Zagor i Ticijano Sklavi

0

Kada je tek počeo da piše za Bonelli, pre nego što je stvorio svog titularnog anti-heroja Dilana Doga, Ticijano Sklavi je pisao stripove o Zagoru.

Zagor i Ticijano Sklavi

Ko kaže da Zagor ne može da umre? Može. Ticijano Sklavi ga je više puta ubio i oživeo.

Kako je i sam Ticijano Sklavi jednom izjavio: ,,Do tada sam napravio mnogo stripova, ali su sve bile kratke priče (10-12 stranica) ili su bili priče za decu. Zahvaljujući Zagoru, konačno sam mogao da se bavim mnogo širim pričama, pravim avanturističkim. Dužina Bonelijevog stripa omogućava (zaista, zahteva) da se opšta ideja radnje obogati mnogim idejama u pojedinačnim scenama. Ovo govorim kao profesionalac. Kao čitalac, uzbuđenje je bilo još veće: Zagor je, kao i Teks, bio moja legenda dok sam bio dečak, a sada sam se našao na poziciji da je pišem. I danas mi to ne izgleda stvarno.“

Sklavi jeste poznat po svom stvaranju i radu na Dilan Dogu, ali je ostavio traga i na Zagoru. Tokom svoje karijere napisao je sledeće priče o Zagoru:

Pročitajte: Superman Awakens – Kratki fan film vredan vaše pažnje

  • Planina Bogova iz 1980. zajedno sa crtačem Frankom Donatelijem
  • Skidači Glava iz 1981. zajedno sa crtačem Frankom Donatelijem
  • Crni Gospodar iz 1981. zajedno sa crtačem Frankom Donatelijem
  • Čovek-Munja iz 1981. zajedno sa crtačem Frančeskom Gambom
  • Vuk Samotnjak iz 1982. zajedno sa crtačem Frankom Donatelijem
  • Prokleto Blago iz 1982. zajedno sa crtačem Galijanom Ferijem
  • Demonska Maska iz 1982. zajedno sa crtačem Galijanom Ferijem
  • Prorok iz 1983. zajedno sa crtačem Pinijem Senjom
  • Noćne More iz 1988. zajedno sa crtačem Galijanom Ferijem
  • Horor Čiko (Čikov specijal br 6) iz 1990. zajedno sa Frančeskom Gambom

Najznačajnija je svakako priča Noćne More, gde smo videli veliki povratak profesora Helingena, Zagorovog najmoćnijeg i najstrašnijeg neprijatelja. Upravo je to jedna od priča u kojoj je Sklavi ubio i oživeo Zagora.

Osamdesete nisu bile baš najsrećniji uređivački period za Zagora i serijal svedoči padu publike. Te 1988. godine Sklavi ipak uspeva da probudi publiku u petodelnoj priči Noćne More i da da značajan šok serijalu, a i čitaocima. On stvara složeniju priču i unapređuje ličnost ludog naučnika profesora Helingena, dok Zagora uspeva da vrati na stazu epskog heroja. U pitanju je jedna od najkompleksnijih i najkontroverznijih priča o Zagoru u istoriji lika.

Pored Zagora, Sklavi se istakao i na pisanju stripova o Mister Nou, a takođe je bio autor serijala Traper Keri, serije kratkih stripova koji su izvanredna kombinacija vesterna i horora.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x