Šta Alan Mur misli o Roršahu?

0

Alan Mur, kreator stripa Nadzirači ima jako zanimljivo mišljenje o svom liku, Roršahu.

Šta Alan Mur misli o Roršahu?

Roršah se tokom godina razvio u veoma popularnog anti-heroja i stekao ogromnu bazu fanova, a Alan Mur se ne uzdržava od komentara i svog mišljenja o Roršahu.

Mur je odavno objasnio kakva je razmišljanja imao pri stvaranju Roršaha i šta je bila inicijalna ideja.

,,Dejv Gibons i ja smo razmišljali o superherojskom tipu poput Betmena, pa sam pomislio ‘kakav bi on bio u stvarnom svetu?’ I shvatio sam da bi bio poput Roršaha. Ako ste osvetnik vođen željom za osvetom, onda niste baš najčistiji u glavi. Da, u redu, roditelji su ti ubijeni kad si bio klinac ili šta god, to je uznemiravajuće. Ali za većinu nas, ako bi nam roditelji bili ubijeni kad smo bili deca, niko od nas ne bi postao osvetnik u kostimu šišmiša, to je malo ludački. Pa sam pomislio ‘ok, ako bi Betmen postojao u stvarnom svetu, verovatno bi bio pomalo lud’. Ne bi imao vremena za prijatelje, za devojku, za društveni život, jer bi bio vođen samo željom za osvetom i borbom protiv kriminalaca, obučen kao šišmiš iz nekog razloga. Verovatno ne bi pazio na ličnu higijenu. Verovatno bi smrdeo. Verovatno bi jeo pasulj iz konzerve. Verovatno ne bi razgovarao sa mnogo ljudi. Glas bi mu verovatno bio čudan, a njegov izbor reči bi bio nesvakidašnji. Zamišljao sam da bi Betmen tako izgledao u stvarnom svetu. Ali sam zaboravio da bi za većinu fanova stripova koji takođe smrde i nemaju devojke, ovaj lik izgledao krajnje herojski. Tako da je nekako Roršah postao najpopularniji od svih likova iz Nadzirača, a ja sam hteo da bude ‘loš primer’. Ali ljudi mi prilaze na ulici i govore ‘Ja sam Roršah! To je moja priča!’, a ja pomislim ‘Da, baš lepo, jel možeš samo da me se kloniš i ne približiš mi se više nikad dok sam živ’.”

Pročitajte: “The End is Nigh” – Priča iza Roršahovog natpisa

Roršah je bio jedan od najistaknutijih heroja Nadzirača, delom zbog njegovih beskompromisnih principa i kultne crno-bele maske napravljene po uzoru na zloglasni psihološki testa. Međutim, uprkos tome što ga neki fanovi visoko poštuju, Roršah je takođe jedan od najkritikovanijih likova u knjizi. Zato čak i sam scenarista Nadzirača, Alan Mur, često izražava zbunjenost, te kritikuje prijem i utisak koji Roršah ima kod fanova.

U najnovijem intervjuu za GQ, Mur se osvrnuo na Nadzirače i lik Roršaha.

Mur je mislio da će Roršaha publika videti kao satiričnog lika. Uprkos tome što je maskiranoj figuri dao „odvratnu ličnost“, Mur priznaje da nije shvatio da bi „čitaoci mogli da takvu figuru smatraju vrednom divljenja“. Mur čak opisuje svoje iznenađenje kada je otkrio da strip Nadzirači ima veliku bazu desničara među fanovima. U veoma hrabroj izjavi, Mur kaže da ako njegove priče mogu da budu toliko pogrešno protumačene, „to vas tera da se zapitate koja je svrha toga da radite“.

Mur i Gibons su napravili neverovatno složenu priču sa Nadziračima. Njegovi likovi imaju duboke, lične mane i mračne tajne koje čitaoci često ne vide u tradicionalnim pričama o superherojima. Uz svu pažnju koju Roršah dobija, u njemu postoji nekoliko manje poželjnih osobina. Poseduje ekstremno fanatična uverenja i posmatra svet u binarnom, crno-belom sistemu. On brutalizira kriminalce i idolizuje slične nasilne i nihilističke figure poput Komedijaša. Čini se da bez obzira šta je Alan Mur namenio liku, obožavaoci Roršaha vide nešto sasvim drugačije od onog što je taj lik pokazao u Nadziračima.

Subjektivna priroda umetnosti znači da svako može da posmatra jednu istu umetnost na drugačije načine. Dok je Roršah paranoičan, neprijateljski raspoložen i potpuno brutalan, mnogi ga vide kao plemenitog, hvaleći njegovu posvećenost pravdi ili to što uprkos bilo čemu nije spreman na kompromis. Alan Mur zna da neki vide njegov lik kao pravog heroja, ali kao ko-kreator Roršaha, bez sumnje je frustrirajuće za njega da gleda kako se njegovo delo tako loše tumači.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x