“Kolorka 141 – Miris gladnih dječaka”: Savremeni koncept Divljeg zapada

0

Zanimljiv koncept priče su scenaristkinja Loo Hui Phang i crtač i kolorista Frederik Peeters realizovali u kratkoj grafičkoj noveli “Miris gladnih dječaka” objavljenoj 2016. u originalu i 2019. kao 141. broj biblioteke Kolorka izdavačke kuće Fibra.

miris gladnih djecaka stripblog

Prikaz stripa “Kolorka 141 – Miris gladnih dječaka” scenaristkinje Loo Hui Phang i crtača Frederika Peetersa u izdanju Fibre

Ova priča govori o delikatnim temama, pre svega o homoseksualnosti i moralnoj nastranosti protagonista priče smeštenih u divljine Divljeg zapada 1872. godine. Autori generacije 1974. su kreirali povest 102 godine stariju od njih samih, a tiče se proboja privatnih interesa velike kompanije za neistraženim zemljama severnoameričkog kontinenta, poslednjeg uporišta Komanča, njihove zadnje linije odbrane. U misiji beleženja pejzaža, ljudi, kultura i navika zatekli su se geolog Stingley, fotograf Oscara i “dečak” Milton, njihovog potrčka.

Pročitajte: “Kolorka 36 – Ljepotica”: Klasična bajka u stripu

Kroz divljine neistražene prerije ovu ekspediciju je pratio dresirani ubica obučen u crno sa mrtvačkim licem i hladnim žilama ispod kože i bezimeni Indijanac koji se poput dima pojavljuje na raznim mestima nečujno i praktično teleportujući.

Svako od saputnika ima svoju tajnu koju vešto krije, ali nedovoljno obuzdava tako da se pod uticajem starih duhova i natprirodnih stvorenja one pokazuju veoma jasno i transparentno.

Phang je pokušala stvoriti jedan modernistički koncept uklopljen u dobro poznat okoliš u kojem obitavaju kauboji, bizoni, nepregledna polja i ravnice, pustare pune prašine, ogromne, odsečene planine i ratoborna plemena u svom trudu za opstanak, pre svega fizički, a svakako kasnije i kulturološki. U tome joj je svakako pomogao Petersov prepoznatljiv stil građenja, crtanja ili ilustrovanja, već građenja jednog grafičkog dela kojim on ovladava sa lakoćom čini se i priča tako da njegovim crtežima nisu potrebne rečni niti tekst. Ovaj grafički umetnik je dobitnik više nagrada na festivalu u Angulemu, a još više je puta nominovan za nagrade na istoimenom događaju. Takođe je poznat domaćoj publici po stripovima Plave pilule, Kule od peska, Aama, Koma, Pahiderm i drugim izdanjima objavljenim kod različitih izdavačkih kuća sa ovih prostora, a koje koriste isti ili sličan jezik. Autorka Loo Hui Phang je scenaristkinja nekoliko manje poznatih strip serijala na ovim prostorima, ali se bavi književnošću i pozorištem što je ostavilo značajan uticaj na ovaj strip jer se radnja i scene mogu lako, u nekoliko činova preneti na pozornicu pod crvenom zavesom.

miris gladnih djecaka stripblog

Zanimljiva je crta između slobode divljine, civilizacijskog toka, nadmene konzervativnosti i liberalnih radnji kojima su opsednuti likovi ovog dela i zato je novela “Miris gladnih dječaka” drugačiji koncept i pripovedanja i tema o kojima se govori.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x