“Fragmenti strave”: Itov povratak hororu!

0

Izdavačka kuća Darkwood, za novije naraštaje najpoznatija po izvanrednom opusu mangi koje izdanje objavila je jednu fenomenalnu knjigu 2022. godine – “Fragmenti strave”.

fragmenti realnosti stripblog

Naravno, da se Darkwood ne naljuti, objavili su oni mnogo fenomenalnih knjiga, ali ovo je još jedna bravura majstora horora Đunđija Ita. Ito je autor mnogih horor mangi poput serijala “Uzumaki”, “Tomie”, “Gjo”, “Nikad čovek” i druge. 

Pročitajte: “Tomie” – Fatalna privlačnost

“Fragmenti strave” je skupina kratkih priča koje nemaju veze jedna sa drugom, ali su povezane u svom užasu. Ita znamo veoma dobro sa serijalom “Tomie” gde je u kratkim pričama skupljenim u tri integralne knjige opisao svu stravu i užas koji sa sobom nosi devojka neverovatne lepote, regenerativne moći i zlih namera – Tomie. Kada je knjiga u fokusu naše pažnje u pitanju, Ito je veoma istančanim načinom, efektno, primeti se ispričao stravične priče od početka do kraja. Svaka od njih ima svoj zaplet, razradu, rasplet i epilog i veoma su smislene. Nema zbrzanih momenata i deluju veoma kompletno ako možemo uopšte takav sklop reči da upotrebimo.

Zbirka “Fragmenti strave” nastala je osam godina nakon zbirke “Šin: Jami no koe kaidan” koja je objavljena 2006. godine. Kao što i sam autor u pogovoru naveo, u tom periodu on se posvetio radu na različitim projektima poput stripova o mačkama, o sociajalnim temama, slikarstvu. Okupiranost umetničkim radom na različitim projektima ga je sputavala u izradi ovakve jedne skupine kratkih priča. Iako se njegov novi urednik, kada je video nacrte prve priče “Futon” uplašio da je Ito izgubio smisao za horor, ipak ga je rad do kraja demantovao. 

fragmenti realnosti stripblog

Zbirka se sastoji od priča “Futon”, “Drevna misterija”, “Tomio: Crvena rolka”, “Postepeni rastanak”, “Seckalica”, “Crna ptica”, “Magumi Nanasuke” i “Žena koja šapuće”. Sve ove priče imaju svoju horor stranu, svoju specifičnu priču i dojam koji ostavljaju kod čitaoca. 

Veštice koje odsecaju glave, pokojnici koje oživljavaju molitve familije i kuće koje postaju seksualni objekat za mlade devojke su samo neki od motiva unutar ove knjige koju je Darkwood objavio 2022. godine u njihovom klasičnom manga formatu sa korektnim prevodom Luke Miloševića.

Ito je bio i ostao majstor horora iako dugo nije obitavao u tom svetu. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x