Da li je za Politikin zabavnik stvaralaštvo strip autorki manjeg kvaliteta?

0

Povodom 3704 broja kultnog časopisa Politikin zabavnik objavljenog početkom februara 2023. godine koji je bio posvećen slavljenju 50 godina od stvaranja strip junaka Hogara Strašnog, oglasila se strip autorka Jana Adamović sa svojom zamerkom.

politikin zabavnik stripblog

Jana je putem video klipa na svojim društvenim mrežama optužila ovaj časopis za “seksizam” jer je od petnaest autora koji su bili pozvani da urade ilustraciju ovog junaka povodom velikog jubileja nije pozvana nijedna autorka.

Pročitajte: Strip “Sm(j)ešani brak – 3 Ko je ko” autorke Jane Adamović

–Prvo što treba da znate je da je Zabavnik iznad bilo kakvih podela. Povodom Hogarovog rođendana, urednička odluka je bila da se pozovu najveća imena našeg stripskog stvaralaštva i kvalitet nam je bio jedino merilo – kratko je izjavio Nemanja Baćović, urednik stripa u Politikinom zabavniku za dnevni list Danas koji se poslednjih dana bavio ovom temom.

Jana Adamović u svom autorskom tekstu za list Danas nije osloravala kredibilitet svojih kolega ističući kako je i sama odrasla uz Zabavnik.

-Na listi pozvanih nije bilo nijedne umetnice. Time se Politikin Zabavnik pridružio nizu institucija, publikacija, festivala koji neretko ‘zaboravljaju’ žene. Da li su zaista zaboravili da postojimo, ili je izbor bio nameran? Kriterijum iza ove uredničke odluke deluje očigledan: svi pozvani umetnici pripadaju istoj generaciji, istoj školi mejnstrim stripa, uz par izuzetaka. Oni su strašni, žene nisu. Zar žene mogu crtati Vikinge? Na naše onlajn negodovanje rečeno je – na stranicama nema dovoljno mesta. Digli su se i neki zabrinuti muški (treba li to naglašavati?) glasovi koji su sumnjali u motive iza naše ljutnje i povređenosti: smatramo li mi umetnice da je kvalitet našeg rada na visini ovog zadatka, ili možda želimo da zloupotrebimo neke isfantazirane kvote? Kada bi uopšte postojale, te kvote bi možda pomogle da se uredništvo Zabavnika i drugih kulturnih institucija trgne iz učmalosti, napisala je između ostalog Jana Adamović u svom tekstu.

Podsećamo da su autori koji su radili na ilustracijama za Politikin zabavnik povodom 50. godina Hogara Siniša Banović, Aleksa Gajić, Darko Grkinić, R. M. Gera, Uroš Đurić, Milan Jovanović, Dražen Kovačević, Miroljub Milutinović Brada, Leo Pilipović, Izok Sitar, Gradimr Smuđa, Ivica Stefanović, Stevan Subić, Rastko Ćirić i Jovan Ukropina.

Ovo je veoma interesantna tema i pitanje zašto se stvaralaštvo autorki potiskuje u ovakvim aktivnostima gde se angažuju autori okupljeni oko jedne teme.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x