Novi Lunov Magnus Strip – Još jedna nostalgična bomba!

1

Nismo napravili mnogo koraka u 2023. godini, a Veseli četvrtak je već ustalasao stripaške vode svojom novom edicijom – Novim Lunov Magnus Stripom.

Novi Lunov Magnus Strip – Još jedna nostalgična bomba!

Lunov Magnus Strip je bio jedna od najčuvenijih kolažnih edicija posvećenih stripu u staroj Jugoslaviji. Uz Zlatnu seriju, bio je najvoljenije čedo novosadskog Dnevnika i izlazio je od 1968. pa sve do 1993. godnine kada je zastao na 997. broju. Logo LMS-a je bio dom italijanskim strip junacima, pa su se tako na stranama od roto papira smenjivali Zagor, Blek, Mister No, Teks, Mali rendžer i drugi fumeti likovi.

Devedesete su, kao što svi znamo, bile turbulentne i strip kultura je gotovo zamrla na čitavu deceniju u Srbiji. Prvi vesnik ozdravljenja  bio je Beli put sa svojim izdanjima američkih trejdova i francuskim integralima, a onda se, tri godine kasnije, pojavio i Veseli četvrtak. Te 2008. godine, ponovno pojavljivanje Zagora, Dilana i Teksa na kioscima je delovalo tek kao još jedan pokušaj u nizu koji ne obećava previše, jer od Dnevnikovog kraha je bilo više pokušaja reanimacije stripa na kiosku, ali su se obično završavale ravnom linijom posle samo par otkucaja. Međutim, Veseli četvrtak je uspešno prebrodio te početne opasnosti i ustalio se kao neprikosnoveni vladar domaćih kioska.

Kada su 2018. slavili prvi dekadni jubilej, Veseljaci na čelu sa glavnim urednikom Dušanom Mladenovićem su pokernuli Zlatnu seriju kao omaž dobu kada je strip bio deo gotovo svakog domaćinstva i stvorili nostalgičnu ediciju za neko novo doba. Nova ZS je krenula od broja 1 i zahvaljujući konceptu sa alternativnim naslovnicama koje rade domaći i crtači iz regiona, brzo je postala omiljena među publikom. Na mali petnaestogišnji jubilej, iz radionice Dušana i ekipe stigao je i prvi broj Novog Lunov Magnus Stripa koji je pored mirisa nostalgije sa sobom doneo i određene kontroverze.

Naime, već nekoliko meseci na kioscima je prisutan Lunov Magnus Strip u izdanju Golkonde, koja svoju ediciju nije zamislila kao ribut, rimejk ili omaž Dnevnikovoj ediciji već kao direktan nastavak sa sve dizajnom i numeracijom. Odakle onda sad još jedan LMS? Jednostavno, ovo nije onaj Lunov Magnus Strip, već omaž. Edicija sličnog imena koja udara na emocije, ali i donosi stripove u formi koja je prilagođena modernim vremenima. Ali da li je bilo neophodno davati takav omaž, ako je neko drugi bio brži?

Mi svakako nećemo ispravljati krive drine i rešavati pravne zavrzlame oko prava na ime edicije i junaka po kome je nazvana (Lun Kralj ponoći). Ipak, nepristrasni pogled na situaciju nas dovodi do zaključka da je Golkonda pomalo arogantno nastavila davno ugašenu kolažnu ediciju umesto da je započne od prvog broja, dok potez Veselog četvrtka deluje pomalo isforsirano iako tvrde da je njihova verzija LMS-a isplanirana još pre pet godina prilikom pokretanja Zlatne serije.

