“Tomie” – Fatalna privlačnost

0

Kako mračna lepota žene može da opija žudno muškarčevo srce. Glasom, licem, poljupcima, ona zarobljava i podčinjava. Još kada je ta žena Tomie, biće van poimanja običnog čoveka i sa moći da baci svet na kolena.

“Tomie” – Fatalna privlačnost

Darkvud je trećim tankobonom završio „Tomie“, još jedan serijal Đunđi Ita i tako na domaću strip scenu doneo još jedan jezivi horor neprevaziđenog japanskog majstora.

„Tomie“ se sastoji od dvadeset poglavlja objavljivanih u periodu od trinaest godina u časopisu Monthly Halloween, pa tako prve priče predstavljaju sam početak Itove profesionalne karijere kao mangake. Kasnije su ta poglavlja obuhvaćena u tri tankobona čija vrednost raste sa činjenicom da u sebi sadrže razvojni put pripovedačkog umeća Đunđi Ita.

Priča prati Tomie, čudnu devojku koja ostavlja snažan efekat na muškarce. Niko ne miože da odoli njenoj lepoti i njenom glasu i svaki muškarac koji provede malo vremena sa Tomie se smrtno zaljubljuje u nju. Međutim njena hipnotišuća pojava i igrice kojima izluđuje svoje ljubavnike dovode do toga da oni u jednom trenutku osete neodoljiv poriv da je ubiju i raskomadaju – što im u najvećem broju slučajeva i polazi za rukom. Ali onda počinje čudovišan razvoj događaja, iz svakog odsečenog dela Tomie, ma koliko mali bio, makar i kap krvi, regeneriše se potpuno novo telo – savršena replika Tomie. Zatim pad u ludilo može da se nastavi.

Pročitajte: “Berserk 1” – Kentaro Miura prvi put među Srbima

„Tomie“ nije grafički roman, kako bi se to reklo na zapadu. Sastoji se od većeg broja kratkih priča koje uglavnom mogu da se čitaju nezavisno. Tek poneka se prostire na više od jednog poglavlja. U svaku od tih priča Ito je uneo jezivu i opipljivo napetu atmosferu, a iako mangi ne manjka grotesknih scena telesnog horora, preovladava osećaj psihološke strave.  Stil pisanja je u velikoj meri minimalistički, pa niko od likova nije naročito razrađen i svi služe samo kao prenosnici priče.

Ono što je jedna od najvećih vrlina Itovog pripovedanja u ovoj mangi je činjenica da od početka do kraja nema nikakvog objašnjenja za fenomen Tomie.  Tomie je jednostavno ono što vidimo – tajanstveni, besmrtni , sadistički entitet o kome može do u beskraj da se razmišlja i teoretiše.

Evolucija Itovog crteža može da se isprati do u svaki korak. Tako da na početku vidimo prilično vešto početničko kadriranje, ali i nedoslednost prilikom crtanja likova, lošu dinamičnost i tek senku grotsknosti koja kasnije postaje jedno od glavnih oružja Đunđi Ita.

Autor: Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x