Usagi Jodžimbo: Zec samuraj, poznavalac ubitačnih veština

0

Usagi Jodžimbo je strip serijal autora Stena Sakaia koji je svoj rad na stripu započeo tako što je radio kao upisivač teksta na stripovima Serhija Aragonesa.

usagi jodžimbo stripblog

Prikaz stripa “Usagi Jodžimbo” umetnika Stena Sakaija u izdanju Makonda

Mijamoto Usagi, strip junak u obliku čovekolikog zeca nastao je 1984. godine. Usagi je ronin, samuraj bez gospodara, a to je postao nakon bitke kod Adaćigahara kada je njegov gospodar Mifune pao nakon izdaje nekoliko važnih ljudi, koji su prešli na stranu Hikiđija, u to vreme minornog gospodara na japanskom tlu, u doba feudalnog Japana, a koji je stavio šapu na Mifuneove posede.

Pročitajte: Usagi Yojimbo animirana serija stiže na Netflix, James Wan producent

Strip, kao što smo i nagovestili tvrdnjom da je u pitanju priča o “čovekolikom zecu” je zapravo basna i svoju premijeru je doživeo u Albedu, antologiji stripova posvećenoj stripovima za odrasle gde su akteri zapravo životinje koje govore. Tokom svog stripovskog veka, Usagi je promenio mnoštvo izdavača Mirange, Dark Horse, IDW.

Mijamoto Usagi na scenu stupa upravo na poljima Adaćigahare gde nailazi na jednog od svojih borbenih drugova koji su prešli na suprotnu stranu. Odmah po otvaranju korica stripa vidi se dosta drugačiji način ilustrovanja scena u odnosu na škole koje su tada bile popularne. Neki bi rekli da je strip dosta alternativniji, ali se odmah postavlja pitanje alternativa čemu? U svakom slučaju neki underground ili nešto srodno bi svakako bio dosta prikladniji izraz za ovakav strip koji je dosta detaljno urađen, ali sa karikaturalnim likovima, u iskarikiranim prostorijama, sa izmišljenim životinjama koje nasumice prolaze šumama i livadama sa dosta crnog tuša na tablama. Drugi utisak svakako pada na to da ovo zapravo nije strip sa decu, već je prilično agresivan, sa ozbiljnom radnjom i scenama, da se tako izrazimo – eksplicitnog nasilja.

Na autora Sakaia su itekako uticali filmovi velikih autora poput Tošira Mifunea, Akrie Kurosave i Hirošija Inagakija i odrastanje na Havajima bogatim japansko-američkom populacijom. Sten Sakai je došao na ideju da napravi strip o stvarnoj ličnosti iz XVII veka samuraju Mijamotu Musašiju, ali s vremenom je taj strip dobio drugačiji oblik i stvar je skrenula u basnovitu realnost.

Usagi je tip koji se bori za čast, ali često i podlegne potrebi plaćeničkih poslova kako bi zaradio svoj izgnanički hleb. Vešt je sa mačem, a veoma je mudar i vispren tako da ga nije lako nadmudriti i preći, osim što mu novac u džepu nije jača strana, pa kada ga ima ne ume da ga zadrži.

Važno je napomenuti da je Usagi prvi put na naše prostore došao u čuvenoj animiranoj seriji “Nindža kornjače” iz 1987. godine. U 50. epizodi pojavio se Usagi kako bi se borio rame uz rame sa četiri legendarne kornjače i tako progovorio srpski kroz usta legendarnih glumaca Nikole Simića, Đuze Stojiljkovića, Ljubiše Bačića i Nade Blam.

  • usagi jodžimbo stripblog
  • usagi jodžimbo stripblog

Sakai neumorno stvara table ovog stripa upisujući ručno tekst i dalje. Autor ovog stripa je dobitnik šest Ajzerovih nagrada i jednog Harvija što dokazuje njegov kvalitet, a posvećenost poslu mu je na visokom nivou što svemu daje dodatan šmek.

Što se flimskih adaptacija tiče Usagi se najviše pojavljivao u Nindža kornjačama, ali 28. aprila 2022. doživeo je Netfliksovu premijeru Samurai Rabbit: The Usagi Chronicles. Seriju su uradili Candie Langdale, Doug Langdale i Stan Sakai dok su glasove likovima pozajmljivali glimci Darren Barnet, Aleks Le, Mallory Low i drugi.

Objavljivanje strip serijala Usagi Jodžimbo počela je izdavačka kuća Makondo 2022. godine objavivši tri integralne knjige. Knjige su urađene u kvalitetnom povezu na dobrom papiru sa rutinskim prevodom Aleksandra Joksimovića

Usagi je mnogo više od samuraja u zečjem krznu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x