Pročitajte: Dilan Dog 666: Novi, stari, ultimativni Dilan

Ono što čitaoce treba da zanima je da su dobili novu ediciju fenomenalnog izgleda namenjenu kako kioscima, tako i striparnicama. Veliki format (200×265 mm) na kome su iz Veselog četvrtka odlučili da rade svoju novu ediciju je savršen za Boneli rešetku od tri kaiša po strani, pa na njemu tako spakovan crtež najbolje dolazi do izražaja. Kao i Zlatna serija istog izdavača i Novi LMS će biti dostupan u dva različita ruha. Korica A će biti originalna, italijanska, a korice B sa retro dizajnom nosiće radove domaćih umetnika. Tako je čast da otvori i ovu ediciju poneo Bane Kerac svojom ilustracijom po uzoru na Galepinija.  Dušan Mladenović je za potrebe ovog broja napisao čak tri uvodna teksta, tu je i esej Muharema Bazdulja o Lunu i njegovom tvorcu Mitru Miloševiću (Frederik Ešton). Pored toga, pre priče u slikama, ovde je ponovo objavljena priča Lun, kralj ponoći, i otmičar koja je činila sastavni deo i originalnog, Dnevnikovog prvog broja LMS-a.

Glavni deo u sadržaju pripada, naravno, Teksu Vileru i to sa dve kompletne priče. Prva je, kao i priča o Lunu, repriza iz 1968. godine i nosi naziv Tajna zlatnog rudnika. Na njoj su radili Đanluiđi Boneli i kao tandem crtača Galepini i Muci. Reč je o prilično klasičnoj epizodi sa dosta akcije. Teks i Karson nalete na pucnjavu u kojoj strada izvesni Ortega i na samrti spomene sina pružajući Teksu čudni korbač, vrstu biča, sa srebrnom drškom. Teks i Karson požele da nađu naslednika i predaju mu tu svojevrsnu amajliju. Međutim, to će ih odvesti u opasnu avanturu koja uključuje dve meksičke bande, jedan gradić i potragu za španskim blagom.

Ovo je odlična priča za opuštanje živaca. Nema nikakav poseban kvalitet, ali joj ne manjka akcije i jednostavnih, a jakih dijaloga. Najklasičniji mogući Špageti vestern sa jednostavnim zapletom i naivnim rešenjima. Crtež je takođe jednostavan, sa puno praznina, ali ima nešto u tome kako Galepini crta figure tih vestern junaka i zlikovaca, a i oružje tog vremena odiše posebnom elegancijom na njegovim vinjetama. Sve u svemu, zabavan i jednostavan strip.

Druga priča je svojevrsni ribut. Odnosno, to je prva priča iz serijala o mladosti Teksa Vilera, koja se u originalu prostirala na 4 sveske od po 64 strane. Ovde je ponela naziv Živ ili mrtav, a na njoj su radili Bozeli i De Anđelis. lunov

Teks je u vreme radnje ove epizode, a i celog serijala, odmetnik. Traženi ubica koji je na poternice dospeo nakon što je osvetio oca i brata. Odmah na početku se suočava sa grupom lovaca na ucene, potom i sa poterom koju organizuje šerif, a onda i sa bandom okorelih ubica i sve to se dešava na teritoriji Apača Čirikava kojima je poglavica Teksov pobratim Kočiz. I uglavnom je veći deo ovog stripa nemilosrdna jurnjava i pucnjava po pustarama Arizone, a delimično se komplikuje kada u zaplet upadne jedan medaljon Pauni Indijanaca koji navodno krije put do blaga.

Ni ova priča ne poseduje neki zavidan kvalitet, ali i za nju se može reći isto što i za prethodnu. Savršen alat za opuštanje živaca. Bozeli je, isto kao i pokojni Đanluiđi Boneli, majstor da od vesterna napravi meditaciju, s tim što su Bozelijevi likovi kudikamo zanimljiviji i sa izraženijim motivima. Bozeli se trudi da piše na klasičan način, namerno zadržavajući naivnost u po nekim segmentima. Zabavna priča kojoj nije ni potrebna neka detaljnija analiza. Međutim, crtež De Anđelisa je sjajan. Snažan, izražajan i ovakav format mu i te kako čini uslugu pa je njegovo umeće konstantno u prvom planu u odnosu na sam scenario.

Novi Lunov Magnus Strip će, kao i Zlatna serija, izlaziti na šest nedelja i za sada ostaje na velikom formatu. U sledećem broju stiže Dilan Dog sa tri kompletne priče.

Autor: Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Перица
Перица
1 year ago

1280 din je puno za kiosk izdanje. LMS je bio i treba da ostane kiosk izdanje. Живила Голконда

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x