“Kolorka 36 – Ljepotica”: Klasična bajka u stripu

0

Činilo bi se na prvi pogled da su prerano preminuli, francuski strip scenarista i kolorista Hubert Bolard (1971-2020) i crtački dvojac Meri Pomepui i Sebastian Koset (pseudonim Kerascoët) želeli da stvore bajku kada su radili na kratkom strip serijalu “Ljepotica”.

ljepotica stripblog

ljepotica

Prikaz stripa “Kolorka 36 – Ljepotica” Huberta i Kerascoët u izdanju Fibre

I uspeli su u tome. Trodelni strip (Ispunjene želje, Neodlučna kraljica i Obični ljudi) ovih autora jeste zapravo bajkoviti prikaz jedne srednjevekovne priče sa svedenim i veoma suptilno uklopljenim elementima koji čine jednu bajku. Imamo dva kraljevstva, ružnu seljančicu koja želi postati lepa i ratove oko lepote. Da ne zaboravimo, tu su i nadaleko čuvena bića – vile. Sad dobre ili zle, potpuno je nebitno jer se nikada u vilinski posao ne možemo s razumevanjem umešati i nikada zapravo ne možemo do kraja shvatiti kada dobra ili loša vila nekome čini uslugu, a nekome medveđi tip iste.

Pročitajte: “Kolorka 205 – Wonderball”: Filozofija sistema košnice koja vodi čitav svet!

Mlada Bakalarka, obična devojka, ne tako prijatnog izgleda bila je obična stanovnica Junžnog kraljevstva. Jednog dana je iskazala naklonost prema jednoj žabi i umesto da ona postane princ, ona se pretvorila u vilu Mab. Kako je spasila Mab kletve, Mab je želela da se oduži devojci koju je nešto morilo, a to je bio njen fizički izgled. Mab je odmah kazala kako ne može da promeni njenu fizionomiju, ali kako će učiniti da je ljudi drugačije doživljavaju i tako je odjednom mala seljančica Bakalarka postala prelepa devojka sa viteškog dvora po imenu Ljepotica.

ljepotica stripblog

Odmah su počeli problemi proketstva nazvanog lepota. Prvo se javila oholost kod mlade devojke koje je uvek tražila više. Započeti su sukobi pod zidinama zamka, a najveću nesreću je započela kada se prikazala samom kralju Južnog kraljevstva koji je izbacio ženu, oženio se Ljepoticom i time izazvao gnev Severnog kraljevstva kojem je bivša kraljica pripadala.

ljepotica stripblog

Hubert Bolard je u svom kratkom životnom veku radio na mnogo strip projekata od kojih je našoj publici, pored Ljepotice poznata i stripu Djevica iz Bordela, takođe realizovana sa istim crtačkim parom Hubert je rado i na albumima Izvolite, gospodine? i Muška koža. Kerascoët je crtački par koji je radio i na ostvarenjima Ljepota tame i Sotonija sa Fabienom Vehlmanom (takođe izdala Fibra).

ljepotica stripblog

Kolorka 36. u izdanju Fibre (2014. godina izdanja) sa laganim i pitkim prevodom Jelene Bulić je upravo ono što smo rekli, bajka samo grafički prikazana. Ona čak i ne donosi neku posebnu poruku oholost, prokletstvo lepote, žudnja za više i više nikako ne mogu doneti dobro i to i mala deca znaju, tako da je ovo jedno veoma slabo štivo. Svakako, veoma je lepo grafički prikazano, sa suptilnim koloritom, naivno i karikaturalno oslikano sa postavkom tabli iz vremena “stripskog klasicizma”.

Bajkama je svakako mesto u stripu, a Bakalarka je jedna od bajki koja može biti veoma zanimljiva pre svega za oko, ali i za srce.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x