oba njegova roditelja bivaju ubijena. Mali Brus ostaje u komi dva meseca, a kada se probudi, shvatiće da svet nije fer mesto za život.

Slučaj ubistva njegovih roditelja biva još samo jedan na gomili sličnih nerešenih slučajeva. Brus Vejnrajt završava u internatu i sve više se okreće svojoj opsednutosti Betmenom, a njegov um se koncentriše na misli poput: ‘da je Betmen stvaran’, ‘da je Betmen bio tamo on bi…’. Zaplet nastaje kada se mračna verzija Betmena pojavi na ulicama Bostona i krene da isporučuje policiji krivce za silne nerešene zločine, uključujući i ubistvo roditelja Brusa Vejnrajta. Mladi Brus oseća neku čudnu povezanost sa ovim Betmenom…

Busiek tka jednu sumornu, mračnu i depresivnu priču. Apstraktna ideja mladog Brusa o njegovom omiljenom superheroju vodi ga kroz višedecenijsko putovanje u kome se nosi sa duboko usađenim traumama gubitka roditelja. Te traume se kod njega manifestuju kao demon koji poprima oblik Betmena, čiji su stripovi bili izvor utehe u najtežim momentima, i napada kriminalce u Bostonu. Demon ispunjava dečakove fantazije o osveti, a on to doživljava kao pravdu. Strip mnogo više nalikuje psihološkom hororu nego superherojštini.

Pročitajte: “Berlin”: Raspad porodice i stvaranje zla na ulicama velike, evropske prestonice

Kako se priča fokusira na psihološke posledice dečaka koji je video smrt svojih roditelja, Džon Pol Leon sjajno dočarava njegove emocije i iskrivljen pogled na svet. Njegova umetnost stvara atmosferu stripova iz Zlatnog i Srebrnog doba stripova. On sjajno kanališe Brusovu tamu i bes uz maestralnu upotrebu senki, a kako priča napreduje, njegov stil se razvija, stoga te noćne more postaju sve dublje i mračnije. Boje koje se koriste da dočaraju period Brusovog života dok su mu roditelji još bili živi su primetno toplije i svetlije. Nakon smrti roditelja, boje postaju sve bleđe, hladnije, prigušenije i koristi se sve više senki, što ukazuje na odsustvo radosti u životu glavnog lika.

“Betmen: Stvorenje Noći” je u principu priča koja ilustruje traume od gubitka roditelja i koliko je opasno dozvoliti da ta traume definiše ostatak nečijeg života. U pitanju je jedna realnija teza o Betmenu koja nam daje malo promišljeniji pogled na to kako bi tako velika trauma uticala na čoveka i kako bi se neko nosio sa tim. Iako ima elemenata fantazije, nije teško zamisliti protagonistu i njegove poremećaje u stvarnom svetu…

Ovaj strip je za naše strip podneblje objavila hrvatska Fibra u luksuznom izdanju formata 212x320mm u tvrdom povezu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x