“Tex Gigant – Usamljeni jahač”: Teksova, usamljena potera za banditima”

0

Prvi izlet Džoa Kjuberta u svet Teksovog divljeg zapada dogodio se početkom 2000-ih godina.

usamljeni jahač stripblog

“Tex Gigant – Usamljeni jahač” scenariste Klaudia Nicija i Džoa Kjuberta u izdanju Strip-agenta

Naime, epizoda koju je ovaj Amerikanac poljskog porekla, u to vreme već čuveni i legendarni autod DC-jevih i Marvelovih stripova, a ponajviše Tarzana, “Usamljeni jahač” kao 15. broj Teksovog gigantskog izdanja objaveljna je 2001. godine, a scenario je pisao niko drugi do Klaudio Nici.

Pročitajte: “Tex – Snakeman”: Ko sanja zmiju, srešće neprijatelja!

Serđo Boneli je Kjuberta posetio još 1994. godine kada je radio na stripu “Fax from Sarajevo” zajedno sa Ervinom Rustemagićem. Tom prilikom veliki autor je zamolio Bonelija mlađeg da odgode crtanje Texone-a (kako se žargonski u Italiji zove sama edicija) dok se taj projekat ne završi. Na kraju početkom 21. veka ova epizoda je ugledala svetlost dana.

Iako je Teks Viler serijal koji godinama balansira na granici između nečeg višeg i same kaubojštine ipak je Nici osetio potrebu da stvori jedan strip koji će biti prilagođen publici u Americi, koja ne voli tako složenu radnju, te se iz sve težnje sam glavni junak obreo u ulozi usamljenog jahača.

usamljeni jahač stripblog

Kako bi radnju uprostio, Nici nije posezao za teškim dijalozima, surovom prošlošću junaka niti misterioznim likovima koji donose dubinu i pozadinu same radnje. Veliki majstor krimi tematike je Teksa naterao u poteru za četiri ubice porodice koju je poznavao i sa kojom je bio prijatelji. Da bi radnja još prostija bila, scena akcije je bilo mnogo, u granicama dobrog ukusa, ali mnogo, a Teks je račune ravnao sa jednim po jednim zlikovcem. Samo što se završi potera za jednim ološem započne se druga, da bi stvar bila nekako pitkija nije nailazio na mnogo zlih pomoćnika koji su tu bili da mu zagorčaju život, da ga izdaju ili prevare.

Naravno, ne smemo zaboraviti i superherojski momenat serijala Teks. Uvek se u šali može reći kako je Teks veći superheroj i od samog Supermena koji se uzima kao prvi superheroj i začetnik tog, stripskog žanra, ali on je ipak samo čovek. Ono što ga odlikuje kao superheroja jeste to da preživi svaku situaciju, da predvidi svaki mogući potez svog neprijatelja i da je uvek dva koraka ispred kriminalaca, ali i svoje družine koja ga prati. Međutim, u stripu “Usamljeni jahač” upravo banda koja mu je pobila prijatelje baca Teksovo telo bez svesti niz liticu, kao i konja pre toga. Konj podleže povredama pada, a Teks pada kroz nekoliko tankih grančica što izviruju iz padine i to na kraju zapravo ispadne dovoljno da ublaži njegov pad, ne samo toliko da preživi, već i da bude veoma brzo spreman za veoma napornu poteru po prerijama i pustarama slobodnih američkih zemalja.

usamljeni jahač stripblog

Kako je i sam Kjubert odgovorio na pitanje koja je Teksova tajna (misleći se na njegov uspeh) – “On je verodostojan i uveren lik, koji se jasno definisao tokom godina.”

Strip “Usamljeni jahač” objavila je izdavačka kuća Strip-agent 2019. godine kao prvi broj Tex Gigant edicije sa uvodnicima, intervjuom sa Kjubertom i dodatnim materijalima, uz sjajan prevod Andreja Cvitaša. Knjiga je objavljena u veliko A4 formatu sa tvrdim povezom.

Epizoda “Usamljeni jahač” je efektna, zanimljiva i drži pažnju. Više se oslanja na klasične elemente standardne kaubojštine nego na malo širu i dublju logiku Teksovog serijala, što zapravo uopšte nije loše, za promenu. Pisana je klasičnom logikom američkih stripova i tu leži adut same knjige.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x